Τι είναι καλύτερο για τη γάτα μου, η υγρή ή η ξηρή τροφή;

Δείτε τι προσφέρει η κάθε επιλογή και βρείτε τι ταιριάζει στο κατοικίδιό σας

 

Μια κοινή ερώτηση που ακούν οι κτηνίατροι είναι αν οι γάτες πρέπει να τρώνε κονσερβοποιημένα ή ξηρά τρόφιμα. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες εμπορικές τροφές για γάτες παρέχουν μια εξαιρετική πηγή διατροφής, είτε πρόκειται για ξηρά τροφή για γάτες είτε για υγρές τροφές. Αλλά η εύρεση του καλύτερου φαγητού για τη γάτα σας θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

Το βάρος της γάτας σας

Η υγεία της γάτας σας και οι όροι υγείας που υπάρχουν

Ο προϋπολογισμός σας

Το αν θα προσφέρετε ξηρά τροφή, κονσέρβες ή ένα μείγμα και των δύο είναι μια απόφαση που εσείς και ο κτηνίατρός σας μπορείτε να λάβετε μαζί για να παρέχετε την καλύτερη υγεία για τη γάτα σας. Ακολουθούν μερικές πληροφορίες για την υγρή τροφή έναντι της ξηράς.

Ποιες είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ υγρών τροφών και ξηρών τροφών για γάτες;

Ακολουθούν μερικές μεγάλες διαφορές μεταξύ υγρών τροφών για γάτες και ξηρών τροφών για γάτες.

Επίπεδα υγρασίας

Η κύρια διαφορά μεταξύ ξηρών και κονσερβοποιημένων τροφών για γάτες είναι η ποσότητα νερού που περιέχει το φαγητό.

Η ξηρή τροφή για γάτες περιέχει περίπου 10% νερό και το υπόλοιπο 90% αποτελείται από ξηρά ύλη όπως υδατάνθρακες, λίπη και βιταμίνες. Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα περιέχουν πολύ περισσότερο νερό - περίπου 70% - σε σύγκριση με την ξηρά ύλη.

Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη εάν η γάτα σας έχει ορισμένες συνθήκες υγείας που μπορεί να ωφεληθούν από περισσότερη πρόσληψη νερού.

Διαδικασία κατασκευής

Δεδομένης της υψηλότερης περιεκτικότητας σε υγρασία στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αυτά τα τρόφιμα παρασκευάζονται συνήθως με φρέσκα ή κατεψυγμένα κρέατα σε συνδυασμό με μια πηγή πρωτεΐνης που προέρχεται από δημητριακά. Τα κρέατα αναμειγνύονται με νερό, λίπη και βιταμίνες και τοποθετούνται σε δοχείο, όπου μια διαδικασία θέρμανσης εξασφαλίζει την καταστροφή των παθογόνων που προκαλούνται από τα τρόφιμα.

Η ξηρή τροφή παρασκευάζεται συνδυάζοντας και μετά μαγειρεύοντας κρέατα, βιταμίνες, μέταλλα και λίπη σε υψηλή θερμοκρασία και πίεση, γεγονός που καθιστά τα άμυλα πιο εύπεπτα. Στη συνέχεια, το λίπος μπορεί να ψεκαστεί στα τρόφιμα για να διασφαλιστεί ότι είναι εύγευστο.

feedcatb.jpg

Θρεπτικές ουσίες

Η ξηρή τροφή για γάτες συνήθως περιέχει περισσότερους υδατάνθρακες από τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Η πρωτεΐνη και το λίπος σε κονσέρβες έναντι ξηρής μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της διατροφής. Ορισμένες συνθέσεις ξηράς τροφής για γάτες μπορεί επίσης να περιέχουν προβιοτικά.

Πρέπει να ταΐζω τη γάτα μου ξηρή ή βρεγμένη τροφή για γάτες; Ή και τα δύο;

Το αν θα τροφοδοτήσετε τη γάτα σας με ξηρά τροφή, κονσερβοποιημένα τρόφιμα ή ένα μείγμα και των δύο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ακολουθούν ορισμένα οφέλη και μειονεκτήματα και των δύο τύπων τροφίμων.

Οφέλη από κονσέρβες

Το μεγαλύτερο όφελος της διατροφής σε κονσέρβες διατροφής είναι η υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό. Οι γάτες με ορισμένες συνθήκες υγείας που απαιτούν υψηλότερη από την κανονική πρόσληψη νερού, όπως η νεφρική νόσος, ο διαβήτης ή η ασθένεια του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, μπορεί να επωφεληθούν από το πρόσθετο νερό σε αυτές τις δίαιτες.

Το κονσερβοποιημένο φαγητό είναι επίσης πολύ εύγευστο, και ορισμένες γάτες θα τρώνε κονσερβοποιημένη δίαιτα πάνω από μια ξηρή δίαιτα, ειδικά αν είναι επιλεκτικοί.

Μειονεκτήματα κονσερβοποιημένων τροφίμων γατών

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι συχνά πιο ακριβά από τα ξηρά τρόφιμα, επομένως αυτό μπορεί να παίξει ρόλο στην απόφασή σου.

Μόλις ανοίξει, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα έχουν διάρκεια ζωής 24 ώρες και πρέπει να αποθηκευτούν στο ψυγείο. Εάν η γάτα σας δεν τελειώσει την υγρή τροφή της, θα πρέπει να φυλάσσεται σωστά στο ψυγείο ή να απορρίπτεται. Εάν αφήσετε κονσερβοποιημένα τρόφιμα για περισσότερο από μερικές ώρες μπορεί να διατρέξετε τον κίνδυνο μόλυνσης και να προκαλέσετε γαστρεντερική αναστάτωση.

feedcat.jpg

Οφέλη για τα ξηρά τρόφιμα γάτας

Η ξηρή τροφή για γάτες είναι λιγότερο ακριβή από τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, επομένως τα άτομα που έχουν αυστηρό προϋπολογισμό ή εκείνα που ταΐζουν τις γάτες της γειτονιάς μπορούν να επιλέξουν αυτήν την επιλογή.

Τα ξηρά τρόφιμα επίσης δεν χρειάζεται να αποθηκεύονται στο ψυγείο και μπορούν να διαρκέσουν πολύ περισσότερο από ό,τι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ξηρά τροφή γάτας σε αυτόματους τροφοδότες ή σε παιχνίδια τροφοδοσίας παζλ.

Μειονεκτήματα ξηρών τροφών για γάτες

Μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και σίτισης ξηρών τροφών για γάτες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές γάτες που τρώνε ξηρά τροφή συχνά τρέφονται ελεύθερα και οι ιδιοκτήτες δεν συνειδητοποιούν πόσο πραγματικά τρώνε οι γάτες τους σε μια μέρα.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει το αντίθετο πρόβλημα, διότι είναι δύσκολο να παρατηρήσετε ότι η γάτα σας δεν τρώει όταν τρέφονται ελεύθερα. Η ποσότητα που τρώει η γάτα σας σε μια ημέρα πρέπει να παρακολουθείται ή να μετριέται και για τους δύο λόγους.

Οι μεγαλύτερες γάτες με οδοντιατρική νόσο ή εκείνες που έχουν αφαιρέσει μερικά από τα δόντια τους μπορεί επίσης να δυσκολεύονται περισσότερο να μασήσουν ξηρά τροφή.

Συνδυασμός

Για να εξισορροπήσετε τα οφέλη και τα μειονεκτήματα και των δύο επιλογών, μπορείτε να επιλέξετε να τροφοδοτήσετε έναν συνδυασμό και των δύο. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε γάτες που χρειάζονται υψηλότερη πρόσληψη νερού, αλλά απολαμβάνουν να τρώνε ξηρά τροφή περισσότερο από τις κονσέρβες.

Αναμειγνύοντας τες μαζί ή δίνοντας τες εναλλάξ και τις δύο διατροφικές επιλογές μπορεί να έχετε τα οφέλη και από τις δύο δίαιτες.

Μιλήστε ωστόσο με τον κτηνίατρό σας για να βρείτε την καλύτερη ισορροπία. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να υπολογίσετε πόσο πρέπει να τρώει η γάτα σας και πώς να μοιράσετε τις δύο επιλογές φαγητού.

Κάθε γάτα είναι διαφορετική και η ημερήσια ποσότητα φαγητού της εξαρτάται από την ηλικία της γάτας σας, την τρέχουσα κατάσταση του σώματός της και την παρουσία πιθανών υποκείμενων ασθενειών.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News