Όλα όσα θες να ξέρεις για τις λοιμώξεις αυτιού στη γάτα σου

Οκτώ σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για τη θεραπεία

 

Η γάτα σας μόλις διαγνώστηκε με λοίμωξη στο αυτί. Πιθανότατα ο κτηνίατρος σε πρότεινε φάρμακα για τη θεραπεία, όπως κάποια αλοιφή αυτιού, καθαριστικό αυτιών και οδηγίες για τον καθαρισμό και τη θεραπεία. Αλλά τότε ανακαλύπτετε ότι το γλυκό γατάκι σας θα κάνει οτιδήποτε για να σας εμποδίσει από τη χορήγηση της θεραπείας. Μην τα παρατάτε, ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να κάνετε τη θεραπεία της λοίμωξης στο αυτί της γάτας σας μια πιο ευχάριστη εμπειρία για εσάς και τη γάτα σας.

1. Συνηθίστε τη γάτα σας στην ιδέα της θεραπείας των αυτιών της

Οι λοιμώξεις στα αυτιά της γάτας μπορεί να είναι αρκετά επώδυνες, σχεδόν σαν να βιώνουν με μια συνεχή ημικρανία, και ακόμη και οι πιο γλυκές και πιο απαλές γάτες μπορούν να αντιδράσουν με ξύσιμο, δάγκωμα ή προσπάθεια να φύγουν. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε θετική ενίσχυση (ανταμείψτε τη γάτα σας) για να την συνηθίσετε στον καθαρισμό και τη θεραπεία των αυτιών της. Τιμωρίες όπως φωνές, χτύπημα ή σκληρός χειρισμός θα επιδεινώσουν μόνο το πρόβλημα και θα προκαλέσουν μεγαλύτερο φόβο στη γάτα σας. Κατ' αρχάς, δημιουργήστε μια άνετη και ήσυχη περιοχή όπου θα περιποιηθείτε τη γάτα σας. Πηγαίνετε τακτικά σε αυτήν την περιοχή και δώστε στη γάτα σας μια ειδική απόλαυση. Για πιο σοβαρές ή οδυνηρές καταστάσεις, μπορείτε να εξοικειώσετε τη διαδικασία στη γάτα σας έχοντάς την στην αγκαλιά σας τυλίγοντας την σε μια πετσέτα, κουβέρτα ή μαξιλαροθήκη. Αγγίξτε απαλά το πρόσωπο και τα αυτιά της γάτας σας καθώς δίνετε την ειδική απόλαυση. Συνεχίστε αυτήν την άσκηση πολλές φορές και μετά τοποθετήστε αρκετές σταγόνες του φαρμάκου στα αυτιά της. Δεν θα χορηγήσετε ακόμη τη θεραπεία. Αυτές οι σταγόνες είναι απλώς για να συνηθίσει στην ιδέα πριν ξεκινήσετε. Μόλις το κάνετε αυτό μερικές φορές, μπορείτε να πάτε στο επόμενο βήμα καθαρισμού των αυτιών.

2. Προετοιμάστε τα απαραίτητα

Η χορήγηση της θεραπείας για λοίμωξη στο αυτί της γάτας μπορεί να είναι δύσκολη, οπότε θα πρέπει να έχετε τα κατάλληλα εφόδια έτοιμα στην περιοχή θεραπείας στην οποία έχει συνηθίσει η γάτα σας. Διαβάστε τις οδηγίες για τα φάρμακα και, στη συνέχεια, συλλέξτε τα αναλώσιμα:

Καθαριστικό αυτιών και φάρμακα (εάν το φάρμακο απαιτεί ψύξη, φροντίστε να το αφήσετε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν από τη χρήση)

Μπάλες βαμβακιού

Φαγητό / λιχουδιές

Μαξιλαροθήκη, κουβέρτα ή πετσέτα

Γάντια μίας χρήσης (για αλλαγή μεταξύ καθαρισμού αυτιών)

earcat.jpg

3. Βεβαιωθείτε ότι ξέρετε ποιο αυτί έχει η λοίμωξη

Πάρτε τη γάτα σας στην περιοχή θεραπείας. Εάν έχετε ξεχάσει ποιο αυτί (ή αυτιά) απαιτεί θεραπεία, ανατρέξτε στις οδηγίες ή καλέστε τον κτηνίατρό σας. Συχνά, οι γονείς κατοικίδιων ζώων περιγράφουν την προβληματική περιοχή του κατοικίδιου ζώου τους από τη δική τους οπτική γωνία (π.χ. από το κεφάλι) και όχι από την οπτική γωνία του κατοικίδιου ζώου τους. Όταν λοιπόν ο κτηνίατρος ή το προσωπικό λένε «δεξί» ή «αριστερό» αυτί, θυμηθείτε ότι μιλούν για το αριστερό αυτί της γάτας, το οποίο είναι στα δεξιά όταν κοιτάτε τη γάτα σας.

4. Ξεκινάτε πάντα με το «καλό» πρώτα

Εάν η γάτα σας έχει μόλυνση αυτιού μόνο στο ένα αυτί, είναι σημαντικό να καθαρίσετε πρώτα το υγιές αυτί και στη συνέχεια να καθαρίσετε και να θεραπεύσετε το μολυσμένο. Μόνο το μολυσμένο αυτί πρέπει να θεραπεύεται. Επειδή η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ των αυτιών, φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας και να χρησιμοποιείτε νέες προμήθειες αφού αγγίξετε κάθε αυτί και μην επιστρέψετε στο άλλο αυτί. Εάν χρησιμοποιείτε γάντια, φορέστε ένα νέο γάντι όταν περνάτε στο άλλο αυτί. Αυτός είναι ένας καλός κανόνας ακόμα κι αν μολυνθούν και τα δύο αυτιά.

5. Καθαρίστε τα αυτιά της γάτας σας

Για να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, καθαρίστε σχολαστικά το αυτί της γάτας σας προτού δώσετε το φάρμακο, εκτός εάν σας δώσει διαφορετικές οδηγίες ο κτηνίατρός σας. Για σοβαρές και επώδυνες λοιμώξεις στα αυτιά της γάτας, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε πρώτα φαρμακευτική αγωγή για λίγες ημέρες για να κάνετε τη γάτα σας πιο ανεκτική σε συνεχείς καθαρισμούς. Ο στόχος ενός καθαριστικού αυτιών είναι να βοηθήσει στη διάλυση των υπολειμμάτων και του κεριού χωρίς να προκαλέσει ερεθισμό. Δεν συνιστώνται οικιακές θεραπείες για λοίμωξη αυτιού γάτας, όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου και ξίδι, καθώς συχνά προκαλούν περισσότερο ερεθισμό και δυσφορία. Μην χρησιμοποιείτε υπερβολικό υγρό, καθώς οι γάτες είναι πολύ πιο ευαίσθητες στην ύπαρξη υγρού στα αυτιά τους από τους σκύλους και το υπερβολικό υγρό μπορεί να οδηγήσει σε αποσυντονισμό.

Βήματα για τον καθαρισμό των αυτιών της γάτας

Υγρό βαμβάκι με το καθαριστικό αυτιών. Εφαρμόστε το βαμβάκι στη βάση του αυτιού και διπλώστε το κάλυμμα του αυτιού πάνω στο βαμβάκι. Κάντε μασάζ στη βάση του αυτιού (θα πρέπει να ακούτε έναν ήχο ψεκασμού) και στη συνέχεια αφήστε τη γάτα σας να κουνήσει το κεφάλι της.

earcata.jpg

6. Εφαρμόστε το φάρμακο

Περιμένετε 10 έως 15 λεπτά μετά τον καθαρισμό για να εφαρμόσετε το φάρμακο για τα αυτιά. Τραβήξτε απαλά το αυτί προς τα πάνω και πιέστε το υγρό φάρμακο (χωρίς να αγγίξετε το ακροφύσιο στο ίδιο το αυτί) κάτω στο κανάλι του αυτιού. Ένα λεπτό στρώμα αλοιφής πρέπει να καλύπτει ολόκληρη την επένδυση του καναλιού. Κάντε ξανά μασάζ στη βάση του αυτιού, εάν το επιτρέπει η γάτα σας και, στη συνέχεια, αφήστε τη γάτα σας να κουνήσει το κεφάλι της. Σκουπίστε πιθανά υπολείμματα με βαμβάκι. Μην χρησιμοποιείτε γάζα ή μπατονέτες, μπορούν να ωθήσουν τα υπολείμματα στο κανάλι, οδηγώντας σε πρόσκρουση και αυξημένο κίνδυνο ρήξης του τυμπάνου. Εάν συνταγογραφήθηκαν φάρμακα από του στόματος, χορηγήστε την πλήρη ποσότητα στο κατοικίδιο ζώο σας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν επαναλήψεων. Τα περισσότερα αντιβιοτικά χορηγούνται για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την υποχώρηση των κλινικών συμπτωμάτων.

7. Παρακολουθήστε την πρόοδο της γάτας σας
Ενώ η γάτα σας αναρρώνει από τη μόλυνση στο αυτί, προσέξτε αυτά τα σημάδια για να δείτε αν η γάτα σας ανταποκρίνονται στη θεραπεία:

Μειωμένος πόνος και ευαισθησία

Μειωμένα σημεία όπως κούνημα κεφαλής, τρίψιμο του προσώπου ή ξύσιμο στα αυτιά Βελτιωμένη ερυθρότητα, οσμή και εκκένωση κατά τον καθαρισμό

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα προειδοποιητικά σημάδια, διακόψτε τη θεραπεία και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας:

Η γάτα σας προσπαθεί σκληρότερα ενάντια στον καθαρισμό και την εφαρμογή φαρμάκων Κόκκινος ερεθισμός από το αυτί
Κόκκινες και άσπρες κυψέλες στο αυτί ή στα αυτιά
Αύξηση της οσμής ή των υπολειμμάτων στο αυτί
Αυξημένη θερμοκρασία ή πρήξιμο του αυτιού
Αν και δεν είναι συνηθισμένο, ορισμένες γάτες μπορεί να αναπτύξουν ευαισθησία στο φάρμακο και τα παραπάνω σημάδια μπορεί να είναι ενδεικτικά ότι η γάτα σας έχει αναπτύξει αλλεργική αντίδραση.

8. Προγραμματίστε μια επανεξέταση

Οι εξετάσεις επανελέγχου είναι ένα από τα πιο ζωτικά βήματα για την επιτυχή θεραπεία της λοίμωξης του αυτιού της γάτας. Οι περισσότερες λοιμώξεις του αυτιού αντιμετωπίζονται για τουλάχιστον δύο έως τρεις εβδομάδες, αλλά αυτό μπορεί να επεκταθεί, ειδικά εάν υπάρχουν υποκείμενοι ή παράγοντες προδιάθεσης όπως οι αλλεργίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ένα άλλο δείγμα πιθανότατα θα ληφθεί από το ακουστικό κανάλι και θα εξεταστεί με μικροσκόπιο. Για να είναι επιτυχής αυτή η διάγνωση, ΜΗΝ καθαρίσετε τα αυτιά της γάτας σας τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την εξέταση. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να ελέγξει αν η λοίμωξη έχει θεραπευτεί, ειδικά εάν η γάτα σας είχε στο παρελθόν μολύνσεις αυτιών. Εάν όχι, ενδέχεται να απαιτούνται πρόσθετες δοκιμές και θεραπεία. Θυμηθείτε, ακόμη και αν η γάτα σας σταματήσει να γρατζουνίζει ή τα αυτιά τους φαίνονται καλύτερα, η λοίμωξη μπορεί να μην έχει θεραπευθεί πλήρως. Δεδομένου ότι το κανάλι του αυτιού της γάτας έχει σχήμα όπως το γράμμα L, υπολείμματα όπως οι τρίχες, το κηρώδες κερί ή η υπολειπόμενη μόλυνση μπορεί να κρυφτεί παρά το, κατά τα φαινόμενα, υγιές αυτί. Μόλις επιλυθεί το ζήτημα, μιλήστε στον κτηνίατρό σας σχετικά με τρόπους πρόληψης επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων στο αυτί της γάτας και άλλων προβλημάτων αυτιών και πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά της γάτας σας.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News