Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τα κατοικίδια το καλοκαίρι

Δείτε πιθανά προβλήματα και πώς να τα προφυλάξετε

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

 

Κάθε εποχή έχει τη χάρη της αλλά κρύβει και πιθανά προβλήματα ή χρειάζεται να πάρετε συγκεκριμένα μέτρα προφύλαξης προκειμένου να κρατήσετε ασφαλείς τους μικρούς τετράποδους φίλους σας.

 Κορυφαίοι κίνδυνοι για την υγεία των κατοικίδιων ζώων για να προσέξετε αυτή τη σεζόν:

Λουλούδια και βολβοί: Ορισμένα κοινά δηλητηριώδη φυτά για κατοικίδια ζώα είναι οι τουλίπες, οι νάρκισσοι, οι κρίνοι, ο κρόκος. Αυτά τα φυτά περιέχουν είτε αλλεργιογόνες είτε τοξικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ποικίλες αντιδράσεις σε σκύλους και γάτες, από ήπιο σάλιο ή έμετο έως σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.

· Κίνδυνοι στην αυλή και στον κήπο: Πολλά φυτοφάρμακα, όπως λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και εντομοαπωθητικά, μπορούν να είναι επιβλαβή ή θανατηφόρα για τα κατοικίδια ζώα. Ψάξτε για μη τοξικές, φιλικές προς τα κατοικίδια εναλλακτικές λύσεις. Επίσης, κρατήστε το κατώφλι σας καθαρό από αιχμηρά αντικείμενα, όπως σπασμένο γυαλί, για να αποφύγετε τραυματισμούς στα πόδια.

· Χημικές ουσίες καθαρισμού: Όπως καθορίσατε για τον καθαρισμό κατά την εαρινή περίοδο, θυμηθείτε ότι τα περισσότερα χημικά προϊόντα καθαρισμού είναι επικίνδυνα για τα κατοικίδια ζώα. Ακολουθήστε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και τις οδηγίες αποθήκευσης και επιλέξτε τα προϊόντα καθαρισμού που προέρχονται από οργανικά ή φυσικά προϊόντα.

· Αύξηση της θερμοκρασίας: Η άνοιξη και οι μέρες με έντονη ηλιοφάνεια και λιακάδα μπορεί να θέσει τα κατοικίδια ζώα σε κίνδυνο εξάντλησης λόγω θερμότητας. Αποφύγετε να αφήνετε τα κατοικίδια ζώα σε αυτοκίνητο ή άλλους περιορισμένους χώρους, όπως γκαράζ ή υπαίθριους χώρους στις ζεστές μέρες. Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει πρόσβαση σε νερό και σκιά, και προτιμήστε τη βόλτα το πρωί ή το βράδυ όταν είναι πιο δροσερά.

Εποχικές αλλεργίες: Όπως και οι άνθρωποι, τα κατοικίδια ζώα μπορούν να έχουν αλλεργικές αντιδράσεις στα φυτά και στη γύρη. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας φτερνίζεται, ξύνεται ή δαγκώνει τα πόδια του υπερβολικά ή αν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο ζώο σας υποφέρει από αλλεργίες, πάρτε το για μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

· Παράσιτα: Επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για να συζητήσετε ποιο είδος προστασίας παρασίτων το κατοικίδιο ζώο σας χρειάζεται προληπτικά για να τους μείνει μακριά από παράσιτα, όπως ψύλλοι, τσιμπούρια και προνύμφες ψύλλων.

Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλα τα τελευταία trends

Σχετικά θέματα

Γιατί η γάτα σας δεν πίνει νερό και τι να κάνετε

Πώς να αποτρέψετε την αφυδάτωση της γάτας σας

Μπορούν τα γατάκια να πίνουν γάλα;

Πόσο υγιεινό είναι τελικά το γάλα για τα γατάκια;

Είναι επικίνδυνο να κυνηγάει έντομα η γάτα σας

Είναι ασφαλές για τη γάτα σας να τρώει ζωύφια;

Διαβάζονται τώρα!

10 κοινά δηλητηριώδη φυτά για σκύλους

Τώρα που όλα ανθίζουν, δείτε από ποια φυτά και λουλούδια να προφυλάξετε το…

«Τρελαίνεται» στα καλά καθούμενα ο σκύλος σας από χαρά ή νομίζετε ότι φέρεται τρελά;

Τι είναι η συναισθηματική υπερχείλιση και πώς εμφανίζεται στη συμπεριφορά του…

Δηλητηρίαση από κρινοειδή στις γάτες

Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν η γάτα σας έρθει σε επαφή με κρινοειδή άνθη

Μπορούν τα σκυλιά και τα κουτάβια να εμφανίσουν λόξιγκα;

Τι ακριβώς συμβαίνει όταν ένας σκύλος λόξιγκας, γιατί τον παθαίνουν και πότε θα…

5 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας δεν σας συμπαθεί…

Πώς να ανατρέψετε πιθανά αρνητικά συναισθήματα του σκύλου σας προς εσάς

Γιατί η γάτα μου κάνει εμετό με αίμα;

Ο εμετός της γάτας με αίμα χρειάζεται προσοχή, μάθετε γιατί