Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τα κατοικίδια το καλοκαίρι

Δείτε πιθανά προβλήματα και πώς να τα προφυλάξετε

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

 

Κάθε εποχή έχει τη χάρη της αλλά κρύβει και πιθανά προβλήματα ή χρειάζεται να πάρετε συγκεκριμένα μέτρα προφύλαξης προκειμένου να κρατήσετε ασφαλείς τους μικρούς τετράποδους φίλους σας.

 Κορυφαίοι κίνδυνοι για την υγεία των κατοικίδιων ζώων για να προσέξετε αυτή τη σεζόν:

Λουλούδια και βολβοί: Ορισμένα κοινά δηλητηριώδη φυτά για κατοικίδια ζώα είναι οι τουλίπες, οι νάρκισσοι, οι κρίνοι, ο κρόκος. Αυτά τα φυτά περιέχουν είτε αλλεργιογόνες είτε τοξικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ποικίλες αντιδράσεις σε σκύλους και γάτες, από ήπιο σάλιο ή έμετο έως σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.

· Κίνδυνοι στην αυλή και στον κήπο: Πολλά φυτοφάρμακα, όπως λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και εντομοαπωθητικά, μπορούν να είναι επιβλαβή ή θανατηφόρα για τα κατοικίδια ζώα. Ψάξτε για μη τοξικές, φιλικές προς τα κατοικίδια εναλλακτικές λύσεις. Επίσης, κρατήστε το κατώφλι σας καθαρό από αιχμηρά αντικείμενα, όπως σπασμένο γυαλί, για να αποφύγετε τραυματισμούς στα πόδια.

· Χημικές ουσίες καθαρισμού: Όπως καθορίσατε για τον καθαρισμό κατά την εαρινή περίοδο, θυμηθείτε ότι τα περισσότερα χημικά προϊόντα καθαρισμού είναι επικίνδυνα για τα κατοικίδια ζώα. Ακολουθήστε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και τις οδηγίες αποθήκευσης και επιλέξτε τα προϊόντα καθαρισμού που προέρχονται από οργανικά ή φυσικά προϊόντα.

· Αύξηση της θερμοκρασίας: Η άνοιξη και οι μέρες με έντονη ηλιοφάνεια και λιακάδα μπορεί να θέσει τα κατοικίδια ζώα σε κίνδυνο εξάντλησης λόγω θερμότητας. Αποφύγετε να αφήνετε τα κατοικίδια ζώα σε αυτοκίνητο ή άλλους περιορισμένους χώρους, όπως γκαράζ ή υπαίθριους χώρους στις ζεστές μέρες. Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει πρόσβαση σε νερό και σκιά, και προτιμήστε τη βόλτα το πρωί ή το βράδυ όταν είναι πιο δροσερά.

Εποχικές αλλεργίες: Όπως και οι άνθρωποι, τα κατοικίδια ζώα μπορούν να έχουν αλλεργικές αντιδράσεις στα φυτά και στη γύρη. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας φτερνίζεται, ξύνεται ή δαγκώνει τα πόδια του υπερβολικά ή αν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο ζώο σας υποφέρει από αλλεργίες, πάρτε το για μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

· Παράσιτα: Επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για να συζητήσετε ποιο είδος προστασίας παρασίτων το κατοικίδιο ζώο σας χρειάζεται προληπτικά για να τους μείνει μακριά από παράσιτα, όπως ψύλλοι, τσιμπούρια και προνύμφες ψύλλων.

Διαβάζονται τώρα!

Ποιες φυλές γάτας έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Γιατί μπορεί να έχουν όλες 9 ζωές… αλλά σε κάποιες διαρκούν περισσότερο

Πώς να σταματήσω το κουτάβι μου από το να τρώει τα πάντα

Γιατί μπορεί να του φαίνονται όλα δελεαστικά αλλά κάποια είναι πολύ επικίνδυνα

Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου και σας έχουμε 15 καλούς λόγους για να μεγαλώσετε το παιδί σας με έναν σκύλο

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι και τα οφέλη είναι για όλη την οικογένεια

Πυρκαγιές και άγρια ζώα - τι να κάνουμε μετά;

Χρήσιμες συμβουλές από την ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας…

Χάθηκε-βρέθηκε: πλατφόρμα για τον εντοπισμό χαμένων σκυλιών λόγω της πυρκαγιάς

Το dog's voice αλλά και το stray.gr βοηθάνε στη διάσωση, φιλοξενία και ανεύρεση…

Γιατί τα σκυλιά τρώνε χώμα;

Αποκωδικοποιώντας μια βρώμικη συνήθεια