Γιατί ο σκύλος μου έχει πρησμένο πρόσωπο;

Μάθετε τις αιτίες και τη θεραπεία του πρησμένου προσώπου του σκύλου σας

Το πρήξιμο του προσώπου σε σκύλους θεωρείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή είναι πιθανό το πρήξιμο να μετακινηθεί στον αεραγωγό και να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή. Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν δείτε πιο σοβαρά συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλαξία ή αναφυλακτικό σοκ), όπως δυσκολία στην αναπνοή, σημάδια πόνου, λήθαργο, σάλιο ή ζάλη.

Το πρόσωπο ενός σκύλου θα πρηστεί όταν συσσωρευτεί υγρό στους ιστούς. Τα σκυλιά έχουν συχνά πρησμένα πρόσωπα από αλλεργική αντίδραση, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες πιθανές αιτίες.

Ακολουθούν ορισμένες πιθανές αιτίες πρηξίματος του προσώπου σε σκύλους, μαζί με άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε, πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο και τι να περιμένετε κατά την επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Αιτίες πρηξίματος προσώπου σε σκύλους

Το πρήξιμο στο πρόσωπο ενός σκύλου μπορεί να προκληθεί από πολλές παθήσεις, αλλά πιο συχνά οφείλεται σε οδοντική ασθένεια ή αντίδραση σε αλλεργιογόνο.

Αυτά είναι μερικά τυπικά αλλεργιογόνα που μπορούν να επηρεάσουν τους σκύλους:

Σκόνη και μικρόβια

Τρόφιμα

Γύρη και φυτά

Τσιμπήματα εντόμων

Δαγκώματα φιδιού

Εμβολιασμοί

Φάρμακα

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν:

Ουλίτιδα και κακή στοματική υγιεινή (περιοδοντική).

Καρκίνος του δέρματος (οι όγκοι των μαστοκυττάρων είναι η πιο κοινή αιτία)

Καρκίνοι του στόματος

Οπισθοβολβικός καρκίνος (χώρος πίσω από το μάτι)

Τραυματισμό

Τι πρέπει να ελέγξετε εάν το πρόσωπο του σκύλου σας είναι πρησμένο

Μια ένδειξη για να μάθετε την αιτία είναι να προσδιορίσετε ποιο μέρος του προσώπου του σκύλου σας είναι πρησμένο:

Ένα πρησμένο ρύγχος μπορεί να είναι σημάδι οδοντικών προβλημάτων (περιοδοντική νόσο). Άλλα σημάδια της περιοδοντικής νόσου περιλαμβάνουν συνήθως κοκκινισμένα ούλα, κακή αναπνοή και πόνο.

Με διογκωμένους σιελογόνους αδένες (μια κατάσταση που ονομάζεται σιαλοκήλη), ο λαιμός και η περιοχή της γνάθου πρήζονται.

Το πρήξιμο γύρω από το μάτι (επιπεφυκίτιδα) συνήθως συνοδεύεται από κόκκινα μάτια και υδαρές εκκρίσεις.

Το πρήξιμο γύρω από τα αυτιά μπορεί να οφείλεται σε αλλεργίες. Όταν το πρήξιμο οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση, άλλα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν κνίδωση, φτέρνισμα και επιπεφυκίτιδα.

Μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο σε άλλα μέρη του προσώπου εάν η αιτία είναι από όγκο (όπως όγκοι μαστοκυττάρων ή στοματικές μάζες)

Το πρήξιμο του προσώπου ή του λαιμού μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και να γίνει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι πάντα καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για πρήξιμο του προσώπου σε σκύλους ή εάν ο σκύλος σας έχει κνίδωση που επιδεινώνεται ή διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες.

Πώς οι κτηνίατροι καθορίζουν την αιτία του πρηξίματος του προσώπου σε σκύλους

Ο κτηνίατρός σας θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση του κεφαλιού και του λαιμού του σκύλου σας και θα ελέγξει άλλες περιοχές του σώματος. Θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με το πότε ξεκίνησε, τυχόν φάρμακα, ουσίες ή αλλεργιογόνα στα οποία μπορεί να έχει εκτεθεί ο σκύλος σας και τις πρόσφατες δραστηριότητες του σκύλου σας. Μπορούν να προτείνει εξετάσει, συμπεριλαμβανομένων:

Ακτινογραφίες: Εάν υπάρχει υποψία περιοδοντικής νόσου, μπορεί να γίνει ακτινογραφία της γνάθου.

Φάρμακα: Τα αντιβιοτικά μπορούν να χορηγηθούν πειραματικά σε ύποπτες περιπτώσεις αποστήματος. Μπορεί να γίνει διάγνωση εάν η θεραπεία επιτύχει στη θεραπεία του αποστήματος.

Απόξεση δέρματος: Ο ιστός μπορεί να εξαχθεί (με απόξεση δέρματος ή αναρρόφηση με λεπτή βελόνα) για έλεγχο για όγκους.

Αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI): Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ύποπτες περιπτώσεις καρκίνου ή σοβαρής οδοντικής νόσου και κατάγματος προσώπου.

Θεραπεία πρηξίματος προσώπου σε σκύλους

Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση που προκαλεί πρήξιμο του προσώπου του σκύλου σας.

Το ήπιο πρήξιμο μπορεί να υποχωρήσει από μόνο του, αλλά εξακολουθείτε να χρειάζεστε έναν κτηνίατρο για να ελέγξει το κατοικίδιό σας και να προσδιορίσει γιατί το πρόσωπό του πρήστηκε.

Εάν η αιτία οφείλεται σε οδοντική νόσο, οι θεραπείες μπορεί να κυμαίνονται από τον καθαρισμό μέχρι την αφαίρεση των δοντιών.

Εάν έχει δημιουργηθεί απόστημα, θα χορηγηθούν αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξης, η οποία θα μειώσει το πρήξιμο.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις θα αντιμετωπιστούν με μια σειρά θεραπειών, ανάλογα με τη σοβαρότητα:

Μια απλή κρύα κομπρέσα για την ανακούφιση από τον κνησμό για ήπιες περιπτώσεις

Γλυκοκορτικοειδή, ένα είδος αντιφλεγμονώδους στεροειδούς

Αντιισταμινικά (η χρησιμότητά τους σε σκύλους δεν έχει αποδειχθεί σε μελέτες)

Μπορεί να χορηγηθούν ενδοφλέβια υγρά για πολύ σοβαρές περιπτώσεις

Όταν η αιτία οφείλεται σε τραυματισμό ή καρκίνο, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τη θεραπεία του οιδήματος ενώ αντιμετωπίζεται η υποκείμενη πάθηση.

Τα φάρμακα για τον πόνο μπορεί επίσης να συνταγογραφηθούν για ορισμένες αιτίες.

Οίδημα προσώπου σε σκύλους - Συχνές ερωτήσεις

Τι μπορώ να δώσω στο σκύλο μου για πρήξιμο του προσώπου;

Μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας, επειδή ορισμένα φάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνα για έναν σκύλο. Να είστε έτοιμοι να παρέχετε πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό ιστορικό του σκύλου σας και την πιθανή έκθεση σε μια ουσία που προκαλεί ενεργοποίηση.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News