Πότε τα κουτάβια χάνουν τα βρεφικά τους δόντια και σταματούν να βγάζουν δόντια;

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για την οδοντοφυΐα του σκύλου σας

Υπάρχουν αρκετά για να σκεφτείτε και να παρακολουθείτε τη φροντίδα ενός κουταβιού—τάισμα, περπάτημα, εκπαίδευση (και μην ξεχνάτε τον χρόνο παιχνιδιού!)— ώστε να μην σκεφτείτε πολύ τα δόντια του.

Αλλά στους πρώτους 8 μήνες τους περίπου, τα κουτάβια θα αναπτύξουν δύο σετ δοντιών και η φροντίδα τους είναι κάτι περισσότερο από το να φροντίζεις απλώς να μην αφήνουν σημάδια στα πόδια των επίπλων σου.

Εδώ είναι όλες οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για αυτά τα χαριτωμένα (και αιχμηρά!) μικρά δόντια κουταβιού.

Πόσα δόντια έχουν τα κουτάβια;

Στην αρχή κανένα.

Όπως εμείς, έτσι και οι σκύλοι γεννιούνται χωρίς δόντια, αλλά στη συνέχεια τα κουτάβια αναπτύσσουν γρήγορα ένα σύνολο 28 «μωρών» δοντιών.

Πότε βγάζουν τα δόντια τα κουτάβια;

«Τα δόντια των κουταβιών αναβλύζουν [βγαίνουν από τα ούλα] ξεκινώντας περίπου από την ηλικία των 2 εβδομάδων και συνήθως είναι ολοκληρωμένα στην ηλικία των 8-10 εβδομάδων», λέει ο Δρ. Kris Bannon, DVM, FAVD, DAVDC, ιδιοκτήτης του Veterinary Dentistry and Oral. Χειρουργική του Νέου Μεξικού.

Οι κοπτήρες συχνά βγαίνουν πρώτοι, ακολουθούμενοι από τους κυνόδοντες και τους προγομφίους, αν και σίγουρα μπορεί να υπάρχει κάποια φυσιολογική διακύμανση μεταξύ των σκύλων.

Πότε χάνουν τα κουτάβια τα δόντια τους;

Τα κουτάβια αναπτύσσουν και χάνουν αυτό το σετ «μωρών» δοντιών όπως και οι άνθρωποι. Αυτά τα δόντια, μερικές φορές γνωστά ως «δόντια γάλακτος» ή «δόντια βελόνας» και αναφέρονται ως «γαλακτοκομικά δόντια» από τους κτηνιάτρους, τελικά δίνουν τη θέση τους στα μόνιμα «ενήλικα» δόντια.

«Τα πρώτα γαλακτοκομικά δόντια χάνονται συνήθως σε ηλικία περίπου 4 μηνών», λέει ο Δρ Bannon. «Τα τελευταία από τα νεογιλά δόντια που πέφτουν είναι συνήθως οι κυνόδοντες και χάνονται σε ηλικία περίπου 6 μηνών».

Σε ποια ηλικία τα κουτάβια βγάζουν τα μόνιμα δόντια τους;

«Τα μόνιμα δόντια αρχίζουν να ανατείλουν μόλις τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να πέφτουν», λέει ο Δρ Bannon.

Ο Δρ Alexander Reiter, επικεφαλής της Υπηρεσίας Οδοντιατρικής και Στοματικής Χειρουργικής στη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, λέει ότι τα μόνιμα δόντια μπορούν να αρχίσουν να εμφανίζονται σε 2 μήνες:

2-5 μηνών: κοπτήρες

5-6 μηνών: κυνόδοντες

4-6 μηνών: προγομφίοι

4-7 μηνών: γομφίοι (αυτοί μπαίνουν μόνο ως μέρος του μόνιμου σετ)

Όταν ένας σκύλος γίνει 7 ή 8 μηνών, θα πρέπει να έχει όλα τα μόνιμα δόντια του—συνολικά 42 ενήλικα δόντια συνολικά.

Πόσο καιρό βγάζουν δόντια τα κουτάβια;

Η οδοντοφυΐα είναι μια διαδικασία που διαρκεί μήνες. Ξεκινά όταν τα κουτάβια είναι περίπου 2 εβδομάδων και τα πρώτα τους νεογιλά δόντια αρχίζουν να βγαίνουν και συνήθως τελειώνει σε ηλικία περίπου 8 μηνών, όταν όλα τα ενήλικα δόντια έχουν ανατείλει πλήρως.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα κουτάβια θα πρέπει να μασήσουν τα κατάλληλα αντικείμενα για να ανακουφίσουν την ενόχληση που σχετίζεται με την οδοντοφυΐα.

Το μάσημα κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας ενός κουταβιού είναι επίσης ένας τρόπος για να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους και να ανακουφίσουν την πλήξη.

Πώς να φροντίσετε ένα κουτάβι που βγάζει δόντια

Ο Δρ Reiter λέει ότι η ταλαιπωρία της οδοντοφυΐας του κουταβιού είναι συχνά υπερδραματοποιημένη.

Εάν το κουτάβι σας εξακολουθεί να συμμετέχει σε κανονικές δραστηριότητες όπως το φαγητό, το ποτό, την κοινωνικοποίηση, την περιποίηση και την εξερεύνηση, τότε δεν υπάρχει πραγματικά πρόβλημα.

Εάν δεν κάνουν κάποια από αυτά τα πράγματα, λέει, και ο πόνος ή η ενόχληση επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του, τότε το κουτάβι σας μπορεί να χρειαστεί να δει τον κτηνίατρο.

«Δεν έχουν πολλά να κάνουν οι ιδιοκτήτες κατά τη διάρκεια της μετάβασης», λέει ο Δρ. Μπάνον. «Το καλύτερο πράγμα είναι οι ιδιοκτήτες να παρέχουν καλά, ασφαλή μασήματα, έτσι ώστε ο σκύλος να μπορεί να βγάζει τα δόντια πάνω στα κατάλληλα αντικείμενα».

Αναζητήστε παιχνίδια για την οδοντοφυΐα που είναι μαλακά και εύκαμπτα και λυγίζουν εύκολα στο χέρι σας. «Αν είναι πολύ δύσκολο να λυγίσει, να λυγίσει ή να σπάσει, είναι πολύ δύσκολο να το δώσεις στο κουτάβι», λέει ο Δρ Μπάνον.

Τι να κάνετε όταν ένα κουτάβι αρχίζει να χάνει δόντια

Τα δόντια έχουν πολύ μακριές ρίζες, λέει ο Δρ Bannon, και το τράβηγμα ενός δοντιού μπορεί να σπάσει μια ρίζα, αφήνοντας ένα μέρος πίσω και οδηγεί σε μόλυνση.

Ωστόσο, κάτι πρέπει να γίνει σε περιπτώσεις παρακρατημένων νεογιλών δοντιών, όπου το μόνιμο δόντι αναδύεται στον ίδιο χώρο που εξακολουθεί να καταλαμβάνει ένα βρεφικό δόντι.

«Εάν το (μωρό) δόντι παραμένει στη θέση του ενώ το ενήλικο δόντι εισέρχεται, αυτό προκαλεί διαταραχή στη θέση του δοντιού του ενήλικα, προκαλώντας πρόβλημα απόφραξης (ένα κακό δάγκωμα)», λέει ο Δρ Bannon.

«Βλέπουμε επίσης περιοδοντική νόσο που εμφανίζεται πολύ γρήγορα όταν υπάρχει συνωστισμός», λέει ο Δρ Bannon.

Όταν υπάρχει ένα συγκρατημένο γαλακτοφόρο δόντι, θα πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για να αφαιρέσετε το βρεφικό δόντι.

Πώς να φροντίσετε τα δόντια του κουταβιού

Ο Δρ Reiter συνιστά να συνηθίσει το κουτάβι σας να αγγίζετε το στόμα του από νωρίς. «Σηκώστε τα χείλη τους και αγγίξτε τα ούλα και τα δόντια τους με αργό, παιχνιδιάρικο τρόπο», λέει.

Αυτό όχι μόνο θα σας διευκολύνει να εισαγάγετε ένα σχήμα οδοντιατρικής φροντίδας και να αναγνωρίσετε τυχόν παραξενιές ή προβλήματα με τα δόντια ή το στόμα τους, αλλά θα προετοιμάσει επίσης το κουτάβι σας για τις στοματικές εξετάσεις από τον κτηνίατρό του

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News