Μπορούν τα σκυλιά και τα κουτάβια να εμφανίσουν λόξιγκα;

Τι ακριβώς συμβαίνει όταν ένας σκύλος λόξιγκας, γιατί τον παθαίνουν και πότε θα πρέπει να ανησυχείτε για αυτόν

Οι άνθρωποι και οι σκύλοι μπορεί να υποφέρουν από λόξιγκα. Ενώ ο λόξιγκας σκύλων ή κουταβιών μπορεί να μοιάζει αστείος σε εμάς, μπορεί να είναι ενοχλητικός για τον σκύλο σας.

Ακολουθούν μερικές πληροφορίες σχετικά με τον λόξιγκα σκύλου, από το τι ακριβώς συμβαίνει όταν ένας σκύλος λόξιγκας μέχρι το γιατί τα σκυλιά τον παθαίνουν και πότε θα πρέπει να ανησυχείτε για αυτόν.

Τι είναι ο λόξιγκας σκύλων και κουταβιών;

Ο λόξιγκας σε σκύλους και κουτάβια προκαλείται από την ταχεία συστολή του διαφράγματος. Το διάφραγμα είναι ένας λεπτός, δυνατός μυς που χωρίζει τη θωρακική κοιλότητα ενός σκύλου από την κοιλιά του. Είναι ο πρωταρχικός μυς που εμπλέκεται στην αναπνοή.

Όταν ένας σκύλος εισπνέει, το διάφραγμά του συστέλλεται και κινείται προς τα κάτω, δημιουργώντας χώρο στην κοιλότητα του θώρακα για να επεκταθούν οι πνεύμονές του. Όταν ένας σκύλος εκπνέει, το διάφραγμά του χαλαρώνει και ανεβαίνει στην κοιλότητα του θώρακα καθώς οι πνεύμονές του συστέλλονται. Οι κινήσεις του διαφράγματος είναι συνήθως ομαλές και τακτικές, αλλά όταν το διάφραγμα σπάσει ξαφνικά, το αποτέλεσμα είναι λόξιγκας.

Ο λόξιγκας είναι ένας μικρός σπασμός που μπορεί να προκαλέσει ελαφριά κίνηση και γρήγορο «χικ» θόρυβο. Ο λόξιγκας είναι ακούσιος και μόλις πυροδοτηθεί, αυτό το αντανακλαστικό προκαλεί μια σύσπαση του διαφράγματος που ακολουθείται γρήγορα από το κλείσιμο των φωνητικών χορδών (συγκεκριμένα της γλωττίδας), που έχει ως αποτέλεσμα τον «χικ» ήχο. Αυτή η συστολή (ή μυοκλονικό τράνταγμα) του διαφράγματος μπορεί να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές ανά λεπτό.

Ο λόξιγκας βλάπτει τα σκυλιά;

Αν και δεν μπορούν να μας μιλήσουν, μπορούμε να καταλάβουμε από τις αντιδράσεις ενός σκύλου ότι ο λόξιγκας δεν βλάπτει. Μπορεί να είναι ενοχλητικός όταν διαρκεί για μεγάλες περιόδους, αλλά οι σκύλοι τείνουν να παραμένουν ήρεμοι κατά τη διάρκεια αυτών των συσπάσεων, χωρίς σημάδια άγχους ή πόνου. Ο λόξιγκας μπορεί να διαρκέσει μόνο από λίγα δευτερόλεπτα έως ώρες σε σπάνιες περιπτώσεις, αλλά συνήθως δεν απαιτεί καμία θεραπεία.

Γιατί οι σκύλοι παθαίνουν λόξιγκα;

Δυστυχώς, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί οι άνθρωποι ή οι σκύλοι εμφανίζουν λόξιγκα. Μια θεωρία είναι ότι ο λόξιγκας είναι υπολειπόμενοι μηχανισμοί από τότε που αναπτυσσόμασταν στη μήτρα. Ο λόξιγκας του εμβρύου έχει τεκμηριωθεί σε πολλά είδη. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο λόξιγκας στη μήτρα θα μπορούσε να είναι ένα παθητικό τεστ των αναπνευστικών μυών.

Ο λόξιγκας του σκύλου θεωρείται ότι προκαλείται όταν ένας σκύλος καταπίνει πολύ αέρα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα σκυλιά τρώνε ή πίνουν γρήγορα, βιώνουν άγχος, συμμετέχουν σε βαρύ παιχνίδι, ενθουσιάζονται και/ή εισπνέουν κάτι ενοχλητικό ή καυστικό. Το σοβαρό άγχος ή η γρήγορη αναπνοή μπορεί επίσης να προκαλέσει συσπάσεις στο διάφραγμα ενός σκύλου.

Γιατί τα κουτάβια παθαίνουν λόξιγκα;

Τα κουτάβια είναι πολύ πιο επιρρεπή στον λόξιγκα από τα ενήλικα σκυλιά. Αυτό συμβαίνει επειδή τείνουν να καταπίνουν περισσότερο αέρα λόγω των υψηλότερων επιπέδων προσπάθειας και ενθουσιασμού τους. Τα κουτάβια μπορούν επίσης να εμφανίσουν λόξιγκα όταν είναι κουρασμένα, χαλαρά ή ενθουσιασμένα.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι οι μύες των κουταβιών είναι πιο αδύναμοι και το σώμα τους δεν είναι πλήρως ώριμο, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε μυϊκές συσπάσεις. Είναι φυσιολογικό για ένα κουτάβι να εμφανίζει λόξιγκα, ακόμα και καθημερινά, εφόσον ο λόξιγκας διαρκεί μόνο για λίγα λεπτά και δεν συνοδεύεται από σάλια, λήθαργο, βήχα/συριγμό ή σκληρή κατάποση.

Πώς να απαλλαγείτε από τον λόξιγκα του σκύλου

Τα περισσότερα επεισόδια λόξιγκα διαρκούν μόνο λίγα λεπτά. Εάν διαρκέσουν περισσότερο ή αν ο σκύλος σας φαίνεται να ταράσσεται από αυτά, μπορείτε να του προσφέρετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή νερό με μικρή ποσότητα μελιού ή σιρόπι σφενδάμου. Η προσθήκη αυτών των μορφών ζάχαρης μπορεί να είναι μια ευχάριστη απόσπαση της προσοχής που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει να ηρεμήσει την αναπνοή του σκύλου σας.

Μερικές φορές το αντανακλαστικό της κατάποσης μπορεί να διακόψει τον λόξιγκα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε μασάζ στο στήθος και στον λαιμό του σκύλου σας για να τονώσετε την κατάποση.

Ενθαρρύνετε το περπάτημα ή την ελαφριά άσκηση για να αλλάξετε τον τρόπο αναπνοής του σκύλου σας. Αν στο σκυλί σας αρέσει το τρίψιμο της κοιλιάς, μπορείτε να τον τοποθετήσετε στην πλάτη του και να κάνετε ένα τρυφερό τρίψιμο στην κοιλιά για να προσπαθήσετε να σταματήσετε τον λόξιγκα.

Μην προσφέρετε στον σκύλο σας τροφή ή νερό όταν είναι ξαπλωμένος ανάσκελα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εισρόφηση ανεπιθύμητου υλικού στους πνεύμονες.

Μη δίνετε στον σκύλο σας μεγάλα γεύματα ή στερεά γεύματα κατά τη διάρκεια βίαιου λόξιγκα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία από πνιγμό και εισρόφηση.

Εάν έχετε ένα κουτάβι που είναι επιρρεπές σε λόξιγκα επειδή τρώει ή πίνει πολύ γρήγορα, προσπαθήστε να το επιβραδύνετε. Προσφέρετε μικρές ποσότητες νερού σε συχνές συνεδρίες. Επίσης, προσφέρετε μικρές ποσότητες φαγητού και μετά περιμένετε μερικά λεπτά πριν προσφέρετε περισσότερο φαγητό, ώστε να καταπίνουν λιγότερο αέρα ενώ τρώνε. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μία από τις πολλές επιλογές αργής τροφοδοσίας που έχουν σχεδιαστεί για να επιβραδύνουν τους γρήγορους τροφοδότες.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τον λόξιγκα του σκύλου σας;

Ο λόξιγκας του σκύλου συνήθως υποχωρεί από μόνος του. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού ιατρικού προβλήματος όπως:

Άσθμα/αναπνευστικά προβλήματα

Πνευμονία

Καρδιακά προβλήματα

Θερμοπληξία

Κατάποση ξένου σώματος

Ναυτία και στομαχικές διαταραχές

Πάρτε το σκύλο σας σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό εάν:

Ο λόξιγκας διαρκεί περισσότερο από μερικές ώρες

Ο σκύλος σας φαίνεται να πονάει

Ο σκύλος σας δεν τρώει ούτε πίνει

Ο σκύλος σας βγάζει υπερβολικά σάλια

Ο σκύλος σας αρχίζει να κάνει εμετό

Ο λόξιγκας αλλάζει σε ήχο συριγμού

Ο σκύλος σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News