Έχει αλλεργία ο σκύλος σας σε χόρτα ή στο γρασίδι;

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε, ειδικά την άνοιξη που ευνοούνται οι αλλεργίες

Οι αλλεργίες στο γρασίδι, συχνές στους σκύλους, είναι αλλεργίες κατά της εισπνοής που μπορεί να προκληθούν από τη γύρη που σχετίζεται με τα χόρτα. Η γύρη του γρασιδιού είναι αερομεταφερόμενη, επομένως ο σκύλος σας δεν χρειάζεται να είναι σωματικά στο γρασίδι για να έχει συμπτώματα. Οι αλλεργίες στο γρασίδι μπορεί να οδηγήσουν σε δερματικές αλλεργίες ή αλλεργίες του ανώτερου αναπνευστικού.

Οι αλλεργίες στο γρασίδι είναι γενικά χειρότερες την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν η γύρη του γρασιδιού είναι πιο διαδεδομένη λόγω της ποικιλίας των εποχιακών ειδών, αλλά μπορεί να είναι πρόβλημα για τον σκύλο σας όλο τον χρόνο. Στους σκύλους, τα αλλεργιογόνα (γύρη χόρτου) απορροφώνται από το δέρμα και τις βλεννώδεις μεμβράνες. Πολλοί σκύλοι με αλλεργίες στο γρασίδι μπορεί επίσης να έχουν αλλεργίες σε ψύλλους και τροφές.

Οι αλλεργίες στο γρασίδι μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά οι περισσότεροι σκύλοι αρχίζουν να έχουν αλλεργίες μετά την ηλικία του 1 έτους λόγω προηγούμενης έκθεσης στα αλλεργιογόνα. Αν και τα συμπτώματα μπορεί να είναι ενοχλητικά για τον σκύλο σας, τα περισσότερα δεν είναι απειλητικά για τη ζωή.

Μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, γνωστή ως αναφυλαξία, είναι σπάνια. Η αναφυλαξία μπορεί να συμβεί μέσα σε 5-30 λεπτά από την επαφή με το αλλεργιογόνο. Τα συμπτώματα στους σκύλους μπορεί να είναι διαφορετικά από τα συμπτώματα στους ανθρώπους λόγω διαφορετικών εμπλεκόμενων οργάνων. Στους σκύλους, μπορεί να δείτε σοβαρή κνίδωση, πρήξιμο του προσώπου (ειδικά γύρω από τα μάτια και το ρύγχος), συριγμό, δυσκολία στην αναπνοή και αυξημένο ρυθμό αναπνοής. Μπορεί επίσης να υπάρχει έμετος και διάρροια, με ή χωρίς αίμα.

Εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας βιώνει αναφυλαξία ή βλέπετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ζητήστε αμέσως κτηνιατρική φροντίδα.

Συμπτώματα αλλεργιών στο γρασίδι σε σκύλους

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στο γρασίδι περιλαμβάνουν:

Ερυθρότητα του δέρματος (ερύθημα)

Συνεχής φαγούρα

Ξύσιμο

Γλείψιμο

Μάσημα του προσώπου (κνησμός), των ποδιών, των μασχαλών και των πλευρών του σώματος

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί εξάνθημα, αλλά λόγω του τριχώματος στα σκυλιά, η ερυθρότητα και το ορατό εξάνθημα μπορεί να είναι δύσκολο να διαπιστωθούν

Αιτίες αλλεργιών στο γρασίδι σε σκύλους

Οι αλλεργίες στο γρασίδι, που προκαλούνται από κοινή γύρη χόρτου από χόρτα έχουν παρόμοια συμπτώματα με τις αλλεργίες που προκαλούνται από τη γύρη από δέντρα (κέδρος, πεύκο, βελανιδιά) και τα ζιζάνια (αμβροσία, χοιρινό ζιζάνιο).

Τα σκυλιά που απολαμβάνουν να κυλιούνται στο γρασίδι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα από την άμεση επαφή. Άλλα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα από την εισπνοή της γύρης κατά τη διάρκεια μιας βόλτας ή απλώς από το να βρίσκονται σε μια περιοχή όπου υπάρχει γύρη χόρτου, ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους.

Αυτό συμβαίνει συχνά κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, όταν φυτρώνει το γρασίδι και η γύρη αφήνει πίσω του ένα κίτρινο ίχνος σκόνης. Εάν ένας σκύλος περπατήσει μέσα από μια περιοχή όπου υπάρχει γύρη και η γύρη έρθει σε επαφή με τους βλεννογόνους (μύτη, μάτια, στόμα), το δέρμα και τα πόδια, ο σκύλος μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα.

Πώς οι κτηνίατροι διαγιγνώσκουν τις αλλεργίες στο γρασίδι σε σκύλους

Ο κτηνίατρός σας θα λάβει ένα πλήρες ιστορικό σχετικά με τα συμπτώματα που υπάρχουν στον σκύλο σας, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας των συμπτωμάτων, της σοβαρότητας, της εποχικότητας και της θεραπείας (εάν υπάρχει).

Το επόμενο βήμα θα ήταν μια ενδελεχής εξέταση του τριχώματος και του δέρματος. Η κατανομή της τριχόπτωσης, τυχόν αλλοιώσεις στο δέρμα όπως σπυράκια, εξανθήματα, ξηρό ή λιπαρό δέρμα, γρατσουνιές (εκροές) λόγω κνησμού, ερυθρότητας ή ερεθισμού του δέρματος (που υποδηλώνουν φλεγμονή) θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό της διάγνωσης.

Η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει με βάση μόνο τα κλινικά συμπτώματα, χωρίς να απαιτείται καμία εξέταση, ανάλογα με την περίπτωση. Εάν οι τοπικές ή συντηρητικές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές, μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις.

Ο κύριος κτηνίατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει εξέταση αίματος για αλλεργίες. Ωστόσο, το χρυσό πρότυπο του τεστ αλλεργίας και το ένα τεστ που παρέχει το πιο ακριβές αποτέλεσμα ονομάζεται ενδοδερμικό τεστ, το οποίο εκτελείται από κτηνίατρο δερματολόγο. Η ενδοδερμική εξέταση πραγματοποιείται συνήθως υπό ήπια καταστολή. Η μία πλευρά της κοιλιάς του σκύλου ξυρίζεται και εγχέονται συγκεκριμένα αλλεργιογόνα.

Η περιοχή παρακολουθείται για την παρουσία κυψελών, υποδεικνύοντας αλλεργική αντίδραση στο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο που εγχέεται σε αυτή τη θέση. Εάν εντοπιστούν τα αλλεργιογόνα, η θεραπεία έχει σχεδιαστεί ειδικά για το μεμονωμένο κατοικίδιο.

Μια άλλη επιλογή είναι η θεραπεία υποευαισθητοποίησης, η οποία συνίσταται στη «μικροδοσολογία» στο κατοικίδιο με το αλλεργιογόνο για τη δημιουργία αντίστασης με την πάροδο του χρόνου.

Θεραπεία των αλλεργιών στο γρασίδι σε σκύλους

Ο στόχος της θεραπείας θα είναι η διαχείριση των συμπτωμάτων, καθώς οι περισσότερες αλλεργίες στο γρασίδι σε σκύλους δεν μπορούν να θεραπευτούν. Η θεραπεία βασίζεται στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, μπορεί να συνιστώνται οι ακόλουθες τοπικές θεραπείες:

Λούσιμο σε ένα υποαλλεργικό ή ήπιο σαμπουάν για κατοικίδια με βάση τη βρώμη: Το συνεπές μπάνιο θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των αλλεργιογόνων προτού προλάβουν να απορροφηθούν από το δέρμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή μείωση του κνησμού. Υπάρχουν πολλές μάρκες σαμπουάν βρώμης που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή.

Καθαριότητα μετά την ύπαιθρο: Η διασφάλιση ότι τα πόδια και το σώμα του σκύλου σας έχουν καθαριστεί αφού έρθει σε εσωτερικό χώρο από έξω θα βοηθήσει επίσης στην αποφυγή του γλειψίματος και της μάσησης των ποδιών, ένα σύμπτωμα κνησμού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ήπιο σαπούνι και νερό, μαντιλάκια αλόης για κατοικίδια ή φαρμακευτικά μαντηλάκια που περιέχουν ένα αντιμικροβιακό και αντιμυκητιακό συστατικό.

Αντιισταμινικά: Το Benadryl μπορεί να είναι αποτελεσματικό για τα υγρά μάτια, την καταρροή και το φτάρνισμα, αλλά συνήθως δεν είναι αποτελεσματικό για αλλεργικές δερματικές παθήσεις (αλλεργική δερματίτιδα). Φροντίστε να συζητήσετε τη δοσολογία με τον κτηνίατρό σας προτού δώσετε στο σκύλο σας οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμη και φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

Σαμπουάν υδροκορτιζόνης ή σπρέι υδροκορτιζόνης: Αυτά τα προϊόντα διατίθενται συνήθως χωρίς ιατρική συνταγή και μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ήπιας ενόχλησης του κόκκινου, κνησμώδους δέρματος. Μη χρησιμοποιείτε κρέμες ή αλοιφές που προορίζονται για ανθρώπους. Αυτά δεν προορίζονται για κατοικίδια και οι πιο παχύρρευστες αλοιφές/κρέμες μπορεί να τραβήξουν την προσοχή στην περιοχή και να προκαλέσουν περισσότερο γλείψιμο, επιδεινώνοντας τη φαγούρα.

Για μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα (συμπεριλαμβανομένου του έντονου κνησμού), μπορεί να συνιστώνται άλλες θεραπείες:

Σύντομες δόσεις κορτικοστεροειδών: Φάρμακα όπως πρεδνιζόνη, Apoquel (καθημερινό από του στόματος δισκίο) ή Cytopoint (ένα ενέσιμο που χορηγείται κάθε 4-8 εβδομάδες) μπορεί να συνταγογραφηθούν για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του κνησμού. Αυτά είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα, επομένως ο κτηνίατρός σας θα καθορίσει ποιο είναι καλύτερο για το σκύλο σας.

Ανοσοθεραπεία ή θεραπεία υποευαισθητοποίησης: Αυτές οι θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν τα αλλεργιογόνα έχουν εντοπιστεί με εξέταση αίματος ή ενδοδερμική εξέταση. Η θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί με τη μορφή εβδομαδιαίων ενέσεων ή ενός από του στόματος υγρού φαρμάκου, καθεμία από τις οποίες έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον σκύλο με βάση τα αποτελέσματα του τεστ αλλεργίας.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News