3 απλές κινήσεις για να βάλεις τον σκύλο σου σε πρόγραμμα spa!

Αυτοί οι απλοί τρόποι θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις την υγεία -και τη ματαιοδοξία- του κατοικιδίου σου… στα ύψη.

Κείμενο: Φύλλις Νικολάου

Σίγουρα γνωρίζεις ότι η σωστή περιποίηση του κατοικιδίου σου βελτιώνει την ψυχολογία του, ενώ, παράλληλα προστατεύει την υγεία σου καθώς μειώνει τα επίπεδα των αλλεργιογόνων στοιχείων που εισβάλλουν στο σπίτι σου. Μάθε όσα θα σε βοηθήσουν να μετατρέψεις το σπίτι σου σε spa για το αγαπημένο σου ζωάκι.

1. Κάνε το μπάνιο. Το μπάνιο είναι απαραίτητο για την υγεία και την υγιεινή του. Αρκούν 2-3 φορές ετησίως - εκτός κι αν το αγαπημένου σου ζωάκι είναι δεινός λάτρης της λάσπης. Θυμήσου ότι δεν πρέπει να στρέφεις την κεφαλή της βρύσης προς το μέρος του γιατί μπορεί να τρομάξει. Στη συνέχεια, πέρασε το νερό από το τρίχωμά του, κάνοντας απαλές κινήσεις.  
* Θα χρειαστείς: Σαμπουάν. Μπορείς να προμηθευτείς κάποιο σαμπουάν ειδικά για σκύλους (θα το βρεις σε όλα τα pet shops), προσαρμοσμένο στο Ph και τις ανάγκες του δέρματος και του τριχώματός του.

2. Καθάρισε τα αφτιά του. Το συσσωρευμένο κερί στα αφτιά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και έντονο κνησμό στο κατοικίδιό σου. Αν, μάλιστα, το πρόβλημα επιδεινωθεί μπορεί να του προκαλέσει βαριά μόλυνση ή, ακόμα, και οξεία ωτίτιδα. Σε γενικές γραμμές, καλό θα ήταν να καθαρίζεις τα αφτιά του μόνο μετά το μπάνιο. Ωστόσο, μην ξεχνάς ότι δεν χρειάζεται να τα καθαρίζεις πιο συχνά: η υπερβολική φροντίδα μπορεί να καταστρέψει τα «καλά» βακτήρια που υπάρχουν στα αφτιά του και να οδηγήσει το αγαπημένο σου ζωάκι στα πρόθυρα μυκητίασης.  
* Θα χρειαστείς: Γάζα ή βαμβάκι. Χρησιμοποίησε μία μικρή γάζα (περίπου 7 εκ.) ή ένα κομμάτι βαμβάκι για να καθαρίσεις διεξοδικά τα αφτιά του σκύλου ή της γάτας σου. Αφαίρεσε προσεκτικά το κερί από τα εξωτερικά πτερύγια του αφτιού, χωρίς να αγγίξεις το εσωτερικό του.
* Θα χρειαστείς: Ωτικές σταγόνες. Αν το κατοικίδιό σου έχει ευαισθησία στα αφτιά, ζήτησε από τον κτηνίατρο να σου προτείνει κάποιο ειδικό φαρμακευτικό σκεύασμα που διαλύει το κερί και, έτσι, συμβάλλει στην ευκολότερη απομάκρυνσή του.

3. Κλείσε ραντεβού στο κομμωτήριο. Ορισμένες ράτσες (π.χ. κόκερ σπάνιελ) χρειάζονται κούρεμα κάθε 3-4 μήνες, καθώς έχουν πολύ τρίχωμα. Αν δεν θέλεις να το πηγαίνεις τόσο συχνά στο κομμωτήριο, μπορείς να επενδύσεις στον αντίστοιχο εξοπλισμό που θα «βγάλει» την κομμώτρια από μέσα σου.
* Θα χρειαστείς: Ειδική βούρτσα. Αγόρασε μία εργονομική βούρτσα (σε όλα τα pet shops). Γιατί; Το καθημερινό βούρτσισμα μπορείς να σε βοηθήσει να μειώσεις την τριχόπτωση του κατοικιδίου σου έως και 90%.
* Θα χρειαστείς: Μηχανή κουρέματος. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για να αφαιρέσεις μόνη σου το περιττό τρίχωμα του κατοικίδιού σου. Επιπλέον, πρόκειται για την πιο έξυπνη και οικονομική λύση σε περίπτωση που έχεις ταλέντο στην κομμωτική. Μια καλή συμβουλή είναι να το κουρεύεις στην αρχή της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Σχετικά θέματα

Η άνοιξη ήρθε... οι ψύλλοι όμως καλό είναι να μην έρθουν!

Πώς να κρατήσετε μακριά τους ενοχλητικούς επισκέπτες της άνοιξης

Ξεμείνατε από τροφή σκύλου; Φτιάξτε τη δική σας

Εύκολες συνταγές με υλικά που διαθέτετε στο σπίτι

Διαβάζονται τώρα!

Οι γάτες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους σκύλους να εμφανίσουν κορωνοϊό

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρέχουν νέες πληροφορίες και σχετική ενημέρωση

Από τι κινδυνεύουν τα ζωάκια σας την άνοιξη

Δείτε πιθανούς κινδύνους και πώς να τα προφυλάξετε

Ένας τετράποδος σύμβουλος ψυχικής υγείας στο σπίτι σου

Μάθε τα πάντα για τους σκύλους συναισθηματικής υποστήριξης

Ποιες τροφές δεν κάνει να φάει με τίποτα η γάτα σου

Μάθε τες για να μην της τις δώσεις ούτε κατά λάθος!

Υπάρχουν ακόμα ζωάκια που περιμένουν να τα υιοθετήσουμε

Ένα ζώο συντροφιάς ωφελεί την ψυχική μας υγεία κι είναι ο καλύτερος φίλος