Έξι χρήσιμες συμβουλές για να μην χάσετε τον σκύλο σας

Κανένας ιδιοκτήτης σκύλου δεν θα ήθελε να βιώσει αυτή την αγωνία...

Μόνο σε όσους έχει συμβεί αυτό το δυσάρεστο γεγονός μπορούν να μεταδώσουν την αγωνία και την θλίψη μίας τέτοιας εμπειρίας. Σε εμένα δεν έχει τύχει ποτέ, αλλά σκεπτόμενος πόσο πολύ λατρεύω το σκυλί μου, η αγωνία πρέπει να είναι αφόρητη, όχι μόνο για τον ιδιοκτήτη, αλλά και για το ίδιο το ζώο. Χίλια δυο πράγματα σου περνάνε από το μυαλό… Μήπως το χτυπήσει αυτοκίνητο, αν θα βρει φαγητό – νερό, μη τυχόν το δαγκώσουν αγέλες ζώων, μήπως φάει φόλα…

Σίγουρα κανένας συνειδητοποιημένος ιδιοκτήτης σκύλου δεν το αφήνει ανεξέλεγκτο χωρίς κάποια περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις.  Όσο όμως και να προσέχουμε, πάντα υπάρχουν απρόβλεπτοι κίνδυνοι με αποτέλεσμα να συμβεί το μοιραίο.

dog1.jpg 

Ακολουθούν μερικές συμβουλές προκειμένου να σας κρατήσουν μακριά από τέτοιες καταστάσεις:

Αγοράστε του ταυτότητα με το όνομά του και το τηλέφωνό σας, την οποία μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω στο περιλαίμιό του. Έτσι, όποιος το βρει θα έχει άμεση πρόσβαση σε εσάς. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη μέθοδος, αλλά σίγουρα θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να το βρείτε απ' ότι εάν δεν του το φοράτε.

Βάλτε του το ειδικό τσιπάκι. Οι πιθανότητες να βρεθεί αυξάνονται σημαντικά αφού δηλώνεται ο αριθμός του επίσημα με τα κατάλληλα πιστοποιητικά και η ανεύρεσή του είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη.

dog2.jpg 

Εάν εκεί που θα πάτε επιλέξετε να μην το έχετε δεμένο με λουρί, τότε μην το αφήσετε από τα μάτια σας. Ακόμα και μερικά δευτερόλεπτα αρκούν για να εξαφανιστεί ξαφνικά από το οπτικό σας πεδίο. Μπορεί να βρει μια ανοιχτή πόρτα, ή να το πάρει κάποιος. Επίσης, αν ο χώρος είναι τεράστιος και ο δρόμος μακρύς μπορεί ο σκύλος σας να χάσει το δρόμο του.

Μην πηγαίνετε βόλτα το σκύλο σας χωρίς λουρί. Όσο και να σας ακούει πάντα θα υπάρχει ένας απρόβλεπτος παράγοντας ο οποίος θα το κάνει να απομακρυνθεί από κοντά σας. Το σκυλί δεν είναι αξιοθέατο για να δείχνουμε σε όλους τι ωραία που περπατάει δίπλα μας. Είναι ζωντανό πλάσμα, το οποίο θα τρέξει μακριά για να αποφύγει ένα άλλο επιθετικό σκυλί, για να κυνηγήσει μία γάτα ή να παίξει με ένα άλλο ζώο. Προσοχή λοιπόν!

dog3.jpg 

Προσοχή στις ανοιχτές πόρτες του κήπου, του σπιτιού, ή του αυτοκινήτου. Έχει συμβεί σκυλί να περάσει από ανοιχτά κάγκελα κλειστού χώρου και να βγει στο δρόμο από ανοιχτή πόρτα διπλανού οικοπέδου προκειμένου να κυνηγήσει γάτα. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό?

Εκπαιδεύστε το. Η βασική υπακοή δεν γίνεται μόνο για τις καταστροφές του σπιτιού. Οι εντολές «έλα», «μείνε», «στη θέση σου» είναι άκρως απαραίτητες να τις γνωρίζει και να τις εκτελεί το ζώο επί τόπου, όπου κι αν βρίσκεστε. Μην το αμελείτε λοιπόν. Αυτές οι εντολές είναι ικανές να κρατήσουν το ζώο δίπλα σας, στη θάλασσα, στο πάρκο, στον καφέ σας.

dog4.jpg 

Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα όσα προανέφερα και ευελπιστώ να τα ακολουθήσετε, προκειμένου να μην σας συμβεί ποτέ αυτό που κάποιοι άλλοι πέρασαν. Η σκέψη «το δικό μου σκυλί δεν πρόκειται να φύγει από κοντά μου» δηλώνει άγνοια κινδύνου και όχι σιγουριά για το πόσο γνωρίζουμε το ζώο μας.

Κείμενο: Γιώργος Ψάλλας

psallas.jpgΟ Γιώργος Ψάλλας είναι εκπαιδευτής σκύλων. Το 2008 δημιούργησε τη σχολή εκπαίδευσης σκύλων alpha dogs. Περισσότεροι από 2.500 ιδιοκτήτες σκύλων μέχρι σήμερα έχουν ζητήσει την συμβολή του στην εκπαίδευση και τη βελτίωση σχέσης τους με τον σκύλο τους. Το 2014 συνεργάστηκε με το κανάλι του ΣΚΑΙ ως παραγωγός και σύμβουλος εκπαίδευσης με εβδομαδιαία τηλεοπτική παρουσία στην εκπομπή "Σαν το σκύλο με τη γάτα". Το 2015 συνεργάστηκε με το κανάλι του Mega σε εκπαιδευτικά θεματα και την ίδια χρονιά με το περιοδικό Τα ζώα και εμείς για τα θέματα εκπαίδευσης σκύλων.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News