Ποιο είναι το καλύτερο παιχνίδι για τον σκύλο σου;

Όταν πρόκειται για τα παιχνίδια του σκύλου σου, μη μασάς. Βρες ποιο είναι το πιο ασφαλές με τη βοήθεια αυτού του οδηγού.

Κείμενο: Φύλλις Νικολάου

Τα λαστιχένια παιχνίδια βοηθούν τους σκύλους να ασκούν τα σαγόνια τους, να καθαρίζουν τα δόντια τους και να γυμνάζουν το μυαλό τους. Ωστόσο η επιλογή του σωστού παιχνιδιού μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη όταν έχεις να διαλέξεις μεταξύ τόσων πολλών στα καταστήματα. Κάποια από αυτά μάλιστα θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά την υγεία του. Κι επειδή δεν υπάρχει κρατική οργάνωση, η οποία να ελέγχει την κατασκευή και επομένως την ασφάλειά τους, είναι δική σου ευθύνη να παραμένεις ενήμερος για τους κινδύνους ώστε να κάνεις τη σωστή επιλογή.

Οι κίνδυνοι από το  πλαστικό
Πολλά παιχνίδια είναι φτιαγμένα από πολυβινυλοχλωρίδιο, γνωστό ως PVC ή βινύλιο, ένα φτηνά κατασκευασμένο ελαστικό πλαστικό. Αν και η υφή του είναι ιδανική για μάσημα, δεν ισχύει το ίδιο γι’ αυτά που κρύβονται μέσα του: τα χημικά που του δίνουν την ιδιότητα να μπορεί να μασηθεί εύκολα, είναι γνωστά ως φθαλικές ενώσεις. Μια έρευνα από τη Δανία έδειξε ότι η τριβή, η θερμότητα και η υγρασία που προκαλείται από το μάσημα διαλύει το πλαστικό, αφήνοντας τις φθαλικές ενώσεις να απορροφηθούν από το σώμα των ζώων αυξάνοντας τον κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα στο συκώτι, τα νεφρά και το αναπαραγωγικό σύστημα.  Από την άλλη τα σκληρά πλαστικά κόκαλα κρύβουν άλλες παγίδες. Ένα καλό τεστ: Πίεσε το νύχι σου μέσα στο παιχνίδι. Αν δεν αφήσει σημάδι, δεν είναι ασφαλές. Τα κουταβάκια και τα πιο μεγάλα σε ηλικία σκυλιά χρειάζονται πολύ απαλές επιφάνειες για τα ευαίσθητα ούλα τους.

Πρόσεξε τα κόκαλα
Το ακατέργαστο δέρμα μπορεί να φαίνεται μια φυσική επιλογή, αλλά δεν είναι: Αυτό το δέρμα ζώου υφίσταται ειδική επεξεργασία που περιλαμβάνει δεκάδες χημικά, όπως το λευκαντικό για το χρώμα. Πολύ σημαντικό μειονέκτημα τους είναι επίσης ότι μπορεί να θρυμματιστούν εύκολα και να προκαλέσουν πνιγμό. Τα φρέσκα κόκαλα από τον κρεοπώλη όμως δεν είναι λύση. Οι σκύλοι δαγκώνοντας το σκληρό κόκαλο μπορεί να σπάσει κάποιο δόντι και αν καταπιεί μυελό των οστών μπορεί να πάθει μέχρι και παγκρεατίτιδα.

Διάλεξε το σωστό μέγεθος
Ένα πολύ μικρό παιχνίδι είναι πολύ εύκολο να πνίξει το σκύλο σου. Δες το χασμουρητό του σκύλου σου, όταν ο λαιμός του είναι εντελώς ανοιχτός, και διάλεξε ένα παιχνίδι τουλάχιστον 10% μεγαλύτερο.

Σχετικά θέματα

Κηλίδες στη γλώσσα του σκύλου μου: να ανησυχήσω;

Πότε είναι φυσιολογικές και σε ποιες περιπτώσεις αποτελούν ένδειξη προβλήματος.

Τι να κάνεις αν ο σκύλος σου είναι υπερβολικά επιλεκτικός στο φαγητό του

Σνομπάρει και τα πιο γκουρμέ γεύματά σου; Έτσι θα αλλάξεις τις διατροφικές…

Μπορεί ο σκύλος μου να φάει άφοβα μήλο;

Ποια φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου μπορεί να καταναλώσει χωρίς κίνδυνο και…

Διαβάζονται τώρα!

Πώς θα συνηθίσει τη ζωή στο σπίτι μια γάτα που κυκλοφορούσε έξω;

Οι καλύτεροι τρόποι για να αποφύγεις τα... δράματα και να την κάνεις…

Κηλίδες στη γλώσσα του σκύλου μου: να ανησυχήσω;

Πότε είναι φυσιολογικές και σε ποιες περιπτώσεις αποτελούν ένδειξη προβλήματος.

Γιατί το πένθος για το σκύλο μας μπορεί να είναι πιο δυσβάστακτο από αυτό για τους ανθρώπους;

Τι λέει η επιστήμη – και ένας άνθρωπος που θρηνεί τον τετράποδο φίλο του.

Πέντε βήματα για να διατηρείς καθαρό το δοχείο της άμμου

Ακολούθησε αυτές τις συμβουλές για να απομακρύνεις τις δυσάρεστες μυρωδιές.

Τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι εκπληκτικά έξυπνα

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι διατηρούν κοφτερό μυαλό ακόμα και σε προχωρημένη…

Γιατί οι γάτες κάνουν μπάνιο τόσο συχνά;

Η καθαριότητα είναι γι' αυτές κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου...