Το 80% των σκύλων άνω των 8 πάσχει από αυτό αλλά το κρύβει

Πώς θα σιγουρευτείς ότι ο σκύλος σου δεν πονάει

Ακόμα και η σκέψη ότι ο μικρός σου φίλος μπορεί να υποφέρει μπορεί να σε στενοχωρεί. Δυστυχώς, όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι 4 στους 5 σκύλους άνω των 8 ετών υποφέρουν από κάποιας μορφής αρθρίτιδα.

Και σε αντίθεση με τους ανθρώπους που μπορούν να αναζητήσουν την καλύτερη συμβουλή για να αντιμετωπίσουν κάποιο πόνο ή ασθένεια, τα αγαπημένα μας τετράποδα δεν μπορούν και μάλιστα είναι πολύ καλά στο να κρατούν μυστικό τον πόνο που μπορεί να τους προκαλούν τα αρθριτικά.

Γιατί όμως το κρύβουν; Η αλήθεια κρύβεται στα γονίδιά τους, αφού τα σκυλιά, ως ζώα αγέλης, έχουν μάθει να κρύβουν οτιδήποτε μπορεί να τα ταλαιπωρεί για λόγους επιβίωσης. ΚΙ αυτό γιατί οι πρόγονοι του τριχωτού σου φίλου συνήθιζαν να αφήνουν πίσω μέλη της αγέλης που μπορεί να πονούσαν και να καθυστερούσαν την ομάδα.

Μπορείς, όμως, να αναζητήσεις κάποια πιο ανεπαίσθητα σημάδια:

  1. Αύξηση βάρους: είναι μία έμμεση ένδειξη αρθριτικών, αφού σημαίνει ότι ο σκύλος σου κινείται λιγότερο λόγω του πόνου.
  2. Δυσκολεύεται να σηκωθεί να σε χαιρετήσει: ένα από τα πιο συχνά σημάδια. Αν χοροπηδάει γύρω σου όταν γυρνάς στο σπίτι αλλά ξαφνικά σταματάει, τότε ίσως συμβαίνει κάτι.
  3. Κουτσαίνει: μπορεί να δυσκολεύεται να πατήσει τα πόδια του, αμέσως μόλις σηκωθεί.
  4. Ξαφνικά δεν έχει ενέργεια: μπορεί να είναι σημάδι φλεγμονής στις αρθρώσεις.
  5. Μπορεί να έχει γίνει ευερέθιστος χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο.
  6. Γλύφει, δαγκώνει ή μασάει τον εαυτό του. Αν το κάνει πιο έντονα σε κάποιο σημείο του σώματός του, μπορεί να σημαίνει ότι τον ταλαιπωρεί κάποιος κρυφός πόνος.

Αν ο σκύλος σου είναι πάνω από 8 ετών αλλά δεν έχεις παρατηρήσει κάτι από αυτά, τότε είσαι τυχερός, αφού τα περισσότερα σκυλιά θα εμφανίσουν πόνο στις αρθρώσεις τους σε κάποια στιγμή στη ζωή τους. Συνήθως, όσο πιο μεγάλο σε μέγεθος είναι ένα σκυλάκι τόσο περισσότερο κινδυνεύει να υποφέρει κάποια στιγμή από αρθρίτιδα.

Όμως, δεν είναι ποτέ πολύ αργά να πάρεις προληπτικά μέτρα για να γλιτώσεις το φίλο σου. Συμβουλέψου τον κτηνίατρό σου και ανάλαβε δράση!

Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News