Τι πρέπει να κάνεις αν τσιμπήσει το σκύλο σου μέλισσα; 

Τα πρώτα βήματα για να τον ανακουφίσεις.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, που περνάμε αρκετές ώρες της ημέρας εκτός σπιτιού, αυξάνεται ο κίνδυνος να τσιμπηθεί ο σκύλος σου από μέλισσα, σφήκα ή κάποιο άλλο έντομο.
 
Μάλιστα, συχνότερα τα τσιμπήματα είναι στην εξαιρετικά ευαίσθητη μύτη του, στη γλώσσα, στο στόμα ή στο λαιμό του, αφού μπορεί να προσπαθήσει να πιάσει το έντομο.

Αυτά όμως είναι και τα πιο επικίνδυνα, καθώς το πρήξιμο που προκαλούν μπορεί να κλείσει το λαιμό του σκύλου σου και να του φράξει τον αεραγωγό. 

Τα πρώτα συμπτώματα από τέτοια τσιμπήματα περιλαμβάνουν πρήξιμο και κοκκίνισμα στο σημείο που τσιμπήθηκε, φαγούρα, πρήξιμο στο πρόσωπο και σε ορισμένες περιπτώσεις λιποθυμία.

Αν είσαι τυχερός, δεν θα σου συμβεί κάτι τέτοιο (βασικά ο σκύλος σου αν είναι τυχερός)…

Ωστόσο, αν εκεί που απολαμβάνετε τη βόλτα σας στη φύση ή την παραλία συμβεί το απρόοπτο, δες ποιες πρέπει να είναι οι πρώτες σου αντιδράσεις, μέχρι να τον πας στον γιατρό του. 
1.    Προσπάθησε να βρεις το κεντρί και να το βγάλεις προσεκτικά από το δέρμα του

2.     Βάλε σε όλη την ερεθισμένη περιοχή κρύες κομπρέσες

3.    Ρίξε στο σημείο του τσιμπήματος μαγειρική σόδα για να εξουδετερώσεις το δηλητήριο

4.    Άπλωσε αντιισταμινική και κορτιζονούχα αντιβιοτική κρέμα στο σημείο που τον τσίμπησε. Συμβουλέψου πρώτα τον κτηνίατρό σου για να σου πει ποιες να αγοράσεις και φρόντισε να τις έχεις μαζί σου όταν είστε εκτός σπιτιού και στις διακοπές. 

5.    Μην του δώσεις κάποιο φάρμακο χωρίς να έχεις ρωτήσει τον γιατρό του. Επικοινώνησε άμεσα μαζί του, ειδικά αν επιμένουν τα συμπτώματά του ή έχει έντονο πρήξιμο και του κόβεται η αναπνοή, που μπορεί να σημαίνει ότι εμφανίζει αλλεργική αντίδραση.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News