Έτσι θα δώσεις φάρμακο στο σκύλο σου

Με αυτόν τον τρόπο θα πάνε (πιο εύκολα) κάτω τα φαρμακάκια!

Ξεκινάω λέγοντας ότι δεν πρέπει να δίνεις οποιοδήποτε φάρμακο στο σκύλο σου αν πρώτα δεν έχεις συνεννοηθεί και πάρει την έγκριση του γιατρού του. 

Σίγουρα, πολλά από τα φάρμακα που παίρνει είναι ίδια με τα ανθρώπινα, αλλά δεν κάνουν πάντα για τις ίδιες παθήσεις και δεν χρειάζονται οι ίδιες ποσότητες. 

Πάμε παρακάτω. Αν, λοιπόν, σου έχει δώσει κάποια φάρμακα να του χορηγήσεις, έρχεται η ώρα που πρέπει να του τα δώσεις στα αλήθεια! Τι κάνεις;

Αν είναι σιρόπι, είσαι τυχερός. Το σιρόπι είναι γενικά πιο εύκολο να το δώσεις στο σκύλο σου. Μπορείς να γεμίσεις με την επιθυμητή ποσότητα μία σύριγγα πλαστική (χωρίς τη βελόνα εννοείται), ένα σταγονόμετρο ή ένα μπουκαλάκι. 

Πιάσε το μουσούδι του, ανασήκωσε τα χείλη του από τη μία πλευρά και τοποθέτησε την άκρη της σύριγγας ανάμεσα στα δόντια του και σπρώξε το έμβολο, κρατώντας το στόμα του κλειστό και ελαφρά προς τα πάνω. Ο σκύλος σου θα καταπιεί αυτόματα. Αν δεις να βγάζει τη γλώσσα του για να γλείψει τη μύτη του το έχει καταπιεί. Αν πρέπει να του δώσεις μεγάλη ποσότητα, κάνε το σε δόσεις, αφήνοντάς του χρόνο να καταπιεί ενδιάμεσα.  

dogliquid.JPG


Αν είναι χάπι, ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο να του το δώσεις. Ρώτα το γιατρό σου αν μπορείς να το θρυμματίσεις, αφού ορισμένα χάπια έχουν μεμβράνη για να διαχέεται σταδιακά το φάρμακο στο στομάχι του την οποία καταστρέφεις όταν το κάνεις κομμάτια. Άσε που συνήθως, αν ρίξεις τη σκόνη στο φαγητό του θα το καταλάβει από τη μυρωδιά ή από την πικρή γεύση (ο δικός μου πάντως το καταλαβαίνει πάντα και κάνει απεργία πείνας μέχρι να του δώσω φαΐ χωρίς φάρμακο…).

dogpill.JPG

Εφόσον πρέπει να του το δώσεις ολόκληρο, άνοιξέ του το στόμα πιέζοντας τα χείλη του πάνω στα δόντια. Βάλε το χάπι στη βάση της γλώσσας του και κλείσε αμέσως το στόμα του. Κράτα το κλειστό και ανασηκωμένο και τρίψε ελαφρά το λάρυγγά του για να τον βοηθήσεις να το καταπιεί. Περίμενε λίγο για να σιγουρευτείς ότι δεν το έχει κρύψει στα δόντια του και δεν θα το φτύσει μόλις γυρίσεις την πλάτη σου και είναι έτοιμος!

Μπορείς ακόμα να το κρύψεις ολόκληρο μέσα σε μία λιχουδιά, π.χ. σε ένα κεφτεδάκι, αν μπορείς να του το δώσεις με φαγητό.

Καλό είναι μετά το φάρμακο να του δώσεις κάτι ως επιβράβευση για να έχει και κάτι θετικό για εκείνον όλη αυτή η εμπειρία! 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News