Τι σημαίνει όταν η μύτη του σκύλου σου είναι στεγνή; 

Δες πότε και γιατί πρέπει να προβληματιστείς.

Η πιο απλή απάντηση στο αν πρέπει να ανησυχείς που η μύτη του σκύλου σου είναι στεγνή ή ξηρή, είναι όχι. Το να μην είναι η μύτη του υγρή δεν σημαίνει αυτόματα ότι κάτι συμβαίνει ή είναι άρρωστος. 

Μπορεί και μέσα σε μία μέρα η μύτη του να περάσει διάφορα στάδια από υγρή σε ξηρή. Για παράδειγμα, τώρα που ανοίγει ο καιρός, η μύτη του μπορεί να είναι πιο υγρή επειδή κάθεται στον ήλιο ή έχει ζέστη μέσα στο σπίτι και προσπαθεί να δροσιστεί.

Σίγουρα η κατάσταση της μύτης του μπορεί να είναι ένδειξη για τυχόν προβλήματα, αλλά δεν χρειάζεται μόνο και μόνο επειδή είναι ξηρή να σημάνεις συναγερμό. 
Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι αν έχει αλλάξει το χρώμα της, αν έχει σκάσει ή αν εκκρίνει περίεργου χρώματος βλέννα. 

Αν η μύτη του είναι ροζ και γενικά πιο ανοιχτόχρωμη, είναι πιο ευάλωτη σε εγκαύματα από τον ήλιο που μπορεί να την κοκκινήσουν ή να της προκαλέσουν ξηρότητα και ξεφλούδισμα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου για την κατάλληλη αντιηλιακή προστασία που χρειάζεται ο σκύλος σου, αφού τα συνεχή εγκαύματα μπορεί να του προκαλέσουν αργότερα καρκίνο του δέρματος. 

Σε περίπτωση που δεν έχει κάτσει στον ήλιο ή δεν είναι η μύτη του ανοιχτόχρωμη αλλά δεις ότι είναι σκασμένη και έχει πληγές μπορεί να είναι σημάδι ότι έχει κάποιο δερματικό πρόβλημα, οπότε και πάλι χρειάζεται η συμβουλή του γιατρού του. 

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέξεις είναι το υγρό που εκκρίνει. Αν η μύτη του «τρέχει», η βλέννα πρέπει να είναι καθαρή, να μοιάζει σαν νερό. Αν όμως η βλέννα που παράγει είναι πυκνή, κίτρινη, πράσινη ή μαύρη, θα πρέπει να τον πας άμεσα στο γιατρό. 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News