Πόσο επικίνδυνη είναι η σοκολάτα για τους σκύλους;

Γιατί πρέπει να την κρατάς οπωσδήποτε μακριά τους. 

Κείμενο: Ελβίρα Δρακάκη

Όσο και να την απολαμβάνεις εσύ και να πιστεύεις ότι ένα κομματάκι μπορεί να μην κάνει κακό, η αλήθεια είναι ότι η σοκολάτα μπορεί να είναι δηλητήριο για το σκύλο σου. Σε τι βαθμό, βέβαια, εξαρτάται από το μέγεθος του σκύλου, το είδος της σοκολάτας και την ποσότητα που θα φάει. 

Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά. Η σοκολάτα περιέχει, εκτός από καφεΐνη, μία ουσία που λέγεται θεοβρωμίνη, η οποία προκαλεί διέγερση, χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και είναι διουρητική. 

Τα διαφορετικά είδη σοκολάτας έχουν διαφορετικά επίπεδα θεοβρωμίνης. Για παράδειγμα το κακάο και η μαύρη σοκολάτα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα ενώ η γάλακτος και η λευκή μικρότερη. 

Το καλύτερο είναι ο σκύλος σου να μην τρώει καθόλου σοκολάτα. Αν όμως φάει, το πόσο θα επηρεαστεί εξαρτάται, εκτός από το είδος της σοκολάτας, και από το μέγεθός του. Ένας μεγάλος σκύλος πρέπει να καταναλώσει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας για να εμφανίσει συμπτώματα από ότι ένας μικρός.

Τα συμπτώματα από την κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να ξεκινούν από τον ερεθισμό του στομαχιού και να φτάνουν μέχρι εμετό και διάρροια. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπου έχει γίνει μεγάλη κατανάλωση, μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, καρδιακή αρρυθμία, εσωτερική αιμορραγία ή ανακοπή.

Το πρώτο σημάδι συνήθως είναι η μεγάλη υπερκινητικότητα. Τα ηπιότερα συμπτώματα εμφανίζονται μετά την κατανάλωση 9 mg θεοβρωμίνης ή καφεΐνης ανά κιλό σωματικό βάρος, τα σοβαρά με 20 mg, ενώ τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά σοβαρά, έως και επικίνδυνα για τη ζωή του σκύλου σου με την κατανάλωση 27 mg ή και περισσότερων. 

Αν διαπιστώσεις ότι ο σκύλος σου έφαγε σοκολάτα, κάλεσε τον κτηνίατρό σου και εκείνος/εκείνη θα αξιολογήσει την κατάσταση, αφού του εξηγήσεις την ποσότητα και το είδος της σοκολάτας που κατανάλωσε. Η πιο συνηθισμένη θεραπεία είναι να του προκαλέσεις εμετό, μέσα σε δύο ώρες από την στιγμή της κατανάλωσης. Μπορεί να χρειαστεί να τον πας στον κτηνίατρο και εκείνος να προκαλέσει τον εμετό ή να χρειαστεί να κάνει κάτι παραπάνω, ανάλογα με την περίπτωση. 

Να ξέρεις, πάντως, ότι ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες ή για πολύ μικρόσωμο σκύλο, ο χρόνος μπορεί να κάνει τη διαφορά για τη ζωή του σκύλου σου, για αυτό μην καθυστερήσεις. Ενημέρωσε άμεσα το γιατρό του και ανέλαβε δράση. 

Διαβάζονται τώρα!

Αγαπημένη μου γάτα σου γράφω…

Αστείες, συγκινητικές, πνευματώδεις, τρυφερές, επιστολές προς τις λατρεμένες…

Sianti Gallery x Your Pet - "Art your Pet"

Oμαδική έκθεση με τίτλο " Art Your Pet ", που περιλαμβάνει την παρουσίαση έργων…

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να προστατέψετε τον σκύλο σας από θερμοπληξία

Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, καλό είναι να έχετε κάποια πράγματα υπόψη σας

Σκύλοι-βοηθοί του διαβήτη μυρίζουν την υπογλυκαιμία και μας προειδοποιούν

Το αγαπημένο σας κατοικίδιο μπορεί να γίνει φύλακας και της υγείας σας

Γιορτή Υιοθεσίας & Fashion Catwalk Με Τη Συνοδεία Σκύλων

Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του μια διαφορετική επίδειξη μόδας που…

Αρέσουν στις γάτες οι αγκαλιές;

Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για την έκφραση τρυφερότητας στο κατοικίδιό σας