Μήπως τα πόδια του σκύλου σου μυρίζουν παράξενα;

Σίγουρα δεν ευθύνονται τα αθλητικά παπούτσια!

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Δεν μυρίζουν μόνο τα δικά μας πόδια αλλά και εκείνα των τετράποδων φίλων μας. Αν, συγκεκριμένα, οι πατούσες του σκύλου σου αναδίδουν μια παράξενη οσμή που θυμίζει... Doritos, αυτοί είναι οι πιθανοί ένοχοι και οι τρόποι με τους οποίους θα τους αντιμετωπίσεις.

Μύκητες και βακτήρια: Μπορεί να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα στα πέλματα του σκύλου και στη γύρω περιοχή, ιδιαίτερα αν το ανοσοποιητικό σύστημα του ζώου είναι εξασθενημένο, προκαλώντας αυτή τη χαρακτηριστική μυρωδιά. 

Διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες: Μπορεί ο σκύλος σου να μην έχει βάλει… το ποδαράκι του σε κάποιο σακουλάκι με τσιπς καλαμποκιού, αλλά οι τροφές που καταναλώνει παίζουν κάποιο ρόλο. Συγκεκριμένα, οι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα ανήκουν στους παράγοντες που ευνοούν τη δυσοσμία. 

Ζέστη και υγρασία: Οι συγκεκριμένες συνθήκες συντελούν στην ανάπτυξη μικροοργανισμών στα πόδια, γι’ αυτό και το καλοκαίρι η δυσοσμία μπορεί να γίνει πιο έντονη.

Ανεπαρκής υγιεινή: Μπορεί εσύ όταν γυρίζεις στο σπίτι να σκουπίζεις τα παπούτσια σου στο χαλάκι της εισόδου, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το σκύλο σου, που συνεχίζει να κουβαλάει στα πέλματά του τα όποια μικρόβια συγκέντρωσε στη διάρκεια μιας βόλτας. 

Για πόδια που μοσχομυρίζουν
Η βελτίωση της προσωπικής του υγιεινής μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Προσπάθησε λοιπόν να τον κάνεις πιο συχνά μπάνιο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, και, αν μπορείς, ψαλίδισέ του με προσοχή το τρίχωμα στη βάση των ποδιών, που αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων. Δοκίμασε επίσης να τον… καλομάθεις κάνοντάς του ένα ποδόλουτρο σε ένα μείγμα από ζεστό νερό και ξίδι. Μετά από κάθε μπάνιο, σκούπισε τα πόδια του προσεκτικά με μια καθαρή πετσέτα για να απομακρύνεις την υγρασία, δίνοντας έμφαση στην περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα.


Πότε πρέπει να τον δει κτηνίατρος;
Αν ο σκύλος σου δυσκολεύεται να περπατήσει, αν γλείφει ή ξύνει τα πόδια του ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματός του πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν, η δυσοσμία στα πόδια μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης. Το ίδιο και αν τα πέλματά του παρουσιάζουν κάποιο οίδημα ή πληγή.
 

Σχετικά θέματα

Ιδρώνουν τα σκυλιά;

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον ιδρώτα και για το πώς διαχειρίζεται ο σκύλος…

Πλήρης οδηγός διατροφής μικρόσωμων σκύλων

Δες αναλυτικά πώς να φροντίσεις τη διατροφή του μικρόσωμου σκύλου σου! Τι…

Διαβάζονται τώρα!

Ιδρώνουν τα σκυλιά;

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον ιδρώτα και για το πώς διαχειρίζεται ο σκύλος…

Έχουν άγχος αποχωρισμού και οι γάτες;

Ναι ακόμα και αυτά τα ιδιαιτέρως ανεξάρτητα κατοικίδια μπορεί να το βιώσουν

Αρθρίτιδα σε γάτες

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε

Πλήρης οδηγός διατροφής μικρόσωμων σκύλων

Δες αναλυτικά πώς να φροντίσεις τη διατροφή του μικρόσωμου σκύλου σου! Τι…

Πώς να δημιουργήσετε την τέλεια καθημερινή ρουτίνα για τον σκύλο σας

Καθημερινές μικρές συνήθειες που κάνουν μεγάλη διαφορά