Ο σκύλος μου ροχαλίζει: να ανησυχήσω;

Τι μπορεί να φταίει; Και πώς θα το αντιμετωπίσεις;

Το ροχαλητό δεν εμφανίζεται μόνο σε ανθρώπους, αλλά και στους τετράποδους πιστούς μας φίλους. Αυτά είναι τα πιο κοινά αίτια της… νυχτερινής ηχορύπανσης που προκαλεί το κατοικίδιό σου:

-Η παχυσαρκία. Η περίσσεια ιστών στην περιοχή του λαιμού παρεμποδίζει τη σωστή διέλευση του αέρα στη διάρκεια του ύπνου.

-Οι αλλεργίες. Αλλεργιογόνες ουσίες όπως η γύρη, η σκόνη ή ο καπνός μπορεί να προκαλέσουν συμφόρηση στα ιγμόρεια με αποτέλεσμα τη «βαριά» αναπνοή του ζώου.

-Η ράτσα. Κάποιες ράτσες είναι πιο επιρρεπείς στο ροχαλητό, όπως τα Πεκινουά ή τα Παγκ, εξαιτίας των στενών αεραγωγών τους. 

-Το παθητικό κάπνισμα. Αν καπνίζεις μέσα στο σπίτι, να ξέρεις ότι ο καπνός από το τσιγάρο σου επιβαρύνει και το αναπνευστικό σύστημα των κατοικίδιων ζώων σου, προκαλώντας τους μεταξύ άλλων ροχαλητό.

-Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού. Σε αυτή την περίπτωση, όταν μετά την ανάρρωση καθαρίσουν τα ρουθούνια του ζώου, το ροχαλητό θα υποχωρήσει. 

Πώς θα βοηθήσεις λοιπόν το σκύλο σου να κοιμάται… αθόρυβα;

-Αν υποψιάζεσαι ότι ευθύνονται αλλεργιογόνες ουσίες, βάζε πιο συστηματικά σκούπα στο σπίτι και προσπάθησε να βγάζεις το σκύλο σου βόλτα τις ώρες που τα επίπεδα γύρης –και ατμοσφαιρικών ρύπων- είναι χαμηλά.

-Σε περίπτωση που ο σκύλος σου είναι παχύσαρκος, βάλε τον σε πρόγραμμα άσκησης και δίαιτας, σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο, για να επανέλθει στο φυσιολογικό βάρος του.

-Ανήκει σε κάποια ράτσα επιρρεπή σε ροχαλητό; Μπορείς να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο γιατί ίσως μια απλή επέμβαση να λύσει το πρόβλημα. 

-Την ώρα που ο σκύλος σου κοιμάται, δοκίμασε να τοποθετήσεις κάτω από το κεφάλι του ένα μαξιλάρι, αν το δέχεται. Έτσι, μπορεί να περιοριστεί το ροχαλητό.

-Απόφυγε να καπνίζεις στο εσωτερικό του σπιτιού.

-Αν ο σκύλος σου αρχίσει ξαφνικά να ροχαλίζει, ενημέρωσε τον κτηνίατρο.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News