6 τροφές ακίνδυνες για τον άνθρωπο αλλά τοξικές για το σκύλο

Δώσε προσοχή, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές.

Σε ένα σπίτι γεμάτο κόσμο είναι περισσότερο εύκολο από ποτέ το φιλοπερίεργο τετράποδό σου να βρεθεί να μασουλάει ό,τι υπάρχει σε μια πιατέλα και το οποίο πιθανότατα δεν θα προορίζεται για τις δικές του μασέλες.

Όσο, ωστόσο, αν δείχνει να απολαμβάνει τα μελομακάρονα ή ένα πιάτο που περιέχει ξηρούς καρπούς, αυτές και μερικές ακόμα τροφές είναι ακατάλληλες για τον πιο πιστό μας φίλο. Διάβασε ποιες είναι και λάβε τα μέτρα σου ενόψει των γιορτών.

1. Γλυκά. Ακόμα και αν ο σκύλος σου κουνάει ενθουσιασμένος την ουρά του μπροστά σε ένα σοκολατάκι, μην ενδώσεις και του το δώσεις. Πρώτον, η σοκολάτα είναι τοξική για τα σκυλιά, μπορεί μάλιστα να αποδειχθεί ακόμα και θανατηφόρα, καθώς περιέχει (ιδιαίτερα η μαύρη) την επικίνδυνη, για αυτά τα ζώα, θεοβρωμίνη. Ωστόσο ακόμα και τα επιδόρπια που δεν περιέχουν σοκολάτα δεν συνιστώνται για τον πιστό σου φίλο, γιατί μπορεί να περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (πολλές από τις οποίες είναι εξαιρετικά τοξικές για τα σκυλιά) και/ή ζύμη που πιθανόν να του προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όπως δηλητηρίαση ή ρήξη του εντέρου.

2. Καφές και αναψυκτικά με καφεΐνη. Υποθέτουμε ότι δεν συνηθίζεις να απολαμβάνεις το πρωί ένα καφεδάκι με το σκύλο σου, όμως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χυθεί μια ποσότητά του στο πάτωμα και, πριν προλάβεις να τη σφουγγαρίσεις, ο σκύλος σου να σπεύσει να τη δοκιμάσει. Ακόμα όμως και μια πολύ μικρή ποσότητα καφεΐνης είναι αρκετή για να προκαλέσει στα τετράποδα υπερδιέγερση, τρέμουλο, υπέρταση, ακόμα και λιποθυμία. Σπεύσε λοιπόν στον κτηνίατρο αν παρατηρήσεις στο σκύλο σου ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα.

3. Αλκοόλ. Μπορεί να σου φαίνεται αστείο ένα βιντεάκι που δείχνει ένα σκύλο να πίνει μπίρα, αλλά στην πραγματικότητα… δεν είναι. Τα οινοπνευματώδη ποτά, αλλά ακόμα και άλλα προϊόντα ζύμωσης, όπως κάποιες σάλτσες και ζύμες, μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση στο τετράποδό σου, η οποία εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως ασταθές περπάτημα, σύγχυση και εμετό.

4. Ξηροί καρποί, κρεμμύδια και σκόρδο. Τι κοινό έχουν αυτές οι φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους τροφές; Όλες περιέχουν τοξίνες εξαιρετικά επικίνδυνες για τα σκυλιά. Οι ξηροί καρποί μακαντέμια, για παράδειγμα, που περιέχονται σε μπισκότα και άλλα τυποποιημένα προϊόντα, μπορεί να προκαλέσουν στα τετράποδα εμετό, τρέμουλο και πυρετό, ενώ τα κρεμμύδια και το σκόρδο, αλλά και συγγενή λαχανικά όπως το πράσο και το σχοινόπρασο, κρύβουν ουσίες που ενδέχεται να πυροδοτήσουν στομαχικές διαταραχές αλλά και βλάβες στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

5. Γαλοπούλα. Τα σκυλιά που καταναλώνουν κρέας και πέτσα γαλοπούλας σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αναπτύξουν ένα είδος παγκρεατίτιδας που εκδηλώνεται με διάρροια, εμετό, αφυδάτωση και τελικά λιποθυμία. Δεν πειράζει να κεράσεις τον πιστό σου φίλο ένα μικρό κομματάκι από το πουλερικό, αλλά περιορίσου σε αυτή την ποσότητα. Καλό θα ήταν επίσης να μη δώσεις στο σκύλο σου κόκαλα γαλοπούλας, γιατί ακόμα και θρυμματισμένα μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη του εντέρου του.

6. Σταφύλια και σταφίδες. Αυτή την εποχή παίζουν ιδιαίτερα οι σταφίδες π.χ. σε εορταστικά πιάτα και σαλάτες, αλλά πρόσεξε να μην πέσει καμία στο πάτωμα και την καταβροχθίσει ο σκύλος σου γιατί ενδέχεται να του προκαλέσει βλάβη στα νεφρά και, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και θάνατο. Αν ο σκύλος σου αρχίσει ξαφνικά να κάνει εμετό, παρουσιάσει διάρροια, απώλεια όρεξης, νωθρότητα, πόνο στην κοιλιά, ακανόνιστη αναπνοή, στοματικά έλκη, τρέμουλο ή απώλεια αισθήσεων, μια πιθανή ύποπτος είναι η σταφίδα και σε κάθε περίπτωση, πρέπει να κατευθυνθείς αμέσως στον κτηνίατρο.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News