Ο σκύλος μου έφαγε μια κάλτσα! Τι κάνω;

Πώς θα καταλάβεις, καταρχήν, ότι όντως καταβρόχθισε κάποιο αντικείμενο και ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσεις.

Οι σκύλοι είναι διαβόητοι για το πάθος τους να καταβροχθίζουν ό,τι βρουν – και δεν αναφερόμαστε απαραίτητα στο φαγητό. Ιδιαίτερα οτιδήποτε φτιαγμένο από ύφασμα, όπως διαβεβαιώνει και η Kelly Diehl, επιστημονική συνεργάτιδα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος ερευνών για την υγεία των ζώων, Morris Animal Foundation. 

«Έχω αφαιρέσει πολλές φορές κάλτσες και εσώρουχα από το στομάχι σκύλων. Μια διαδεδομένη θεωρία λέει ότι κάποιες φορές ένας σκύλος τρώει ακατάλληλα προς βρώση υλικά επειδή αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα στο γαστρεντερικό σύστημά του, είτε πρόκειται για τροφική αλλεργία είτε για δυσανεξία. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει και ένα πρόβλημα συμπεριφοράς στην εμμονή κάποιων σκύλων να τρώνε κάλτσες».

Τι συμβαίνει αφού ένας σκύλος φάει μια κάλτσα;

Αν ο σκύλος είναι μεγαλόσωμος και η κάλτσα μικρή, μπορεί, απλά, να την αποβάλει κάνοντας εμετό – ίσως αμέσως, ίσως μία με δύο μέρες αργότερα. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να την αποβάλει με τα κόπρανά του, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει αρκετές μέρες, οπότε πρέπει να έχεις το νου σου κάθε φορά που ο σκύλος σου κάνει τις ανάγκες του.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, το αντικείμενο ενδέχεται να κολλήσει στο στομάχι. «Καθώς το στομάχι αδειάζει, πρώτα βγαίνει το φαγητό και μετά τα μη βρώσιμα αντικείμενα», εξηγεί η dr Diehl. «Κάποια αντικείμενα όμως μπορεί να εγκλωβιστούν στο στομάχι του σκύλου προκαλώντας περιοδικά προβλήματα. Παρόλο που ο σκύλος κατάφερε να τα καταπιεί, δεν είναι σε θέση να τα ξαναβγάλει κάνοντας εμετό, ενώ ταυτόχρονα αυτά τα αντικείμενα μπορεί να είναι υπερβολικά μεγάλα για να περάσουν μέσα από το έντερο, με αποτέλεσμα να παραμένουν στο στομάχι και να προκαλούν ενοχλήσεις. Συνήθως αυτά τα σκυλιά αρχίζουν να υποφέρουν από χρόνια προβλήματα εμετού».

Πώς θα καταλάβω ότι ο σκύλος μου έφαγε μια κάλτσα;

Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να διακρίνουμε κάποια αντικείμενα ακόμα και μέσα από μια ακτινογραφία και πως συχνά τα σκυλιά καταβροχθίζουν πράγματα χωρίς ο ιδιοκτήτης τους να το καταλάβει, αν υπάρχουν σοβαρές υποψίες μπορεί ο κτηνίατρος να συστήσει γαστροσκόπηση. «Κάποιες φορές κάνω τη συγκεκριμένη εξέταση σε ένα σκύλο επειδή θεωρώ ότι έχει π.χ. κάποια χρόνια φλεγμονή και στην πορεία διαπιστώνω, “για δες, υπάρχει ένα μπαλάκι εκεί μέσα!», σχολιάζει η dr Diehl. 

Το χειρότερο σενάριο είναι η απόφραξη του εντέρου, όπου μια κάλτσα παγιδεύεται στο εσωτερικό του εντέρου, μπλοκάροντάς το. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί είναι με τη χειρουργική αφαίρεση του αντικειμένου.

Τι κάνω αν ο σκύλος μου έφαγε μια κάλτσα;

Αν τύχει γίνεις αυτόπτης μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού, καλό είναι να τον πας κατευθείαν στον κτηνίατρο για να του κάνει μια γαστροσκόπηση και να δει μήπως μπορεί να αφαιρέσει το αντικείμενο. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για μικρόσωμο ζώο.

«Το καλό με τις κάλτσες που βρίσκονται ακόμα στο στομάχι είναι ότι μπορούν να τραβηχτούν έξω εύκολα με ένα ενδοσκόπιο», σχολιάζει η dr Diehl. «Κοστίζει κάτι παραπάνω, αλλά είναι λιγότερο ακριβό από μια επέμβαση. Γιατί από τη στιγμή που μια κάλτσα φτάνει στο έντερο, δεν μπορούμε να φτάσουμε με το ενδοσκόπιο τόσο χαμηλά», προσθέτει.

Πώς θα ανακαλύψω ότι ο σκύλος μου κατάπιε κάτι, γενικώς;

«Αν αρχίσει να κάνει εμετό ξανά και ξανά, ιδιαίτερα αν δεν έφαγε ή δεν ήπιε τίποτα πρόσφατα, αυτό είναι συχνά ένα κλασικό σύμπτωμα απόφραξης και απαιτεί άμεση ιατρική επέμβαση», απαντά η dr. Diehl. «Επιπλέον, αν ένας σκύλος αρχίσει ξαφνικά να κάνει εμετό πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα, ίσως κάτι έχει κολλήσει στο στομάχι του».

Προσοχή: Αν διαπιστώσεις ότι ο σκύλος σου κατάπιε ένα αιχμηρό ή πολύ μεγάλο αντικείμενο ή μια μπαταρία, μετάφερέ τον αμέσως στον κτηνίατρο γιατί όλα αυτά μπορεί να του προκαλέσουν επικίνδυνα προβλήματα. 

Και σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, φυσικά, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη: «Δεν πρέπει να αφήνουμε κάλτσες και εσώρουχα έξω, ιδιαίτερα αν στο σπίτι υπάρχουν νεαρά σκυλιά που είναι πιο επιρρεπή στο να δοκιμάζουν και να τρώνε αντικείμενα που δεν πρέπει. Πολλά σκυλιά μεγαλώνοντας ξεπερνούν αυτή τη συνήθεια, άλλα όμως συνεχίζουν να το κάνουν».

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News