Έτσι θα προστατεύσεις το σκύλο σου από τους κινδύνους των Χριστουγέννων

Από τα στολίδια του δέντρου μέχρι τα γλυκά στον μπουφέ, οι γιορτινές ημέρες κρύβουν διάφορες απειλές για τους τετράποδους φίλους μας.

Ένα στολισμένο σπίτι, έτοιμο να υποδεχτεί το ρεβεγιόν, είναι σαν ναρκοπέδιο για το σκύλο μας που κινδυνεύει από διαφορετικά πράγματα από εμάς, είτε λόγω της λαιμαργίας και της περιέργειάς του είτε εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων του οργανισμού του. Αυτές λοιπόν είναι οι παγίδες που πρέπει να προσέξεις στις φετινές γιορτές, για να περάσετε εσύ καλά και ο τετράποδος φίλος σου καλύτερα.

Κλείσε καλά τον κάδο σκουπιδιών. Εκεί καταλήγουν διάφορα υπολείμματα φαγητού από ένα εορταστικό δείπνο, όπως μαγειρεμένα κόκαλα πουλερικών και κομματάκια τούρτας, που αν καταναλωθούν από το σκύλο σου μπορεί να του προκαλέσουν από εμετό και διάρροια μέχρι και δηλητηρίαση.

Τσέκαρε πόσο ασφαλές είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο σου. Κάποια σκυλιά αντιμετωπίζουν τα στολίδια σαν παιχνίδια και αρχίζουν να τα τραβάνε και να τα μασουλάνε. Έτσι όχι μόνο καταστρέφεται ο διάκοσμος αλλά επιπλέον κάποιο στολίδι μπορεί να σπάσει και να καταλήξει στο στομάχι του φίλου σου ή ένα άλλο, με κορδέλες ή μεγάλα κομμάτια, με την κατάποση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απόφραξη εντέρου.

Απόφυγε να έχεις γλυκά σε κοινή θέα. Αν απέκτησες πρόσφατα σκύλο, αλλά μέχρι τώρα είχες τη συνήθεια να αφήνεις μια πιατέλα με παραδοσιακά γλυκά στο τραπέζι, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις. Κι αυτό γιατί τα κεράσματα μπορεί να γίνουν πειρασμός για το κατοικίδιό σου και, δυστυχώς, κάποια πολύ κοινά υλικά τους, όπως η ζάχαρη, είναι βλαβερά για την υγεία του.

Μην επιμένεις να τον παίρνεις μαζί σου σε όλες τις δραστηριότητες. Μπορεί π.χ. εσύ να απολαμβάνεις μια βόλτα σε κάποιο χριστουγεννιάτικο χωριό, αλλά ο σκύλος σου να υποφέρει από την πολυκοσμία. Καλό θα ήταν επίσης να αποφύγεις να ρίξεις πυροτεχνήματα την Πρωτοχρονιά, γιατί τα περισσότερα σκυλιά αρχίζουν να τρέμουν στο άκουσμά τους. Προσπάθησε λοιπόν να βγάλεις από το πρόγραμμά σου όσες δραστηριότητες φοβίζουν και εκνευρίζουν το σκύλο σου ή τουλάχιστον να φροντίσεις να συμμετάσχεις χωρίς αυτόν.

Οριοθέτησε για το σκύλο σου μια ζώνη ασφαλείας στο σπίτι. Ακόμα και τα πιο ευπροσάρμοστα και κοινωνικά σκυλιά μπορεί να στρεσαριστούν αν ο χώρος που θεωρούν το προσωπικό τους καταφύγιο (δηλαδή η κατοικία τους) πλημμυρίσει ξαφνικά από κόσμο (ας πούμε, από τους καλεσμένους ενός ρεβεγιόν). Για τέτοιες περιστάσεις λοιπόν φρόντισε να έχεις εξασφαλίσει για το σκύλο σου έναν απομονωμένο χώρο του σπιτιού, όπου θα μπορεί να καταφύγει μακριά από τον κόσμο, οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί ηρεμία.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News