Ο λόγος που ο σκύλος σου κινδυνεύει… από τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου

Γιατί η σοκολάτα απειλεί σοβαρά την υγεία του.

Αν αποφασίσεις να γιορτάσεις την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου κάνοντάς δώρο στο έτερον ήμισυ ένα κουτί σοκολατάκια, πρέπει να φροντίσεις αυτό το δώρο να μην πέσει με τίποτα στα δόντια του τετράποδου φίλου σου. Κι αυτό γιατί η σοκολάτα είναι τοξική για τους σκύλους, απειλώντας ακόμα και τη ζωή τους.

Γιατί η σοκολάτα είναι δηλητηριώδης για τα σκυλιά;
Δύο ουσίες που περιέχει το κακάο, η θεοβρωμίνη και η καφεΐνη, είναι ακίνδυνες για τον άνθρωπο αλλά τοξικές για τους σκύλους. Για τον ίδιο λόγο, πρέπει να προστατεύουμε τους τετράποδους φίλους μας όχι μόνο από τη σοκολάτα αλλά από καθετί περιέχει καφεΐνη, όπως είναι οι κόκκοι καφέ, το τσάι, τα ενεργειακά ποτά και τα αναψυκτικά με καφεΐνη.

Όλες οι σοκολάτες είναι επικίνδυνες;
Εξαρτάται από τις ποσότητες θεοβρωμίνης και καφεΐνης που περιέχει κάθε είδος. Όσο υψηλότερες είναι αυτές σε μια σοκολάτα, τόσο πιο επικίνδυνο το γλύκισμα. Συγκεκριμένα, τα είδη της σοκολάτας με σειρά επικινδυνότητας για τους σκύλους (από την πιο επικίνδυνη προς τη λιγότερο επικίνδυνη) είναι τα εξής:
Σκόνη κακάο
Μαύρη σοκολάτα (με περιεκτικότητα κακάο άνω του 60%)
Ημίγλυκη/γλυκόπικρη σοκολάτα
Σοκολάτα γάλακτος
Λευκή σοκολάτα (η συγκεκριμένη είναι ακίνδυνη, καθώς δεν περιέχει ούτε θεοβρωμίνη ούτε καφεΐνη).

Πόση σοκολάτα πρέπει να καταναλώσει ένας σκύλος για να κινδυνεύσει;
Εξαρτάται από το μέγεθός του. Γενικά οι μεγαλόσωμοι σκύλοι είναι πιο ανθεκτικοί από τους μικρότερους. 
Ωστόσο, οποιαδήποτε ποσότητα σοκολάτας κι αν καταναλώσει (ή υποψιάζεσαι ότι κατανάλωσε) ο σκύλος σου, δεν μπορείς να το ρισκάρεις αλλά πρέπει να ενημερώσεις αμέσως τον κτηνίατρο. Κι αυτό γιατί η θεοβρωμίνη και η καφεΐνη μπορεί να του προκαλέσουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα (από αρρυθμίες μέχρι ανακοπή), αλλά και νευρολογικά προβλήματα (όπως τρέμουλο και έντονο άγχος).

Τι πρέπει να κάνεις, αν ο σκύλος σου φάει σοκολάτα;
Να τον μεταφέρεις αμέσως στον κτηνίατρο ή τουλάχιστον να επικοινωνήσεις μαζί του τηλεφωνικά, για να σου δώσει οδηγίες. Ο χρόνος είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας σε περίπτωση δηλητηρίασης. 
Ο γιατρός μπορεί να προκαλέσει εμετό στο ζώο και να του χορηγήσει ενεργό άνθρακα, ο οποίος απορροφά τις τοξίνες και βοηθάει στην αποβολή τους από τον οργανισμό. Τα καλά νέα; «Σχεδόν όλοι οι σκύλοι επιβιώνουν ακόμα και από την κατανάλωση σχετικά μεγάλων ποσοτήτων σοκολάτας, αρκεί αυτή να γίνει αντιληπτή σε πρώιμο στάδιο», όπως εξηγεί ο Αμερικανός κτηνίατρος Scott Fausel.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News