Τι να κάνεις αν ο σκύλος σου παρουσιάσει μια αλλεργική αντίδραση;

Και σε τι μπορεί να είναι αλλεργικός, ιδιαίτερα αυτή την εποχή;

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αλλεργίας που μπορεί να παρουσιαστούν σε ένα σκύλο, όπως περιβαλλοντικές αλλεργίες και τροφικές αλλεργίες. Πώς θα καταλάβεις όμως ότι ο σκύλος σου είναι αλλεργικός σε κάτι και με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσεις μια αλλεργική αντίδραση;

Πού οφείλεται μια αλλεργική αντίδραση

Παρουσιάζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα υπεραντιδρά σε κάτι που αντιλαμβάνεται σαν «εισβολέα»:τότε, το σώμα παράγει αντισώματα και ισταμίνες προσπαθώντας να εξουδετερώσει τον «εισβολέα», ακόμα και αν η συγκεκριμένη ουσία (τροφή, γύρη κ.λπ.) δεν είναι στην πραγματικότητα βλαβερή.

Οι τύποι της αλλεργίας στους σκύλους

Τροφικές αλλεργίες: Ο σκύλος είναι αλλεργικός σε ένα ή περισσότερα συστατικά τροφών, πιθανότατα σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες.

Περιβαλλοντικές αλλεργίες: Προκαλούνται από οτιδήποτε ο σκύλος εισπνέει, προσλαμβάνει ή απορροφά μέσα από το δέρμα του, όπως σκόνη, γύρη, γρασίδι, καπνό, μούχλα κ.λπ.

Άλλοι τύποι αλλεργίας σε σκύλους είναι σε τσιμπήματα ή δαγκώματα εντόμων, φάρμακα και εμβόλια. Κάποια ζώα είναι αλλεργικά ακόμα και στους ψύλλους, παρουσιάζοντας στα συγκεκριμένα παράσιτα σοβαρότερες αντιδράσεις από ό,τι άλλα σκυλιά.

Πώς είναι μια ήπια αλλεργική αντίδραση;

Οι τροφικές και περιβαλλοντικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως γαστρεντερικές ενοχλήσεις (εμετό και διάρροια), φαγούρα, μολύνσεις στα αυτιά και ερεθισμούς στα μάτια, αλλά σπανίως τέτοιες αντιδράσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως.

Αν όμως συμπτώματα όπως η φαγούρα ή οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό είναι να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο, για να αναζητήσετε την αιτία τους.

Ποιες αλλεργικές αντιδράσεις απειλούν τη ζωή του;

Κάποιοι σκύλοι παρουσιάζουν από ήπιες έως σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε τσιμπήματα ή δαγκώματα εντόμων, καθώς και σε εμβόλια. Μια ήπια αλλεργική αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί με ήπιο πρήξιμο στο πρόσωπο ή σπυράκια στο δέρμα, που κάποιες φορές προκαλούν φαγούρα. Αν ο σκύλος σου είναι μακρύτριχος, ίσως είναι δύσκολο να διακρίνεις τα σπυράκια ανάμεσα στη γούνα του, αλλά μπορεί να τα νιώσεις ενώ τον χαϊδεύεις. 

Υπάρχει όμως και μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, η αναφυλαξία, που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση από το γιατρό. Μπορεί να χαρακτηρίζεται από έντονο πρήξιμο του προσώπου και σπυράκια, εμετό, αδυναμία, δύσπνοια, χλώμιασμα των ούλων και ξαφνική κατάρρευση. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Τι να κάνεις σε περίπτωση αναφυλαξίας

Προσκόμισε το ζώο στον πλησιέστερο κτηνίατρο, χωρίς να χάσεις καθόλου χρόνο. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και σε περίπτωση μιας μέτριας αντίδρασης, για να αποκλείσεις τον κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Να έχεις κατά νου ότι ένας σκύλος μπορεί να παρουσιάσει μια αλλεργική αντίδραση ακόμα και ώρες π.χ. μετά το τσίμπημα ή το εμβόλιο.

Μπορώ να αντιμετωπίσω μια αλλεργική αντίδραση μόνος;

Οι ειδικοί συνιστούν να μη δοκιμάσεις να χορηγήσεις στο σπίτι αντιισταμινικά (η κοινή θεραπευτική επιλογή για τις αλλεργίες), γιατί στην περίπτωση του σκύλου σου πιθανόν να πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα αντιμετώπισης της αντίδρασης ή ίσως να μην είσαι σε θέση να καθορίσεις την κατάλληλη δόση των αντιισταμινικών. Επικοινώνησε λοιπόν άμεσα με τον κτηνίατρο για οδηγίες και, σε περίπτωση αναφυλακτικού σοκ, προσκόμισε το ζώο κατευθείαν σε κτηνιατρική κλινική (υπάρχουν και νοσοκομεία που εφημερεύουν όλο το 24ωρο για τέτοιες επείγουσες περιπτώσεις).

Σε περίπτωση, τέλος, που ο σκύλος σου παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση σε ένα εμβόλιο, ενημέρωσε σχετικά τον κτηνίατρο ώστε να την προλάβετε στον επόμενο εμβολιασμό. 

Σχετικά θέματα

Τι σημαίνουν τα ωχρά ούλα στα σκυλιά;

Αρχικά, μάθετε πώς μοιάζουν συνήθως τα ούλα του σκύλου σας, ώστε να μπορείτε να…

Γιατί φτερνίζεται ο σκύλος μου;

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε πριν του πείτε «με τις υγείες σου»!

Πώς να κρατήσετε τον σκύλο σας μακριά από ψύλλους και τσιμπούρια

Γιατί την άνοιξη και το καλοκαίρι αποτελούν τους πιο ενοχλητικούς επισκέπτες…

Διαβάζονται τώρα!

Γιατί τα σκυλιά τρώνε χώμα;

Αποκωδικοποιώντας μια βρώμικη συνήθεια

Γιατί η γάτα μου χάνει βάρος;

Η ακούσια απώλεια βάρους είναι συνήθως ένα σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος…

Τι σημαίνουν τα ωχρά ούλα στα σκυλιά;

Αρχικά, μάθετε πώς μοιάζουν συνήθως τα ούλα του σκύλου σας, ώστε να μπορείτε να…

Τι είναι το γλαύκωμα στις γάτες και πώς εμφανίζεται

Προκαλεί μια επώδυνη αύξηση της πίεσης μέσα στο μάτι και μπορεί να οδηγήσει σε…

Χρειάζεται να κάνω μπάνιο στη γάτα μου;

Και πώς να το κάνω με τον πιο ανώδυνο κι εύκολο τρόπο για όλους

Γιατί κάνουν οι γάτες διαυγή εμετό και πότε είναι ανησυχητικό

Πότε είναι χωρίς σημασία και πότε ένδειξη προβλήματος υγείας