5 σπιτικές θεραπείες για να προστατεύσεις το σκύλο σου από τους ψύλλους

Επιστράτευσε τα πιο φυσικά υλικά σε αυτή τη μάχη, που αναζωπυρώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή!

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι ψύλλοι επιστρέφουν δριμύτεροι στο σπίτι σου και στη γούνα του καλύτερού σου φίλου. Προτού καταφύγεις σε ένα παρασιτοκτόνο φάρμακο (ή σε συνδυασμό με αυτό και πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο), δοκίμασε κάποια από τις παρακάτω φυσικές συνταγές:

1. Σπρέι με ξίδι: Μάλλον θα γνωρίζεις ήδη ότι το ξίδι μπορεί να γίνει ένα πρώτης τάξης καθαριστικό του σπιτιού. Το ήξερες όμως ότι εξουδετερώνει και τους ψύλλους, οι οποίοι καθόλου δεν απολαμβάνουν τη μυρωδιά του; Για να προστατεύσεις λοιπόν το τετράποδό σου, μπορείς να φτιάξεις ένα σπρέι. Τα μοναδικά πράγματα που θα χρειαστείς είναι ένα άδειο μπουκαλάκι με απλικατέρ και λευκό ξίδι ή μηλόξιδο. Απλά ανακατεύεις νερό με ξίδι σε αναλογία ένα προς ένα και προσθέτεις το μείγμα στο μπουκαλάκι (αν η μυρωδιά σου φαίνεται έντονη, μπορείς να κάνεις την αναλογία ξίδι-νερό ένα προς τρία). Στη συνέχεια ψεκάζεις σε ολόκληρο το σώμα του σκύλου σου, αποφεύγοντας τα μάτια και τυχόν ανοιχτές πληγές. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία για μερικές μέρες. Εναλλακτικά, απλώνεις το μείγμα στο σκύλο σου με ένα νωπό πανάκι.

2. Νερό με ξίδι: Αν ο σκύλος σου δέχεται να πιει νερό με ξίδι, τότε η επιδερμίδα του θα αποκτήσει μια όξινη γεύση που θα αποθαρρύνει τους ψύλλους. Απλά προσθέτεις λίγο μηλόξιδο στο μπολάκι με το νερό του φίλου σου, υπολογίζοντας την αναλογία του μηλόξιδου σύμφωνα με το βάρος του σώματος του κατοικίδιού σου (σε αυτό θα συμβουλευτείς τον κτηνίατρο). Ξεκίνησε από μερικές σταγόνες ξιδιού και, όσο ο σκύλος σου συνηθίζει τη μυρωδιά και τη γεύση του, μπορείς να αυξήσεις σταδιακά την ποσότητά του, χωρίς όμως ποτέ να υπερβείς τη δοσολογία που συνιστά ο κτηνίατρος.

3. Βοτανόκηπος: Συνδύασε στη βεράντα ή την αυλή σου πολλές, διαφορετικές γλάστρες με μυρωδικά όπως το θυμάρι, το δεντρολίβανο, ο βασιλικός, η λεβάντα, ο δυόσμος. Οι ψύλλοι αντιπαθούν τις έντονες μυρωδιές των βοτάνων και αυτός ο όμορφος βοτανόκηπος μπορεί να τους κρατήσει σε απόσταση (ενώ παράλληλα θα σε εφοδιάζει με πρώτες ύλες για την κουζίνα σου).

4. Πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες: Φρόντισε να πλένεις τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα όλα τα υφάσματα με τα οποία έρχεται σε επαφή ο σκύλος σου (σεντόνια, κουβέρτες κ.λπ.), σε υψηλές θερμοκρασίες και μετά να τα στεγνώνεις στο στεγνωτήριο ή κάτω από δυνατό ήλιο. Οι ψύλλοι απολαμβάνουν τη ζέστη αλλά όχι τις καυτές θερμοκρασίες.

5. Φυσικά εντομοαπωθητικά για το σπίτι: Άφησε ένα λεμόνι, κομμένο στη μέση, βυθισμένο σε ένα μπολ με νερό για ένα βράδυ, να απελευθερώσει το εκχύλισμά του. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε το αρωματισμένο νερό ως φυσικό εντομοαπωθητικό, με το οποίο θα ψεκάσεις το σπίτι σου, ιδιαίτερα τις αγαπημένες γωνιές του σκύλου σου. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων (π.χ. δεντρολίβανο, τεϊόδεντρο και λεβάντα) για να αρωματίσεις το χώρο, καθώς η ευωδιά τους απωθεί τους ψύλλους. Προσοχή όμως: σχετικά με τον τρόπο χρήσης των αιθέριων ελαίων, ζήτησε τη συμβουλή του κτηνίατρου γιατί κάποια αιθέρια έλαια είναι επικίνδυνα για τα κατοικίδια ζώα.

Εδώ θα διαβάσεις ακόμα 10 tips για να προστατεύσεις το σκύλο σου από τους ψύλλους.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News