6 ερωτήματα για τη δύσπνοια στους σκύλους

Λύσε όλες τις απορίες σου και προστάτευσε την υγεία του τετράποδου φίλου σου.

Η δυσκολία στην αναπνοή δεν είναι πάντα ορατή ούτε σε ανθρώπους, πόσο μάλλον στο κατοικίδιό μας. Πώς θα την εντοπίσεις λοιπόν και τι πρέπει να κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Ακολουθούν απαντήσεις σε μερικές από τις πιο κοινές απορίες.

Πώς θα καταλάβεις ότι ο σκύλος σου έχει δύσπνοια; 

Ένας σκύλος που αναπνέει φυσιολογικά μπορεί είτε να αναπνέει από τη μύτη με το στόμα κλειστό είτε να αναπνέει από το στόμα λαχανιάζοντας. Οι περισσότεροι σκύλοι αναπνέουν με τον πρώτο τρόπο όταν ξεκουράζονται ή σε σωματικές δραστηριότητες χαμηλής έντασης (π.χ. ενώ περιφέρονται στο σπίτι). Το λαχάνιασμα, από την άλλη, είναι αναμενόμενο σε περιπτώσεις που ένας σκύλος κινείται έντονα (π.χ. τρέχει), ζεσταίνεται, είναι ενθουσιασμένος ή στρεσαρισμένος. Αν λοιπόν δεις τον δικό σου να λαχανιάζει την ώρα που κυνηγάει ένα μπαλάκι στην αυλή, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως, από την άλλη, διαπιστώσεις ότι λαχανιάζει π.χ. ακόμα και την ώρα που είναι ξαπλωμένος στον καναπέ κάτω από το aircondition, πρέπει να ενημερώσεις τον κτηνίατρο.

Πότε η δύσπνοια πρέπει να σε οδηγήσει αμέσως στον κτηνίατρο; 

Δεν χρειάζεται να περιμένεις να δεις το σκύλο σου να ασφυκτιά για να τον πας στον ειδικό. Οποιαδήποτε στιγμή παρατηρήσεις ότι λαχανιάζει αδικαιολόγητα, προσκόμισέ τον άμεσα στον κτηνίατρο, γιατί η ανεπαρκής οξυγόνωση αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Πώς θα διαγνώσει τη δύσπνοια ο κτηνίατρος; 

Θα αφουγκραστεί το σκύλο σου, θα παρατηρήσει το ανεβοκατέβασμα του στήθους του και θα εξετάσει το χρώμα των ούλων του: αν το τελευταίο είναι χλωμό, μπλε ή μοβ, αυτό σημαίνει ότι το τετράποδό σου δεν οξυγονώνεται σωστά.

Τι φταίει για τη δύσπνοια του σκύλου σου; 

Οι συνήθεις ύποπτοι είναι λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, καρδιακές παθήσεις και βλάβες στον πνεύμονα.

Ποιες ράτσες κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν προβλήματα αναπνοής; 

Βραχυκέφαλα σκυλιά (με πλακουτσωτή μουσούδα) όπως τα Μπόξερ, τα Μπουλντόγκ και τα Παγκ. 

Πώς αντιμετωπίζεται η δύσπνοια στα σκυλιά; 

Με παροχή οξυγόνου, φαρμακευτική αγωγή και, σε κάποιες περιπτώσεις, με μικρές επεμβάσεις όπως η θωρακοκέντηση, π.χ. για τη συλλογή υγρού από τον πνεύμονα με τη βοήθεια βελόνας.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News