6 συμβουλές για να προστατέψεις το σκύλο σου από τη ζέστη και τη θερμοπληξία

Είναι πιο ευάλωτος από εσένα στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, οι τετράποδοι φίλοι μας κινδυνεύουν περισσότερο από εμάς από ηλιακά εγκαύματα, εγκαύματα στις πατούσες, αλλά και θερμοπληξία, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα, ακόμα και στο θάνατο.

Προάγγελος της θερμοπληξίας είναι η θερμική εξάντληση, η οποία εκδηλώνεται με διάρροια, ναυτία, εμετό, ταχυπαλμία και κοκκίνισμα του εσωτερικού των αυτιών. Αν παρατηρήσεις οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να μεταφέρεις αμέσως το σκύλο σου σε έναν πιο δροσερό χώρο, όπως σε ένα υπόγειο ή κοντά σε ανεμιστήρα, να του δώσεις να πιεί νερό και να μουσκέψεις ελαφρώς την επιδερμίδα του με ένα νωπό πανάκι.

Γιατί όμως οι σκύλοι είναι πιο ευάλωτοι από τον άνθρωπο στη θερμοπληξία; Επειδή δεν μπορούν να ιδρώσουν (ένας μηχανισμός που διατηρεί τη θερμοκρασία σώματος σε σχετικά ασφαλή επίπεδα), ενώ το λαχάνιασμα, ο δικός τους μηχανισμός προστασίας, δεν επαρκεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι το πολύ γρήγορο λαχάνιασμα, η κατακόκκινη γλώσσα, τα κόκκινα ή χλωμά ούλα και το παχύ, κολλώδες σάλιο. Το ζώο μπορεί να φαίνεται νωθρό, αδύναμο και να υποφέρει από ναυτία, κάνοντας εμετό –κάποιες φορές με αίμα– και διάρροια. Αν η θερμοπληξία δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, οδηγεί στο κώμα και στο θάνατο. Γι’ αυτό σε περίπτωση που υπάρχει έστω η υποψία της, αναζήτησε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Η καλύτερη θεραπεία όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό, όταν η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο, είναι σημαντικό να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να προστατεύσεις τον τετράποδο φίλο σου:

1. Τις ώρες που κάνει πολλή ζέστη, μη βγάζεις βόλτα το σκύλο σου σε ζεστές επιφάνειες π.χ. από άσφαλτο ή τσιμέντο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να καούν οι πατούσες του και να ανεβεί πολύ γρήγορα η θερμοκρασία του σώματός του. Προγραμμάτισε τον περίπατό σας νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ ή, τουλάχιστον, περπατήστε σε ένα χωματόδρομο με σκιά.

2. Τους καλοκαιρινούς μήνες κούρεψε το σκύλο σου, αλλά όχι «με την ψιλή»: άφησε τουλάχιστον μισό εκατοστό τρίχας, που θα προστατεύει την επιδερμίδα του από ηλιακά εγκαύματα.

3. Φρόντισε να έχει πρόσβαση σε φρέσκο νερό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αν βρίσκεται έξω, πρέπει να έχει πρόσβαση και σε ένα τουλάχιστον σημείο με σκιά.

4. Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ, περιόρισε όσο γίνεται τη σωματική του δραστηριότητα. Αν του φοράς φίμωτρο, μην το κάνεις σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, γιατί δεν του επιτρέπει να λαχανιάζει.

5. Δώσε του την ευκαιρία να δροσίζεται σε μια φουσκωτή πισίνα που μπορείς να τοποθετήσεις στη βεράντα ή στην αυλή, ή κατάβρεξέ τον με το λάστιχο, αν αγαπά τα παιχνίδια στο νερό. Η επαφή του με το δροσερό νερό κατεβάζει αυτομάτως τη θερμοκρασία του σώματός του.

6. Ποτέ μα ποτέ μην αφήνεις το σκύλο σου μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμα και αν παρκάρεις στη σκιά ή σκοπεύεις να λείψεις μόνο για λίγα λεπτά. Θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο πλέον, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Το αυτοκίνητο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν αργεί να πιάσει θερμοκρασίες φούρνου, οδηγώντας ένα κατοικίδιο σε θερμοπληξία ακόμα και μέσα σε μερικά λεπτά.

Σχετικά θέματα

Πότε είναι ανησυχητικός ο εμετός του σκύλου μου

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για ένα ιδιαίτερο σύμπτωμα

Πώς να προφυλάξω τον σκύλο μου από το κρύο

Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν το θερμόμετρο πέφτει αρκετά

10 «ανθρώπινες» τροφές για το σκύλο σου

Μπορεί να τις φάει με ασφάλεια και να τις ευχαριστηθεί

Διαβάζονται τώρα!

Η Κάρμα, το σκυλάκι από τη διαφήμιση της ΙΚΕΑ, θέλει τη βοήθειά σας!

Μπείτε στο site της ΙΚΕΑ και βοηθήστε 30 αδέσποτα σκυλάκια να βρουν το δικό…

Οδηγός συμβίωσης: Μωρά και ζωάκια στο ίδιο σπίτι

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν περιμένετε ή έχετε μωρό σε ένα σπίτι με κατοικίδια

Μήπως ο σκύλος σας μπήκε στην εφηβεία;

Κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές που παρατηρείτε μπορεί να οφείλονται σε αυτό!

Κάν’ το όπως… η γάτα σου

Μαθήματα ζωής που μας παραδίδουν καθημερινά οι αγαπημένες μας γάτες

Οι πρώτες 24 ώρες με τη γάτα στο νέο της σπίτι

Τι να περιμένετε για την πρώτη μέρα της γνωριμίας σας