Είναι φυσιολογικό ένας σκύλος να έχει μάτια διαφορετικού χρώματος;

Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για την ετεροχρωμία της ίριδας στους τετράποδους φίλους μας.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη

Κάποιοι σκύλοι έχουν καστανά (ή χρυσά) μάτια, άλλοι έχουν μπλε μάτια, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που έχουν μάτια διαφορετικού χρώματος μεταξύ τους. Πρόκειται για τη λεγόμενη ετεροχρωμία της ίριδας, η οποία μπορεί να παρατηρηθεί όχι μόνο σε σκυλιά αλλά και σε γάτες, ακόμα και σε ανθρώπους.

«Το χρώμα της ιρίδας καθορίζεται από τη χρωστική που γνωρίζουμε ως μελανίνη», εξηγεί ο κτηνίατρος Doug Payne και προσθέτει: «Στους περισσότερους σκύλους και γάτες η ίριδα έχει μεγάλες ποσότητες μελανοκυττάρων, τα οποία συνήθως της δίνουν ένα σκουρόχρωμο καστανό προς χρυσό χρώμα. Τα κατοικίδια ζώα με μπλε μάτια φέρουν μια γενετική μετάλλαξη που επηρεάζει τη συγκέντρωση και κατανομή της μελανίνης, με αποτέλεσμα την απουσία μελανοκυττάρων στην ίριδα και το μπλε χρώμα των ματιών».

Η ετεροχρωμία της ίριδας σε κάποια σκυλιά είναι κληρονομική (γεννιούνται έτσι) ενώ σε άλλα επίκτητη (το χρώμα των ματιών τους αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου).

Eίναι πιο κοινή σε συγκεκριμένες φυλές, όπως στους Αυστραλιανούς Ποιμενικούς, στα Μπόρντερ Κόλεϊ, στα Τσιουάουα, στα Ντάκσχουντ, στα σκυλιά Δαλματίας, στους Ποιμενικούς Σέτλαντ και στα Χάσκι Σιβηρίας.

Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει;

Αν παρατηρήσεις αλλαγή στο χρώμα των ματιών του σκύλου σου ή αν κάποιο από τα μάτια του φαίνεται να τον ενοχλεί ή να τον πονάει, πήγαινέ τον στον κτηνίατρο για μια εξέταση οφθαλμών. Σε κάποιες περιπτώσεις, η επίκτητη ετεροχρωμία είναι συνέπεια φλεγμονών, τραυματισμών, ακόμα και παρενέργεια κάποιων φαρμάκων. Άλλοτε, μπορεί να καταδεικνύει καταρράκτη, γλαύκωμα, «δυστροφία του κερατοειδούς, πυρηνική σκλήρυνση φακού, δυσπλασίες αμφιβληστροειδούς κ.λπ.», όπως λέει ο Payne.

Σχετικά θέματα

Διαβάζονται τώρα!

Γατάστροφη! Τι λάθη να αποφύγετε όταν συμβιώνετε με γάτα

Ποιες κακές συνήθειες ή νοοτροπίες να αποφύγετε για να έχετε ένα ευτυχισμένο…

Σήματα…ουράς!

Τι προσπαθεί να πει η γάτα σας ανάλογα με το πώς κουνάει την ουρά της

5 συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων του σκύλου σας

Καθώς η πρόληψη είναι συνήθως η καλύτερη αντιμετώπιση!

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το τρίτο βλέφαρο της γάτας σας

Πότε δείχνει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας;