4 φυσικές θεραπείες για διαφορετικά προβλήματα του σκύλου σου

Για ήπια εγκαύματα, μικρές πληγές, δυσοσμία στην αναπνοή ή κερί στα αυτιά, ακολούθησε τις παρακάτω σπιτικές συνταγές.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορείς να καταφύγεις σε μια φυσική θεραπεία για το σκύλο σου; Σίγουρα δεν μπορείς να κάνεις τη διάγνωση στη θέση του κτηνιάτρου. Αφού όμως αποκλείσεις τα σοβαρά προβλήματα σε συνεργασία με τον ειδικό και πάρεις τη σύμφωνη γνώμη του για να χρησιμοποιήσεις μια σπιτική συνταγή, μπορείς να ποντάρεις σε κάποια από τις παρακάτω λύσεις.

Αν ο σκύλος σου έχει μια επιφανειακή και μικρή πληγή: Χρησιμοποίησε ένα μείγμα με 50% πράσινο τσάι και 50% νερό. Εφάρμοσέ το στο σημείο της πληγής με μια καθαρή γάζα. Το πράσινο τσάι, χάρη στις αντισηπτικές ιδιότητές του, θα βοηθήσει στην επούλωση.

Αν έπαθε ένα ήπιο έγκαυμα: Κόψε ένα κομμάτι από φυτό aloe vera (ένας ανθεκτικός κάκτος που μπορεί άνετα να ευδοκιμήσει σε γλάστρα στη βεράντα σου) και άπλωσε στο ερεθισμένο σημείο λίγο από το τζελ που θα εκκρίνει. Με αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση, θα λειτουργήσει καταπραϋντικά. Προσοχή: μη χρησιμοποιήσεις καμία κρέμα του εμπορίου με αλόη χωρίς να  συμβουλευτείς τον κτηνίατρο, γιατί ακόμα και αν είναι απόλυτα ασφαλής για σένα, μπορεί να έχει τοξική δράση για το σκύλο σου.

Αν μάζεψε κερί στα αυτιά: Αν το κερί συνοδεύεται από φαγούρα, μπορείς να τα καθαρίσεις με ένα μείγμα από λευκό ξίδι και νερό (σε αναλογία 1:3) και 1 κ.γ. φαρμακευτικό οινόπνευμα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά κομματάκια βαμβάκι για κάθε αυτί. Αν δεν υπάρχει φαγούρα, τρίψε το εσωτερικό των αυτιών του με λίγο αμυγδαλέλαιο. Προσοχή: Σε περίπτωση που τα αυτιά του μυρίζουν άσχημα ή αν παρουσιάζουν ενδείξεις παρασίτων (π.χ. σκούρα καφέ σημεία), πρέπει να συμβουλευτείς κτηνίατρο. 

Αν η αναπνοή του είναι δύσοσμη: Αφού αποκλείσεις τυχόν προβλήματα των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας σε συνεργασία με τον κτηνίατρο, μπορείς να ρίχνεις στο νερό του δύο σταγόνες έλαιου μέντας ή δυόσμου.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News