Αυτό το συστατικό που κρύβεται σε πολλά προϊόντα είναι θανατηφόρο για σκυλιά

Εμείς το καταναλώνουμε άφοβα, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους τετράποδους φίλους μας.

Η ξυλιτόλη είναι μια ουσία που καταναλώνουμε μέσα από μια μεγάλη ποικιλία τροφών. Για τους σκύλους, όμως, μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα.

Τι είναι;

Πρόκειται για ένα υποκατάστατο της ζάχαρης που προστίθεται σε ανθρώπινες τροφές αλλά και σε προϊόντα στοματικής υγιεινής, καθώς μειώνει την ανάπτυξη πλάκας και τη φθορά των δοντιών.

Πώς επηρεάζει τα σκυλιά;

Η κατανάλωση ξυλιτόλης από σκύλο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή υπογλυκαιμία, σε βλάβη στο συκώτι, ίσως ακόμα και στο θάνατο, ιδιαίτερα αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Ποια προϊόντα την περιέχουν;

Τσίχλες χωρίς ζάχαρη, καραμέλες, οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, μασώμενες βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, σιρόπια, καθαρτικά και φάρμακα για τις αλλεργίες. Ίσως επίσης τη βρείτε σε τροφές χωρίς ζάχαρη, όπως κάποια είδη φιστοκοβούτυρου και σε άλλα βούτυρα από ξηρούς καρπούς, σε παγωτά, γιαούρτια, τυποποιημένα ζελέ, μαρμελάδες, μπάρες πρωτεΐνης κ.λπ.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από ξυλιτόλη σε σκύλο;

Το κακό είναι ότι από τη στιγμή που θα εκδηλωθούν συμπτώματα, η ζημιά στο συκώτι μπορεί πλέον να είναι μη αναστρέψιμη. Μπορεί ο σκύλος να μην εκδηλώσει συμπτώματα παρά μόνο αφού η ξυλιτόλη έχει προκαλέσει υπογλυκαιμία. Τότε, ίσως παρουσιάσει τρέμουλο, αδυναμία, σπασμούς και κατάρρευση.

Τι να κάνω αν υποψιαστώ ότι ο σκύλος μου έχει φάει κάτι που περιέχει ξυλιτόλη;

Ακόμα και αν είναι απλά μια υποψία, επικοινώνησε αμέσως με τον κτηνίατρο ή με το πλησιέστερο κτηνιατρικό κέντρο. Μην προσπαθήσεις να προκαλέσεις στο ζώο εμετό: ζήτησε οδηγίες από τον κτηνίατρο ή από κάποιον άλλο ειδικό.

Πώς αντιμετωπίζεται η δηλητηρίαση από ξυλιτόλη;
Ακόμα και σε περίπτωση υποψίας δηλητηρίασης, η αντιμετώπιση είναι η ίδια. Ανάλογα με τα συμπτώματα του σκύλου και με το πόση ώρα εκτιμάται ότι έχει περάσει από τότε που έφαγε το προϊόν με την ξυλιτόλη, ο κτηνίατρος ίσως προκαλέσει στο ζώο εμετό. Συνήθως ο σκύλος τίθεται υπό ιατρική παρακολούθηση και σύμφωνα με τα συμπτώματα, λαμβάνονται τα αντίστοιχα υποστηρικτικά μέτρα. Η πρόγνωση και οι πιθανότητες θεραπείας εξαρτώνται από το αν έχει προκληθεί βλάβη στο συκώτι.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News