Διατροφή του σκύλου: Ποιες είναι οι νέες τάσεις;

Τι απαντά ένας ειδικός.

Νιώθετε ότι η τροφή του σκύλου δεν αλλάζει ποτέ; Ότι οι επιλογές σας, απλά, περιορίζονται σε ξηρά τροφή και κονσέρβα; Διαφορετική άποψη έχει ένας πτυχιούχος στην Κτηνιατρική Διατροφολογία, ο Dr. Jonathan Stockman: «Στην πραγματικότητα έχει αλλάξει πολύ μέσα στα τελευταία 10 με 20 χρόνια. Για παράδειγμα, κατανοούμε πλέον πολύ καλύτερα πώς συνδέεται η διατροφή με την παχυσαρκία και πώς μέσα από τη διατροφή μπορούμε να ελέγξουμε την επιδημία παχυσαρκίας που βλέπουμε στα κατοικίδιά μας».

Ποιες είναι όμως οι νέες τάσεις, που πιθανότατα θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό το τι βάζουμε στο πιάτο του τετράποδου φίλου μας;

-Πιο στοχευγμένες τροφές. Οι καλές σκυλοτροφές σήμερα δίνουν έμφαση σε μια ισορροπημένη διατροφή, π.χ. με όλα τα απαραίτητα μακροθρεπτικά (όπως πρωτεΐνη) και μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνη D, ασβέστιο, φώσφορος κ.ά.). Στο μέλλον οι εταιρείες παραγωγής σκυλοτροφών σε συνεργασία με τους διατροφολόγους θα συνεχίσουν να αναζητούν την ιδανική φόρμουλα για την καλή υγεία του σκύλου, αλλά και ειδικές φόρμουλες για σκύλους τρίτης ηλικίας, αφού με τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους ανεβαίνει και ο μέσος όρος ηλικίας.

-Νέες πηγές πρωτεΐνης. Μπορεί αυτή τη στιγμή οι βασικές πηγές πρωτεΐνης σε τυποποιημένες τροφές ζώων να είναι το κοτόπουλο, το ψάρι και το μοσχάρι, όμως μελλοντικά αναμένεται να αλλάξουν τα πράγματα. «Σε 50 χρόνια», προβλέπει ο Stockman, «εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί η ζήτηση σε πρωτεΐνη από τον ανθρώπινο πληθυσμό». Αναπόφευκτα θα αναζητηθούν εναλλακτικές, φυτικές πηγές της, όπως τα φασόλια και τα μανιτάρια, εφόσον βέβαια γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι ότι είναι ασφαλής η κατανάλωσή τους από ζώα.

-Επένδυση στην έρευνα. Κάποια αποσπασματικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ωμές τροφές συνδέονται με πιο λαμπερή γούνα, υγιές δέρμα και περισσότερη ενέργεια σε σκυλιά. Τέτοιες υποθέσεις θα διερευνηθούν πιο εμπεριστατωμένα και ολοκληρωμένα στο άμεσο και απώτερο μέλλον, με μακροχρόνιες, καλά ελεγχόμενες δοκιμές τροφών σε ομάδες σκύλων, στους οποίους θα δίνεται π.χ. μόνο ωμή τροφή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όπως πιστεύει, τέλος, ο Stockman, οι νέες τεχνολογίες, π.χ. η ανάλυση του μικροβιώματος ενός ζώου, θα μας επιτρέψουν να βγάζουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με συγκεκριμένα συστατικά και το ρόλο τους στην υγεία, σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα από ό,τι σήμερα. 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News