Πώς να προφυλάξω τον σκύλο μου από το κρύο

Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν το θερμόμετρο πέφτει αρκετά

Τα σκυλιά είναι όπως οι άνθρωποι, καθένα έχει τις δικές του αντοχές και τη δική του ξεχωριστή σχέση με τις καιρικές συνθήκες. Μια εξωτερική θερμοκρασία που ένας σκύλος μπορεί να την νιώθει εντελώς δυσάρεστη σε έναν άλλον σκύλο μπορεί να είναι αφορμή για να κουνήσει την ουρά του όλος χαρά. Ποιες είναι μερικές από τις μεταβλητές που επηρεάζουν το πώς τα σκυλιά ανταποκρίνονται στο κρύο;

Τύπος γούνας - Τα σκυλιά με παχιά, διπλής στρώσης γούνα τείνουν να είναι τα πιο ανθεκτικά στο κρύο ανεκτικά (όπως Huskies, Newfoundlands ή Samoyeds). Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι φυλές έχουν αναπτυχθεί σε βόρεια κλίματα και μπορεί επίσης να έχουν και άλλες ανατομικές, φυσιολογικές ή συμπεριφορικές ιδιότητες που τους επιτρέπουν να ευδοκιμήσουν όταν είναι αρκετά ψυχρός ο καιρός. Από την άλλη πλευρά, οι σκύλοι που έχουν εξαιρετικά λεπτά στρώματα γούνας (π.χ. Greyhounds και Xoloitzcuintli) υποφέρουν περισσότερο στο κρύο.

Χρώμα δέρματος - Σε μια καθαρή φωτεινή μέρα, τα μαύρα, καφέ ή άλλα σκουρόχρωμα σκυλιά μπορούν να απορροφήσουν σημαντικές ποσότητες θερμότητας από το φως του ήλιου, κρατώντας τους πιο ζεστές σε σύγκριση με τους ανοιχτόχρωμους.

Μέγεθος – Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο όσο πιο μικρός είναι ένας σκύλος τόσο περισσότερο δέρμα έχει αναλογικά και μεγαλύτερη επιφάνεια από την οποία χάνουν θερμότητα, με αποτέλεσμα τα μικρά σκυλιά να κρυώνουν περισσότερο από τα μεγαλόσωμα.

Βάρος - Το σωματικό λίπος είναι μια καλή φυσική μόνωση. Τα λεπτότερα σκυλιά τείνουν να κρυώνουν πιο γρήγορα και είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο. Αυτός βέβαια δεν είναι λόγος για να παχύνετε το σκυλί σας. 

Έκθεση - Τα σκυλιά που είναι συνηθισμένα σε χαμηλές θερμοκρασίες αντεπεξέρχονται σε αυτές πολύ καλύτερα από ό, τι τα κατοικίδια ζώα που δεν είναι.

Ηλικία και υγεία - Οι πολύ νέοι, οι πολύ ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι σκύλοι δεν είναι σε θέση να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος τους σε σύγκριση με τα υγιή σκυλιά και γι’ 'αυτό χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία από το κρύο.

 

Οι θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες

28975_L_87A_vvs_B.jpg

Η θερμοκρασία που καταγράφει σε ένα θερμόμετρο δεν είναι ο μόνος περιβαλλοντικός παράγοντας που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα σκυλιά αισθάνονται το κρύο.

Ψυχρός άνεμος - Ένα δυνατός ψυχρός αέρας μπορεί γρήγορα να τρυπώσει στη γούνα ενός σκύλου και μειώνει σημαντικά την ικανότητά του να μένει ζεστός και να προστατεύεται από χαμηλές θερμοκρασίες.

Υγρασία - Βροχή, υγρό χιόνι, βαριά ομίχλη... οποιαδήποτε μορφή υγρασίας που απορροφάται από τη γούνα μπορεί να κρυώσει γρήγορα ένα σκυλί ακόμη και αν η θερμοκρασία του αέρα δεν είναι τόσο κρύα.

Συννεφιά - Οι συννεφιασμένες μέρες έχουν ψυχρότερη αίσθηση από τις ηλιόλουστες μέρες, ακόμα κι αν το θερμόμετρο δείχνει τον ίδιο βαθμό, αφού τα σκυλιά δεν μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο και να ζεσταθούν.

Δραστηριότητα - Εάν τα σκυλιά που πρόκειται να βγουν έξω στο κρύο αναμένεται να είναι πολύ δραστήρια ενώ είναι έξω, μπορεί να παράγουν αρκετή επιπλέον θερμότητα του σώματος ώστε να μην τα ενοχλεί το κρύο ακόμα και αν η θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή.

 

dog.jpg

 Πώς να τον προστατέψετε

* Ντύστε τον στα ζεστά

* Μην τον βγάζετε για πολύ ώρα σε ακραίες καιρικές συνθήκες

* Προτιμήστε να βγαίνετε βόλτα τις ζεστές ώρες της μέρας

* Αν βραχεί κατά τη διάρκεια της βόλτας φροντίστε να τον στεγνώσετε αμέσως

* Φροντίστε να είναι πάντα ενυδατωμένος

* Μην τον αφήνετε να κάθετε πολύ κοντά σε θερμαντικά σώματα ή το τζάκι

* Φτιάξτε του έναν ζεστό χώρο – να έχει το δικό του ζεστό κρεβατάκι

 

Ο καλύτερος τρόπος να προφυλάξετε τα σκυλιά όταν είναι κρύος ο καιρός είναι να παρακολουθείτε προσεκτικά τη συμπεριφορά τους. Αν παρατηρήσετε ότι το σκυλί σας ανατριχιάζει, προκαλώντας άγχος, κνησμό, επιβράδυνση, αναζήτηση σε ζεστά σημεία ή κρατώντας ένα ή περισσότερα πόδια, ήρθε η ώρα να κατευθυνθείτε προς τα μέσα.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News