Πότε είναι ανησυχητικός ο εμετός του σκύλου μου

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για ένα ιδιαίτερο σύμπτωμα

 

Τα σκυλιά μπορεί να κάνουν εμετό για πολλούς λόγους. Μερικοί από τους λόγους είναι σοβαροί, ενώ μερικοί δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Το να μάθετε να τα ξεχωρίζετε μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι θα αναζητήσετε κτηνιατρική φροντίδα μόλις αυτό χρειαστεί.

 

Τι είναι ο εμετός

 Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ο εμετός και η επανεμφάνιση δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Ο εμετός γενικά ορίζεται ως η έντονη εκτόξευση περιεχομένου από το στομάχι. Ο εμετός μπορεί να περιέχει κίτρινη χολή ή τροφή που έχει υποστεί μερική πέψη και συνήθως μυρίζει ξινά.

Η αναρρόφηση/αναμάσηση, από την άλλη πλευρά, είναι μια ήπια εκτόξευση αδιατάρακτης τροφής από τον οισοφάγο μέσω του στόματος.

Η αναρρόφηση δεν περιλαμβάνει κοιλιακή άνοδο, ενώ ο εμετός έχει κοιλιακό περιεχόμενο. Επιπλέον, η αναμάσηση τείνει να συμβεί λίγο μετά το φαγητό, ενώ ο έμετος μπορεί να συμβεί ώρες μετά το φαγητό.

dog--750x500.jpg 

Λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά κάνουν εμετό

Τα προβλήματα στο στομάχι είναι ίσως ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για έμετο. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν γαστρίτιδα ή διαταραχές του στομάχου από την κατανάλωση σκουπιδιών ή αλλοιωμένων τροφίμων, κατάποση τοξικών φυτών ή γρασιδιού, κατανάλωση πολύ γρήγορα της τροφής, άσκηση μετά από φαγητό, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, φούσκωμα ή παρεμπόδιση από ξένο σώμα.

Ο εμετός μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό. Μπορεί να είναι δευτερεύουσα αντίδραση σε ένα φυσιολογικό πρόβλημα, όπως το νεφρό, το ήπαρ ή η παγκρεατική νόσο.

Η ανεπάρκεια νεφρών προκαλεί αύξηση της αμμωνίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει γαστρικό ερεθισμό. Η φλεγμονή των οργάνων που συνδέονται με το στομάχι μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό στο στομάχι.

Σε μερικές περιπτώσεις, ο εμετός μπορεί επίσης να υποδεικνύει ένα νευρολογικό πρόβλημα, όπως ένα πρόβλημα μέσου ωτός, έναν όγκο στον εγκέφαλο ή ακόμα και μηνιγγίτιδα. Μπορεί επίσης να υπάρχουν ψυχολογικές αιτίες, όπως ο ακραίος φόβος ή το άγχος, όπως στον άνθρωπο ένα άτομο.

dog-wont-eat-750x500.jpg

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;
Ο εμετός είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο για τα σκυλιά και προκαλείται συχνότερα από γαστρίτιδα ή ερεθισμό του στομάχου. Στην περίπτωση των σκύλων, αυτό σημαίνει συνήθως ότι έφαγαν ή κατάπιαν κάτι που τους πείραξε, συμπεριλαμβανομένου του γρασιδιού, του αποσυντιθέμενου ή σάπιου τροφίμου, του χαρτιού ή κόκαλου.

Συνολικά, η γαστρίτιδα είναι συνήθως αβλαβής και μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι εάν υπάρχει ένα και μόνο επεισόδιο, αλλά είναι σημαντικό να δράσετε γρήγορα εάν το σκυλί σας παρουσιάζει επίμονο ή χρόνιο εμετό, οπότε πρέπει να πάρετε το σκυλί σας στον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Κατά γενικό κανόνα, η συμπεριφορά του σκυλιού σας είναι η καλύτερη ένδειξη για το αν πρέπει ή όχι να ανησυχείτε. Εάν το σκυλί σας συμπεριφέρεται κανονικά εκτός από τον εμετό, πιθανότατα να περιμένετε λίγο περισσότερο και να δείτε τι συμβαίνει. Αν όμως έχει λήθαργο ή αρνείται τροφή, πρέπει να το πάτε για εξέταση. Σε αυτό το σημείο, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ειδικά φάρμακα.

Εάν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, συνιστάται να του στερήσετε τα τρόφιμα και το νερό για 12-24 ώρες. Μετά από την περίοδο αυτού του τύπου ελεγχόμενης νηστείας καλό είναι να εισάγετε σιγά σιγά μαλακά, ήπια τρόφιμα όπως ψημένο κοτόπουλο με ρύζι και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυρί

Γενικά ο κανόνας είναι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατόν, εάν το σκυλί σας έχει επίσης διάρροια ή η εμφάνισή του και η συμπεριφορά του μοιάζει ανησυχητική. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος να μην πάει αμέσως στον κτηνίατρο είναι αφυδάτωση. Καθώς όταν ο σκύλος είναι αφυδατωμένος, οι βασικές λειτουργίες αρχίζουν να υποβαθμίζονται. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τις φυσιολογικές διεργασίες και να οδηγήσει σε περαιτέρω ερεθισμό, γαστρικό έλκος και υποσιτισμό.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News