Πώς να ανακουφίσω τον σκύλο μου με την αρθρίτιδα

Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν

Οι περισσότεροι σκύλοι θα βιώσουν κάποια μορφή αρθριτικού πόνου καθώς μεγαλώνουν, με πολλά σκυλιά να αρχίζουν να εμφανίζουν αρθριτικά συμπτώματα σε ηλικία μόλις έξι ή επτά ετών. Τα σημάδια της αρθρίτιδας του σκύλου περιλαμβάνουν δυσκολία ή πόνο όταν σηκώνεται, απροθυμία να περπατήσουν, να παίξουν ή να ανεβαίνουν σκάλες, μένουν πίσω ή αργοπορούν στη βόλτα, κουτσαίνουν, αλλαγή στη συμπεριφορά του.

Εδώ είναι πώς να βοηθήσετε ένα σκυλί με αρθρίτιδα.

Ελέγξτε κι αν χρειαστεί μειώσετε το βάρος του. Ο αρθριτικός πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί –και σε ορισμένες περιπτώσεις να αποφευχθεί– διατηρώντας ένα ιδανικό σωματικό βάρος. Το παραπανίσιο βάρος ασκεί επιπλέον πίεση στις ήδη πληγείσες αρθρώσεις.

Βελτιώστε το περιβάλλον του. Αναδιαμορφώστε κατάλληλα τον χώρο του σκύλου σας με υποστηρικτικά κρεβάτια, και ειδικές σκάλες ή ράμπες. Αποφύγετε ολισθηρές επιφάνειες που κάνουν το περπάτημα του ακόμα πιο δύσκολο, και αλλάξτε την καθημερινή σας βόλτα, προτιμώντας διαδρομές που δεν θα τον κουράζουν και δεν θα επιβαρύνουν την κατάστασή του.

Dogs-running-750x500.jpg

Ελεγχόμενη άσκηση. Είναι σημαντικό να κάνετε το αρθριτικό σκύλο σας να κινείται. Ενθαρρύνετε τον να σηκωθεί και να κινηθεί. Η άσκηση πρέπει να είναι σύντομης διάρκειας και η μικρής επιβάρυνσης – η κολύμβηση είναι μια ιδανική μορφή άσκησης που δεν του δημιουργεί δυσκολίες. Ανάλογα με το σκυλί σας, σύντομες, πιο αργές βόλτες είναι επίσης καλές.

Συμπληρώματα. Η γλυκοζαμίνη, η χονδροϊτίνη και τα ιχθυέλαια είναι ό,τι καλύτερο για την προώθηση της υγείας των αρθρώσεων. Επιλέξτε ένα συμπλήρωμα που να συνδυάζει τη γλυκοζαμίνη, τη χονδροϊτίνη και άλλα αντιφλεγμονώδη μέσα για να υποστηρίξει την κίνηση και την άνεση του σκύλου σας και που να έχει αποδειχθεί κλινικά ότι αυξάνει την δύναμη των οπίσθιων ποδιών.

Προσέξτε την υγρασία: Κρατήστε το σκυλί σας ζεστό και ξηρό-κρύο καθώς οι υγρές συνθήκες επιδεινώνουν την αρθρίτιδα. Ένα λεπτό κρεβάτι σε ένα κρύο πάτωμα είναι σίγουρα ότι δεν του άνετο ή ευχάριστο και σίγουρα επιδεινώνει την κατάστασή του. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος ανάπαυσης του σκύλου σας είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να μην μεταφέρει το κρύο από το πάτωμα, αλλά επίσης να είναι τόσο ψηλό ώστε ο σκύλος να μη δυσκολεύεται να μπει μέσα του.

orthopedic-dog-bed-750x500.jpg

Μασάζ. Το μασάζ κι η φυσιοθεραπεία μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να βοηθήσουν σημαντικά στην ανακούφιση της δυσφορίας, της ακαμψίας και της έντασης των μυών που σχετίζονται με την αρθρίτιδα. Πώς να κάνετε μασάζ σε ένα αρθριτικό σκυλί: Βάλτε το σκυλί σας σε μια μαλακή επιφάνεια και σε μια άνετη θέση. Ξεκινήστε με το χάιδεμα του σκύλου σας και στη συνέχεια προχωρήστε στις πληγείσες περιοχές, συνήθως στους γοφούς, στη χαμηλότερη σπονδυλική στήλη και στα γόνατα, χρησιμοποιώντας πολύ μικρή πίεση. Αυτή η τεχνική βοηθά στην προώθηση της κυκλοφορίας και αποσυμφόρησης. Χρησιμοποιώντας απαλό άγγιγμα, απαλό μασάζ στην περιοχή γύρω από τις αρθρώσεις-αποφύγετε να ασκείτε άμεση πίεση στην ίδια την άρθρωση, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή. Δώστε προσοχή στις αντιδράσεις του σκύλου σας και ελαφρύνετε την αφή σας, αν φαίνεται ότι πονάει. Ξεκινήστε με συνεδρίες πέντε έως δέκα λεπτά, ιδανικά δύο φορές την ημέρα, το πρωί για να βοηθήσετε το σκυλί σας να σηκωθεί πιο εύκολα μετά από μια νύχτα αδράνειας και πάλι στο τέλος της ημέρας.

Θεραπεία με λέιζερ. Η θεραπεία με κρύο-λέιζερ είναι μια μη επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιεί φως για την τόνωση των κυττάρων και την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος. Θεωρείται επίσης ότι μειώνει τα σημάδια πόνου και την ευαισθησία των νεύρων ενώ απελευθερώνουν ενδορφίνες, γνωστές και ως φυσιολογικοί αναστολείς πόνου. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας - πολλοί προσφέρουν αυτή τη μέθοδο θεραπείας.

Λάδι κάνναβης - CBD. Ο μη ψυχοδραστικός ξάδελφος της μαριχουάνας, CBD ή κανναβιδιόλη, έχει οπαδούς ανάμεσα στους ιδιοκτήτες σκύλων για τη βελτίωση που έχουν παρατηρήσει στην κινητικότητα του κατοικίδιου τους. Για περισσότερα σχετικά με αυτό το φυσικό φάρμακο για τον πόνο και τη φλεγμονή, καθώς και το άγχος και μια σειρά άλλων δράσεων συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News