Πώς να συνεχίσω την περιποίηση και τον καλλωπισμό του σκύλου μου από το σπίτι

Grooming από το σπίτι – εύκολα κι απλά

Αν και πολλοί γονείς κατοικίδιων ζώων καλλωπίζουν με επιτυχία τα σκυλιά τους στο σπίτι, θα χρειαστεί λίγος χρόνος και προσπάθεια για να τα καταφέρετε αν ασχολείστε με το σπορ... για πρώτη φορά.

Το κυριότερο είναι να νιώθετε σίγουροι για τον εαυτό σας και γι’ αυτό που πάτε να κάνετε, γιατί ο τετράποδος φίλος σας θα νιώσει την αυτοπεποίθησή σας – κάτι που είναι σημαντικό προκειμένου να χαλαρώσει και να αφεθεί στην περιποίησή σας…

Να θυμάστε ότι το σκυλί σας θα ξέρει αν είστε νευρικός, που με τη σειρά του θα τον κάνει νευρικό και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτήν που προσπαθεί να δραπετεύσει ή να γίνει επιθετικός.

Εάν ο σκύλος σας δεν αισθάνεται άνετα με το να τον βουρτσίζεται, μην τον πιέζετε και προσπαθήστε ξανά άλλη φορά. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το κατάλληλο εργαλείο για τη γούνα και το τρίχωμα του σκύλου σας.

dog-grooming-scissors.jpg

Πώς να βουρτσίζετε  το σκυλί σας

Για να ξεκινήσετε, δοκιμάστε να βουρτσίζετε το σκυλί σας μερικές φορές την εβδομάδα για λίγα λεπτά τη φορά για να δημιουργήσετε μια ρουτίνα.

Το βούρτσισμα είναι το κλειδί για την καθαριότητα του σκύλου. Εάν πρόκειται να κάνετε μπάνιο στο σκύλο σας, βουρτσίστε τον πρώτα για να βγάλετε τη βρωμιά.

Μια βούρτσα με πινέλο είναι ειδική για σκύλους με μακρύτερο τρίχωμα, η οποία περνάει εύκολα από τα μαλλιά και βγάζει πολλή βρωμιά, γρασίδι και φλούδες. Μια χτένα με λεπτές λεπίδες δουλεύει καλά σε κοντότριχα σκυλιά (όπως Labradors).

Όταν λούζετε το σκυλί σας, χρησιμοποιήστε ένα σαμπουάν υψηλότερης ποιότητας, καθώς οι φθηνές εκδόσεις μπορεί να έχουν σκληρά συστατικά. Επίσης συνιστάται η αραίωση του σαμπουάν, ώστε να είναι πιο εύκολο να ξεπλυθεί εντελώς.

undercoat-rake.jpg

Πώς να κουρέψετε τον σκύλο σας

Τώρα που το σκυλί σας είναι πλυμένο και βουρτσισμένο, ίσως θέλετε να προσπαθήσετε να του δώσετε μια έξτρα περιποίηση. Εάν ναι, να είστε πολύ προσεκτικοί με το ψαλίδι και σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε τον σωστό εξοπλισμό. Συνιστάται η χρήση επαγγελματικών ψαλιδιών ή κλινοστρωμάτων (και προτείνεται η χρήση μιας λεπίδας κοπής αριθ. 10) και χρησιμοποιώντας ένα τραπέζι περιποίησης που το σκυλί σας να μπορεί να είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της κουρέματος.

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους που κάνουν κούρεμα με βρεγμένα μαλλιά, ξεκινήστε πάντα με ένα στεγνό, καθαρό σκυλί και χρησιμοποιήστε μόνο τις άκρες των κοφτερών. Όταν κόβετε τα αυτιά να έχετε πάντα το άλλο σας χέρι στις άκρες των αυτιών, ώστε να ξέρετε πού κόβετε μόνο τα μαλλιά μόνο τις τρίχες.

Εάν η γούνα του σκύλου σας είναι ματ, μην προσπαθήσετε ποτέ να το κόψετε με ψαλίδι και προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε τα μηχανήματα ψαλιδίσματος. 

Πώς να ξυρίσετε με ασφάλεια ένα σκυλί

Και πάλι, ξεκινήστε με ένα στεγνό, καθαρό σκυλί και βρείτε ένα ήσυχο σημείο χωρίς περισπασμούς. Χρησιμοποιώντας μια απότομη λεπίδα, ξεκινήσετε από τον λαιμό του σκύλου σας και να κατεβαίνετε προς το σώμα, κρατώντας την λεπίδα επίπεδη στο δέρμα. Να είστε προσεκτικοί γύρω από το λεπτό δέρμα.

 

Πώς να κόψετε τα νύχια ενός σκυλιού

Με ήρεμες απαλές κινήσεις και μόνο αν είστε σίγουροι με τη διαδικασία. Εδώ θα δείτε πώς να το κάνετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

εδώ

 

Πριν κάνετε οποιαδήποτε περιποίηση, βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι με τα ακόλουθα εργαλεία:

Χτένα, βούρτσα ή λεπίδα (ανάλογα με το παλτό του σκύλου σας)

Ένα τραπέζι περιποίησης με ένα καλλωπιστικό βραχίονα για να εξασφαλίσει το σκυλί σας (μην αφήνετε ποτέ την χωρίς επιτήρηση στο τραπέζι)

Καλυπτρίδες περιποίησης (μια λεπίδα αρ. 10 για την αποφυγή της κοπής του δέρματος)

Ψυγείο και ψυκτικό υγρό

Ψαλίδια περιποίησης

Λίμα και νυχοκόπτη

Στυτική σκόνη (για αιμορραγία των νυχιών)

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News