Τι είναι αυτό που έβγαλε ο σκύλος μου;

Λιπώματα και εξογκώματα – τι είναι και πότε να ανησυχήσετε  

 

Συνήθως δεν είναι ορατό αλλά μπορεί και να είναι, κυρίως ωστόσο πέφτει στην αντίληψή σας χαϊδεύοντας ή ψηλαφώντας τον σκύλο σας. Η εύρεση σκληρού κομματιού πάνω ή κάτω από το δέρμα του σκύλου σας δεν είναι ασυνήθιστο. Μερικές φορές τα κομμάτια του δέρματος (πιο επίσημα ονομάζονται δερματικά εξανθήματα ή όγκοι του δέρματος) μπορεί να υπάρχουν για εβδομάδες ή μήνες πριν παρατηρηθούν, συχνά κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού για μπάνιο ή περιποίηση. Αυτές οι μάζες μπορεί είτε να είναι καλοήθεις, οπότε δεν υπάρχει ανησυχία για εξάπλωση, είτε κακοήθεις (ελέγξτε τη δίαιτα για τον καρκίνο για σκύλους), πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του όγκου σε άλλα όργανα του σώματος, επομένως είναι σημαντικό να μάθετε μερικά απλά πράγματα που πρέπει να προσέξετε που αυξάνουν το επίπεδο ανησυχίας για οποιοδήποτε νέο εξάνθημα ή ογκίδιο.

Εάν παρατηρήσετε τυχόν εξανθήματα ή εξογκώματα στο σκυλί σας, είναι καλή ιδέα να κλείσετε ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για εξέταση. Θα ξεκινήσουν πιθανώς με μια οπτική εξέταση του εξογκώματος- σημειώνοντας το μέγεθος, το χρώμα, πόσο σταθερό είναι, αν βρίσκεται αποκλειστικά στο δέρμα ή αν εκτείνεται σε βαθύτερους ιστούς όπως τα στρώματα του συνδετικού ιστού. Όλες αυτές οι πληροφορίες μπορούν να δώσουν υποδείξεις σχετικά με τον τύπο του εξογκώματος, αλλά δεν αρκούν για μια οριστική διάγνωση.

Πότε πρέπει να μιλήσω με έναν κτηνίατρο για ένα εξόγκωμα;

  • Όταν ανακαλύπτεται ένα νέο εξόγκωμα
  • Εάν ένα υπάρχον εξόγκωμα αυξάνεται
  • Εάν ένα υπάρχον εξόγκωμα αλλάξει χρώμα
  • Εάν ένα υπάρχον εξόγκωμα αλλάξει στην υφή

Ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα προτείνει μια εξέταση που ονομάζεται «αναρρόφηση με λεπτή βελόνα». Εκεί ο κτηνίατρος θα χρησιμοποιήσει μια βελόνα και μια σύριγγα για να σπρώξει το εξόγκωμα για να συλλέξει κύτταρα και στη συνέχεια να μεταφέρει αυτά τα κύτταρα σε γυάλινη πλάκα. Αυτό γίνεται συνήθως όταν το κατοικίδιο ζώο είναι ξύπνιο και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Εάν η μάζα είναι πολύ ευαίσθητη ή βρίσκεται σε δυσπρόσιτη περιοχή, ο σκύλος μπορεί να απαιτεί καταστολή πριν από αυτήν τη διαδικασία. Η διαφάνεια αποστέλλεται συνήθως σε εργαστήριο κτηνιατρικής παθολογίας όπου εξετάζεται για να προσδιοριστεί ποια κύτταρα είναι παρόντα. Οι κτηνίατροι ή οι τεχνικοί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κυτταρολογία (εξέταση κυττάρων με μικροσκόπιο) μπορούν να δουν τις διαφάνειες στην κλινική τους.

TruthaboutCanineLymphoma.jpg

Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει μια «βιοψία» του εξογκώματος, όπου ένα μικρό κομμάτι της μάζας αφαιρείται χρησιμοποιώντας ένα νυστέρι ή ένα εργαλείο βιοψίας στρογγυλής διάτρησης, το οποίο συλλέγει ένα μικρό δείγμα ιστού. Οι βιοψίες γενικά παρέχουν περισσότερες πληροφορίες από τις αναρροφήσεις λεπτής βελόνας, καθώς μπορεί να συλλεχθεί μεγάλη διατομή ιστού, αλλά δεν συνιστώνται σε κάθε περίπτωση, επειδή απαιτείται βαριά καταστολή ή γενικό αναισθητικό.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι δερματικών μαζών σε σκύλους, αλλά μερικά από τα πιο συνηθισμένα περιγράφονται παρακάτω. Λάβετε υπόψη ότι αυτές είναι γενικές οδηγίες και όλα διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση.

 Λίπωμα

Αυτές είναι συνήθως αρκετά μαλακές, στρογγυλές μάζες που αποτελούνται από λιποκύτταρα που βρίσκονται κάτω από φυσιολογικό δέρμα. Τα λιπώματα είναι καλοήθη λιποκύτταρα και μπορούν να αφαιρεθούν για καλλυντικούς λόγους ή μπορεί να μείνουν μόνα τους εάν δεν ενοχλούν τον σκύλο. Φυλές όπως οι Labradors και οι Miniature Schnauzers είναι επιρρεπείς σε λιπώματα.

Σμηγματογόνες κύστες

Αυτές οι μικρές άτριχες μάζες αναπτύσσονται από το δέρμα και μερικές φορές απελευθερώνουν κυστικά περιεχόμενα στο δέρμα. Μπορεί να μοιάζουν με κονδυλώματα. Μερικές κύστες παραμένουν παρούσες για χρόνια, ενώ άλλες εξαφανίζονται μόνες τους. Αυτές οι κύστες είναι συνήθως καλοήθεις αλλά μπορούν να ερεθίσουν ή να μολυνθούν. Πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να αφαιρεθούν χειρουργικά λόγω της εμφάνισής τους. Φυλές όπως Poodles και Bichon Frises είναι επιρρεπείς σε σμηγματογόνες κύστες.

Σάρκωμα ή όγκος μαστοκυττάρων

Αυτοί οι όγκοι μπορούν να εκδηλώσουν μια ποικιλία εμφανίσεων τόσο στο δέρμα όσο και κάτω από το δέρμα - από την εμφάνιση ενός μικρού έλκους στο δέρμα, έως τη μεγαλύτερη μάζα που αλλάζει σε μέγεθος ή χρώμα (δεν θα μπορείτε να δείτε αλλαγές χρώματος εάν η μάζα είναι κάτω από τη γούνα). Οι όγκοι των μαστοκυττάρων είναι κακοήθεις και μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος, όπως οι λεμφαδένες και το ήπαρ. Ένα υψηλό ποσοστό διαγιγνώσκεται στον κορμό, κοντά στα πόδια, και στην περιοχή κάτω από την ουρά, αν και μπορεί επίσης να είναι σε άλλες περιοχές, όπως ο λαιμός. Εάν διαγνωστεί όγκος μαστοκυττάρων στο σκύλο σας, ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα συστήσει χειρουργική αφαίρεση συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος ιστού για να εξασφαλιστεί ότι όλα τα καρκινικά κύτταρα αφαιρούνται. Στη συνέχεια, ένας παθολόγος σε ένα κτηνιατρικό εργαστήριο θα εξετάσει τον ιστό κάτω από ένα μικροσκόπιο για να προσδιορίσει τον «βαθμό» του όγκου, ο οποίος δίνει πληροφορίες σχετικά με το πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί ή να επανεμφανιστεί. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται παραπομπή σε κτηνιατρικό ογκολόγο, καθώς ο σκύλος μπορεί να απαιτεί ακτινοβολία ή παρακολούθηση. Οι φυλές όπως οι μπόξερ και οι Pugs είναι επιρρεπείς σε όγκους ιστών.

 

Ένα μεγάλο ποσοστό σκύλων θα βιώσουν κάποιο είδος εξογκώματος του δέρματος κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μια προληπτική συζήτηση με τον κτηνίατρό σας θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε την ανησυχία σας στην περίπτωση καλοηθών όγκων και να δώσετε στο σκυλί σας την καλύτερη πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας στην περίπτωση κακοήθειας.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News