Πώς να κάνεις τον σκύλο σου… ταύρο!

Ή όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για την ταυρίνη

 

Τα αμινοξέα είναι τα βασικά δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης. Υπάρχουν 22 αμινοξέα που χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Σε σκύλους, 12 από αυτά τα αμινοξέα είναι «μη απαραίτητα», που σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να τα κάνει μόνα του. Τα άλλα 10 αμινοξέα είναι «απαραίτητα», που σημαίνει ότι πρέπει να παρέχονται από τη διατροφή.

Η ταυρίνη είναι γνωστό ότι αποτελεί διατροφική απαίτηση για γάτες και μπορεί να ισχύει και για ορισμένες φυλές σκύλων.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την ποσότητα ταυρίνης στην τροφή για σκύλους, τον κίνδυνο διασταλμένης καρδιομυοπάθειας (DCM) από ανεπάρκεια ταυρίνης και αν πρέπει να λάβετε υπόψη τα συμπληρώματα ταυρίνης για σκύλους.

Η τροφή των σκύλων έχει ταυρίνη;

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δηλωμένες απαιτήσεις για τη συμπλήρωση τροφής για σκύλους με ταυρίνη. Ο βαθμός στον οποίο τα σκυλιά μπορεί να απαιτούν διατροφική ταυρίνη βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση και μπορεί να εξαρτάται από τη ράτσα.

Ανεπάρκεια ταυρίνης και διασταλμένη καρδιομυοπάθεια σε σκύλους

Η ανεπάρκεια ταυρίνης είναι αιτία μιας καρδιακής κατάστασης που ονομάζεται διαστολή καρδιομυοπάθειας (DCM), όπου ο καρδιακός μυς αραιώνεται και οι θάλαμοι διευρύνονται. Αυτό ισχύει για τις γάτες και μπορεί τώρα να ισχύει και για τα σκυλιά.

Πρόσφατα, μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ DCM και αυτών των φυλών σκύλων:

Golden Retrievers, Κόκερ Σπάνιελ, Newfoundlands, Saint Bernards, English Setters, Irish Wolfhounds, Portuguese Water Dogs.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει εάν το DCM συμβαίνει λόγω της συνολικής έλλειψης ταυρίνης στην τροφή για σκύλους ή άλλων διαιτητικών παραγόντων που προκαλούν προβλήματα με την πέψη, την απορρόφηση, τον μεταβολισμό και / ή την απέκκριση της ταυρίνης.

Πώς εξετάζονται οι κτηνίατροι για ανεπάρκεια ταυρίνης;

Οι κτηνίατροι θα χρειαστούν πρώτα ένα λεπτομερές ιστορικό της υγείας του σκύλου σας, συμπεριλαμβανομένης μιας λίστας συμπτωμάτων και της διατροφής που τρέφεται.

Στη συνέχεια, ο κτηνίατρός σας θα κάνει μια πλήρη φυσική εξέταση του σκύλου σας και θα εξετάσεις αίματος, όπως:

Πλήρης εξέταση αίματος (CBC)

Βιοχημικό προφίλ (ομάδα χημείας)

Ουροανάλυση

Οι συγκεντρώσεις της ταυρίνης στο αίμα μπορούν να μετρηθούν από ένα εργαστήριο για να προσδιοριστεί εάν είναι πιθανή ανεπάρκεια. Υπάρχουν «φυσιολογικές» περιοχές για συγκεντρώσεις ταυρίνης στο αίμα σε σκύλους, οπότε εάν η μετρούμενη συγκέντρωση είναι χαμηλότερη από αυτό το εύρος, είναι πιθανή ανεπάρκεια ταυρίνης.

Dog234b.jpg

 

Ποια προβλήματα υγείας προκαλούνται από έλλειψη ταυρίνης σε σκύλους;

Η ταυρίνη διανέμεται σε όλο το σώμα με υψηλή συγκέντρωση σε ορισμένους ιστούς, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του αμφιβληστροειδούς του ματιού και του εγκεφάλου. Η ανεπάρκεια ταυρίνης μπορεί να υποψιαστεί εάν οι καρδιακές παθήσεις, η αμφιβληστροειδής νόσος ή / και η κυστινουρία εντοπίζονται μέσω της ιατρικής εξέτασης ή / και των αρχικών εργαστηριακών αποτελεσμάτων.

Ανεπάρκεια ταυρίνης και καρδιακές παθήσεις

Εάν υπάρχει υποψία καρδιακής νόσου βάσει φυσικής εξέτασης ή / και αίματος (π.χ. χαμηλή ταυρίνη στο αίμα), ίσως χρειαστούν ακτινογραφίες θώρακα, ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) και άλλα διαγνωστικά μέτρα για την αξιολόγηση και τη διάγνωση της σοβαρότητας του νόσος.

Ανεπάρκεια ταυρίνης και προβλήματα στα μάτια

Ομοίως, οι συγκεντρώσεις ταυρίνης στο αίμα πρέπει να αξιολογούνται εάν εντοπιστεί βλάβη στον αμφιβληστροειδή (προβλήματα με τα μάτια του σκύλου σας) κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης από τον κτηνίατρό σας.

Ανεπάρκεια ταυρίνης και ούρα

Εάν βρεθούν πέτρες / κρύσταλλοι κυστεΐνης στην ούρηση, είναι πιθανό ο σκύλος σας να έχει πρόβλημα μεταβολισμού των αμινοξέων.

Η κυστεουρία είναι πιο συχνή σε ορισμένες φυλές, όπως τα ακόλουθα:

Newfoundlands, Scottish Terriers, Basenjis, Basset Hounds, Chihuahuas, Australian Shepherds.
Ωστόσο, εάν υπάρχει σε οποιοδήποτε σκύλο, μπορεί να υποδηλώνει δυσαπορρόφηση αμινοξέων, η οποία μπορεί ενδεχομένως να προκαλεί ανεπάρκεια ταυρίνης.

Συμπληρώματα ταυρίνης για σκύλους

Το συμπλήρωμα ταυρίνης είναι η θεραπεία επιλογής για σκύλους που πάσχουν από έλλειψη ταυρίνης. Το χρονικό διάστημα που ο σκύλος σας θα χρειαστεί συμπλήρωμα ταυρίνης θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της ανεπάρκειας και την ικανότητα του σκύλου σας να διατηρεί επίπεδα ταυρίνης καθώς καταναλώνεται.

Σε ορισμένα σκυλιά, μπορεί να απαιτείται συμπλήρωμα ταυρίνης καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής για την αποφυγή επαναλαμβανόμενης ανεπάρκειας ταυρίνης. Για άλλους σκύλους, μπορεί να χρειαστεί αλλαγή διατροφής εκτός από τα συμπληρώματα ταυρίνης και εάν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, η συμπλήρωση μπορεί να διακοπεί.

Διαχείριση ανεπάρκειας ταυρίνης

Απαιτείται καλή νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι κατά τη θεραπεία της ανεπάρκειας ταυρίνης.

Δώστε όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα στη συνταγογραφούμενη ή συνιστώμενη δόση και συχνότητα για να αποφύγετε την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Σε περίπτωση καρδιακής νόσου, ο σκύλος σας θα χρειαστεί σωστή ανάπαυση σε ένα περιβάλλον χωρίς άγχος στο σπίτι. Ο κτηνίατρός σας θα προγραμματίσει εξετάσεις παρακολούθησης για να παρακολουθήσει την ανταπόκριση στη θεραπεία στον σκύλο σας.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News