Πόσο νερό πρέπει να πίνει ο σκύλος μου;

Καλό είναι να το έχετε στο νου σας, ειδικά τώρα που καλοκαιριάζει!

 

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αφήνουν νερό για τα σκυλιά τους όλη την ώρα με τη σκέψη ότι τα σκυλιά τους θα πίνουν όσο και λίγο, όσο χρειάζονται. Αλλά πόσο νερό πρέπει να πίνει ένας σκύλος; Η παρακολούθηση της πρόσληψης νερού του σκύλου σας μπορεί να βελτιώσει την υγεία του, να αποτρέψει ασθένειες και πολλά άλλα. Πολύ λίγο νερό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση σε σκύλους, πέτρες στα νεφρά, ανεπάρκεια οργάνων και ακόμη και θάνατο. Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα στο στομάχι, ανισορροπίες ηλεκτρολυτών και υπονατριαιμία (τοξικότητα στο νερό).

 Η ανεπαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να υποδηλώνει παρβοϊός, λεπτόσπιρωση ή παγκρεατίτιδα. Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να σημαίνει λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, άλλον τύπο μόλυνσης ή διαβήτη. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να ελέγξει το σκυλί σας εάν εμφανίζει περίεργα συμπτώματα.

Πόσο νερό πρέπει να πίνει ένας σκύλος;

Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

Μέγεθος: Κατά μέσο όρο, ένας υγιής σκύλος πίνει περίπου 30-50ml ανά κιλό σωματικού βάρους, ανά ημέρα.

Τροφή: Μια υγιεινή διατροφή είναι εξίσου σημαντική με το νερό και ο τύπος τροφής που τρώει ο σκύλος σας επηρεάζει την πρόσληψη νερού. Τα σκυλιά που τρώνε μόνο ξηρά τροφή θα χρειαστούν λίγο περισσότερο νερό από εκείνα που τρώνε κονσέρβες. Επίσης, αποφύγετε συστατικά που μπορούν να αυξήσουν τεχνητά τη δίψα του σκύλου σας, όπως το νάτριο.

Ηλικία: Τα κουτάβια χρειάζονται περίπου 1/2 φλιτζάνι κάθε δύο ώρες και πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Τα ηλικιωμένα σκυλιά τείνουν να ξέρουν πόσο χρειάζονται από μόνα τους.

Άσκηση: Φέρτε νερό σε οποιαδήποτε εκδρομή άσκησης με το σκυλί σας. Τα μπουκάλια που έχουν το πτυσσόμενο κύπελλο λειτουργούν καλά. Μετά την άσκηση, δώστε στο σκύλο σας παγάκια για να ξεκινήσετε και στη συνέχεια λίγο νερό κάθε φορά για να αποφύγετε το φούσκωμα.

Καιρός: Το καλοκαίρι σημαίνει περισσότερο λαχάνιασμα που σημαίνει αύξηση της πρόσληψης νερού.

Φάρμακα: Ελέγξτε με τον κτηνίατρό σας για να δείτε εάν πρέπει να μειώσετε ή να αυξήσετε την πρόσληψη νερού του σκύλου σας ενώ παίρνει ένα φάρμακο.

Έλεγχος για αφυδάτωση σε σκύλους ή υπερβολική ενυδάτωση

Όταν απαντάμε στην ερώτηση, «πόση ποσότητα νερού πρέπει να πίνει ένας σκύλος», πρέπει επίσης να συζητήσουμε την αφυδάτωση και την υπερβολική ενυδάτωση. Για να καταλάβετε αν κινδυνεύει από αφυδάτωση ο σκύλος σας, πιάστε ένα κομμάτι δέρματος στο πίσω μέρος του λαιμού του σκύλου σας. Τεντώστε το και αφήστε το να φύγει. Ένα σωστά ενυδατωμένο δέρμα σκύλου θα κουμπώσει γρήγορα στη θέση του, ενώ το δέρμα ενός αφυδατωμένου σκύλου θα επιστρέψει αργά και θα σχηματίσει ένα κάτι σαν «τράβηγμα» στη διαδικασία. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τα ούλα του σκύλου σας για αφυδάτωση - τα υγρά, ολισθηρά ούλα είναι σημάδι υγείας. Τα θαμπά, κολλώδη ούλα υποδηλώνουν αφυδάτωση.

Τα σκυλιά που υπερ-ενυδατώνουν συχνά θα κάνουν εμετό, θα ζαλίζονται ή θα γίνουν ληθαργικά.

dogwater.jpg

 

Εξασφάλιση σωστής ενυδάτωσης για το σκυλί σας

Πώς να αυξήσετε την ποσότητα σε περίπτωση αφυδάτωσης

Τροποποίηση συμπεριφοράς: Όποτε το σκυλί σας πηγαίνει να πιει ένα ποτό, να τον επαινέσετε και να του δώσετε μια απόλαυση.

Στρατηγική τοποθέτηση: Κρατήστε νερό κοντά στο κρεβάτι του, κοντά στο φαγητό του και οπουδήποτε αράζει συνήθως.

Up the Flavour: Υπάρχουν πακέτα γεύσης όπως κοτόπουλο, μπέικον και βόειο κρέας που μπορείτε να προσθέσετε στο νερό του σκύλου σας για να το κάνετε πιο δελεαστικό.

Τρικ: Εάν ο σκύλος σας αρνείται να πιει νερό, προσφέρετέ του λίγο ζωμό κοτόπουλου ή βοδινού. Προσθέστε σταδιακά απλό νερό στο μείγμα.

Πώς να μειώσετε την ποσότητα σε περίπτωση υπερενυδάτωσης

Αφήστε τους να γλείψουν: Τα μπουκάλια "Lick", όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για άλογα, μπορούν να περιορίσουν το πόσιμο νερό που παίρνει το σκυλί σας. Επίσης, μπορείτε να παρακολουθείτε εύκολα την ποσότητα που πίνουν.

Δωρεάν ανατροφοδότηση: Μπορείτε ακόμα να αφήσετε νερό σε ένα μπολ για το σκυλί σας, αλλά πρέπει να το μερίσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει πολλά ξαναγεμίσματα, οπότε κάποιος πρέπει να είναι σπίτι για να το παρακολουθεί.

Αυτοματοποίηση: Το πρόβλημα με τους περισσότερους αυτόματους διανεμητές νερού είναι ότι γεμίζουν κάθε φορά που το νερό μειώνεται, ώστε να μην μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα. Μία επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε έναν αυτόματο τροφοδότη.

 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News