Ο σκύλος μου έχει διάρροια τι να κάνω;

Τι πρέπει να γνωρίζετε και τι να έχετε υπόψη πριν ανησυχήσετε

 

Η διάρροια είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στα σκυλιά, κυρίως επειδή μπορεί να βάλουν σχεδόν οτιδήποτε στο στόμα τους. Αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Μερικά από αυτά τα ζητήματα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά εάν η διάρροια είναι σοβαρή ή εμφανίζεται συχνά.

Διάρροια σκύλου: Τι να προσέξετε

Τα υδαρή κόπρανα είναι, φυσικά, ο κύριος δείκτης διάρροιας. Η διάρροια μπορεί επίσης να συνοδεύεται από έμετο, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, κοιλιακό άλγος, λήθαργο και άλλα συμπτώματα ασθένειας.

Πρωταρχικές αιτίες διάρροιας σε σκύλους

Η οξεία διάρροια (εμφανίζεται ξαφνικά) σε έναν κατά τα άλλα υγιή σκύλο οφείλεται συχνά σε διατροφική αντίδραση (σάρωση ή κατανάλωση τροφής εκτός της διατροφής τους, όπως απορρίμματα τροφίμων). Αλλά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα στρες. Μια ξαφνική αλλαγή στη διατροφή (αλλαγή τροφής χωρίς μεταβατική περίοδο). Ή να έχει ως αιτία ιογενείς, βακτηριακές ή παρασιτικές λοιμώξεις.

Η χρόνια διάρροια μπορεί να προκληθεί από διατροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες, άγχος, ορισμένους τύπους παρασίτων (π.χ. Giardia, αγκυλοσκώληκες, σκουλήκια), βακτηριακές λοιμώξεις, παγκρεατική νόσο, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ορισμένοι τύποι καρκίνου και ασθένειες έξω από το γαστρεντερικό σωλήνα (π.χ. ηπατική ανεπάρκεια ή καρδιακές παθήσεις).

Αυτοί οι τύποι προβλημάτων υγείας θα πρέπει να συζητηθούν με τον κτηνίατρό σας και μπορεί να δοθούν συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Άμεση φροντίδα για διάρροια σκύλου

Θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της διάρροιας εάν ο σκύλος σας:

Είναι πολύ νέος ή πολύ μεγάλος

Έχει ιστορικό προβλήματος υγείας

Αυτά τα κατοικίδια ζώα μπορούν να εξασθενίσουν σοβαρά, ακόμη και όταν υποφέρουν από σχετικά ήπια διάρροια.

Καλέστε επίσης τον κτηνίατρό σας εάν η διάρροια του σκύλου σας:

Είναι συχνή και / ή πολύ υδαρή

Περιέχει κάτι παραπάνω από ίχνη αίματος

Είναι σκοτεινό

Ή εάν ο σκύλος σας εμφανίζει επιπλέον συμπτώματα όπως:

Υπερβολικό εμετό

Είναι ληθαργικός

Υποτονικός

Δείχνει ότι πονάει

Αυτά μπορεί να είναι σημάδια δυνητικά σοβαρών καταστάσεων υγείας.

doghealth3.jpg

Εάν ο σκύλος σας είναι κατά τα άλλα υγιής ενήλικας, τότε είναι λογικό να δοκιμάσετε μερικές θεραπείες στο σπίτι.

Θεραπεία στο σπίτι για οξεία διάρροια σε σκύλους

Για υγιή ενήλικα σκυλιά που έχουν ήπια διάρροια χωρίς άλλα συμπτώματα:

Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει πρόσβαση σε άφθονο καθαρό νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Ενθαρρύνετε το σκυλί σας να πιει. Εάν χρειαστεί, προσφέρετε αραιό, κοτόπουλο με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή ζωμό βοδινού επιπλέον στο νερό.

Δώστε στο σκυλί σας ένα μικρό γεύμα βραστό, λευκό κρέας κοτόπουλου (χωρίς οστά ή δέρμα) και λευκό ρύζι - μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε γλυκοπατάτα ή κολοκύθα αντί για ρύζι. (Κολοκύθα και γλυκοπατάτα μπορούν επίσης να προστεθούν στην τακτική διατροφή του σκύλου σας για να αυξήσουν την πρόσληψη ινών.) Μπορείτε να δώσετε αυτήν τη δίαιτα στο σκυλί σας έως ότου η μορφή των κοπράνων τους επανέλθει στην κανονική. Εάν ο σκύλος σας έχει αλλεργίες στο κοτόπουλο, θα πρέπει να αντικαταστήσετε την πρωτεΐνη με υποαλλεργική επιλογή.

Εάν η διάρροια συνεχίζεται για περισσότερο από 24 ώρες ή η κατάσταση του σκύλου σας επιδεινωθεί ανά πάσα στιγμή, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

Θεραπεία στο σπίτι για οξεία διάρροια με έμετο σε σκύλους

Για σκύλους με διάρροια που έχουν κάνει εμετό μόνο μία ή δύο φορές:

Αφαιρέστε όλα τα τρόφιμα για 8-12 ώρες.

Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, προσφέρετε στο σκυλί σας μικρές ποσότητες νερού συχνά όλη την ημέρα. Εάν χρειαστεί, μπορείτε επίσης να προσφέρετε λίγο αραιό κοτόπουλο με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή ζωμό βοδινού εκτός από νερό.

Όταν ο σκύλος σας δεν έχει κάνει εμετό για τουλάχιστον 8-12 ώρες, προσφέρετε μια μικρή ποσότητα βρασμένου κοτόπουλου λευκού κρέατος (χωρίς κόκαλα, δέρμα ή μπαχαρικά) και λευκό ρύζι.

Περιμένετε δύο ώρες. Εάν ο σκύλος σας δεν έχει κάνει εμετό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τότε μπορείτε να προσφέρετε ένα άλλο μικρό γεύμα μαγειρεμένου κοτόπουλου και ρυζιού.

Συνεχίστε αυτήν την ήπια διατροφή για 1-3 ημέρες, αυξάνοντας σταδιακά την ποσότητα τροφής που προσφέρεται σε κάθε γεύμα και παρατείνοντας το χρόνο μεταξύ των γευμάτων έως ότου η συνέπεια των κοπράνων επανέλθει στην κανονική. Θα πρέπει να κάνετε μια σταδιακή μετάβαση στην τυπική δίαιτα του σκύλου σας για να αποφύγετε μια άλλη γαστρεντερική αναστάτωση.

Εάν η διάρροια συνεχίζεται για περισσότερο από 24 ώρες ή η κατάσταση του σκύλου σας επιδεινωθεί ανά πάσα στιγμή, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας.

doghealth2.jpg

Διάγνωση για σκύλους με διάρροια

Εάν ο σκύλος σας πάσχει από συχνές διάρροιες που είναι σοβαρές και / ή σχετίζεται με έμετο, λήθαργο, κοιλιακό άλγος ή απώλεια βάρους, κλείστε ραντεβού με κτηνίατρο.

Η διάγνωση της αιτίας της διάρροιας σκύλου μπορεί μερικές φορές να είναι τόσο εύκολη όσο η απλή εξέταση κοπράνων. Αλλά μερικές φορές, μπορεί να είναι προκλητικό και να απαιτούνται διαφορετικές διαδικασίες, όπως αίμα, ακτινογραφίες στην κοιλιακή χώρα ή υπερηχογράφημα, ενδοσκόπηση ή διερευνητική χειρουργική επέμβαση.

Πώς να αποτρέψετε τη διάρροια σε σκύλους

Ακολουθούν διάφοροι τρόποι για τη μείωση της εμφάνισης διάρροιας σε σκύλους:

Μην αλλάζετε ξαφνικά τη διατροφή του σκύλου σας.

Μην δίνετε κόκαλα ως παιχνίδια του σκύλου σας

Μην αφήνετε το σκυλί σας να παίζει με μικρά αντικείμενα που θα μπορούσαν να καταπιούν.

Μην τους ταΐζετε τα περισσεύματα του φαγητού σας.

Να επισκέπτεστε τακτικά τον κτηνίατρό σας για τσεκ απ και εμβόλια.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News