Μήπως ο σκύλος μου μαδάει υπερβολικά;

Μάθετε πότε είναι εποχικό ή αν χρειάζεται να πάρετε τα μέτρα σας

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

 

Παρόλο που το να μαδάει ο σκύλος σας είναι συνήθως φυσιολογικό, πιθανότατα ψάχνετε τρόπους για να μειώσετε την τριχόπτωση του σκύλου σας, ώστε να μην χρειάζεται να καθαρίζετε συνεχώς τα ρούχα, το αυτοκίνητο και το σπίτι σας από όλες αυτές τις τρίχες του.

Το πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσετε εάν η ποσότητα των τριχών που χάνει ο σκύλος σας είναι φυσιολογική ή εάν χάνει υπερβολικά λόγω προβλήματος υγείας. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε, καθώς και συμβουλές για το πώς μπορείτε να μειώσετε την τριχόπτωση στο σκυλί σας.

Τριχόπτωση που σχετίζεται με τη φυλή

«Ορισμένες φυλές μαδάνε όλο το χρόνο, όπως τα μπόξερ ή τα πιο κοντά σκυλιά, ενώ άλλες, όπως οι Huskies ή οι Akitas, συνήθως μαδάνε το μεγαλύτερο μέρος του τριχώματός τους δύο φορές το χρόνο.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα σκυλιά με πιο πυκνό τρίχωμα μαδάνε περισσότερο, αλλά αυτό συνήθως δεν ισχύει. Τα περισσότερα σκυλιά με πυκνό τρίχωμα έχουν εποχές που μαδάνε περισσότερο όταν ο καιρός αλλάζει.

 

Τριχόπτωση λόγω προβλημάτων υγείας

Θα πρέπει να ανησυχείτε εάν παρατηρήσετε αύξηση της τριχόπτωησ, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από:

Κνησμός

Ανώμαλη τριχόπτωση

Δερματικές βλάβες

Σημάδια γενικευμένης ασθένειας

Εάν δείτε αυτά τα συμπτώματα, το σκυλί σας πρέπει να δει έναν κτηνίατρο για διάγνωση και θεραπεία.

Εάν η τριχόπτωση είναι αφύσικη, όπως με διαταραχές του θυρεοειδούς, διαβήτη ή κακή διατροφή, μπορεί να βοηθηθεί βελτιώνοντας την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας. Τα ζώα που έχουν ξηρό δέρμα, πιτυρίδα ή δερματικές παθήσεις θα έχουν την τάση να έχουν περισσότερα προβλήματα απόρριψης επίσης.

shed2.jpg

Πώς να ελέγξετε την τριχόπτωση του σκύλου με δίαιτα

Μόλις αποκλειστούν τα προβλήματα υγείας, μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της τριχόπτωσης σε φυσιολογικό επίπεδο.

Μια κακή διατροφή δεν παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα κατοικίδιο ζώο για να μεγαλώσει και να διατηρήσει ένα υγιές τρίχωμα. Απαιτούνται επαρκείς πρωτεΐνες και λίπη υψηλής ποιότητας, ιδιαίτερα απαραίτητα λιπαρά οξέα για τη μείωση της υπερβολικής τριχόπτωσης.

 

Πώς να ελέγξετε την τριχόπτωση με τον καλλωπισμό

Σε έναν τέλειο κόσμο, θα έπρεπε να βουρτσίζετε το σκύλο σας σε καθημερινή βάση. Είναι καλό για το τρίχωμα και το δέρμα τους και μπορεί να χρησιμεύσει ως ποιοτικός χρόνος με το σκυλί. Πιο ρεαλιστικά, το βούρτσισμα του σκύλου σας τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα θα σας βοηθήσει να το μειώσετε στο ελάχιστο.

 

Πότε να δείτε έναν επαγγελματία Groomer

Όσον αφορά την περιποίηση, μερικές φορές είναι καλύτερο να το αφήσετε στους επαγγελματίες. Η επαγγελματική περιποίηση κάθε 4-6 εβδομάδες είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε στο ελάχιστο την τριχόπτωση και να αποφύγετε το χάος στο σπίτι. Οι groomers διαθέτουν όλα τα κατάλληλα εργαλεία και σαμπουάν για την απόρριψη σκύλων.

Το μπάνιο στο σπίτι μπορεί να είναι διασκεδαστικό, αλλά αν ο σκύλος δεν ξεπλυθεί ή στεγνώσει σωστά ή εάν χρησιμοποιείτε λάθος σαμπουάν, μπορεί να προκύψει μια προβληματική κατάσταση του δέρματος.

Ωστόσο, θα πρέπει να βουρτσίζετε το σκυλί σας τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα μεταξύ των επαγγελματικών συνεδριών περιποίησης.

Διαβάζονται τώρα!

Προσοχή στη διατροφή, το βάρος και την παχυσαρκία των κατοικίδιων ζώων σας

Νέα έρευνα διαπίστωσε αύξηση πάνω από 100% τα τελευταία 10 χρόνια στην…

Μπορώ να μοιραστώ τα ζυμαρικά μου με τον σκύλο μου

Ένα ερώτημα που απασχολεί τους pasta lovers και «γονείς» σκύλων

Οι 7 δημοφιλέστερες ράτσες σκύλων για το 2021

Αγαπημένα σκυλιά που βρίσκονται στα περισσότερα ελληνικά σπίτια κάνοντας…

Ποια φρούτα μπορεί να φάει ο σκύλος σας και πώς τον ωφελούν

Μπορούν να γίνουν πρώτης τάξεως κεράσματα για τον σκύλο και με πολλά θρεπτικά…

Πώς να εκπαιδεύσετε μια μεγαλύτερη γάτα σας να δεχτεί ένα νέο γατάκι στο σπίτι

Ο ερχομός ενός νέου μέλους μπορεί να είναι εύκολος με τη σωστή προετοιμασία

Γιατί το σκυλί μου τρώει τις ακαθαρσίες της γάτας;

Μια συνήθεια που πρέπει να του κόψετε κι ας το βλέπει εκείνο σαν λιχουδιά ή σαν…