Πώς θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας υποφέρει από αλλεργίες

Ποια συμπτώματα να λάβετε υπόψη σας και τι πρέπει να γνωρίζετε

 

Οι αλλεργίες είναι συχνές σε σκύλους. Περίπου το 1-2% όλων των σκύλων έχουν τροφική αλλεργία και το 25% των σκύλων με δερματικά προβλήματα έχουν τροφική αλλεργία.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ο σκύλος σας έχει αλλεργίες;

Πολλές ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα με τις αλλεργίες σε σκύλους, οπότε εναπόκειται στον κτηνίατρό σας να καθορίσει με βεβαιότητα εάν οι αλλεργίες ευθύνονται και, εάν είναι δυνατόν, να βρει την αιτία αυτών των αλλεργιών.

Αναζητήστε αυτά τα σημάδια και μεταβείτε στον κτηνίατρο για να επιβεβαιώσετε εάν ο σκύλος σας έχει πράγματι αλλεργίες.

 

Δεν σταματά ποτέ το ξύσιμο

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα αλλεργιών σε σκύλους που παρατηρούν οι γονείς κατοικίδιων ζώων είναι η φαγούρα στο δέρμα.

Η σοβαρότητα του κνησμού μπορεί να ποικίλλει από αρκετά ήπια, οπότε το δέρμα και το τρίχωμα φαίνονται ως επί το πλείστον φυσιολογικά, μέχρι το να μη σταματά να ξύνεται.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, το τρίχωμα μπορεί να παρουσιάζει μπαλώματα και το υποκείμενο δέρμα μπορεί να φαίνεται κόκκινο, ωμό και φλεγμονή.

 

Συνήθως, τα επίκεντρα της φαγούρας βρίσκονται σε:

Στήθος

Μασχάλες

Κοιλιά

Πόδια (ειδικά τα μπροστινά πόδια)

Αυτιά

Μάτια

Στόμα

Αχαμνά

Περιοχή γύρω από τον πρωκτό

Είναι σημαντικό ότι η φαγούρα στο κάτω μέρος της πλάτης, ειδικά κοντά στη βάση της ουράς, είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι των αλλεργιών των ψύλλων.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι περιοχές μπορεί να γίνουν «υπερχρωματισμένες» ή να έχουν σκούρο χρώμα. Το δέρμα μπορεί να αρχίσει να μυρίζει και μπορεί να έχει μια διαφορετική υφή.

 

Τα πόδια του σκύλου σας μυρίζουν περίεργα και δεν σταματάνε να τα γλείφουν

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι μια περίεργη μυρωδιά είναι φυσιολογική για τα πόδια ενός σκύλου, είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι βακτηρίων. Εάν το σκυλί σας γλείφει επίσης τα πόδια τους, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι προσπαθούν να τα καθαρίσουν – απλώς προσπαθούν να ανακουφιστούν από τη φαγούρα.

Η περίεργη μυρωδιά των ποδιών του σκύλου σας, την οποία πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι εντελώς φυσιολογική, προκαλείται από λοιμώξεις του δέρματος, είτε από βακτήρια είτε από μύκητες. Πώς σχετίζεται λοιπόν αυτό το σύμπτωμα με αλλεργίες;

Η φλεγμονή που σχετίζεται με αλλεργίες στο δέρμα διαλύει το φυσιολογικό φραγμό του δέρματος με την πάροδο του χρόνου. Η αντιμετώπιση αυτών των δευτερογενών λοιμώξεων θα είναι ένα από τα πρώτα βήματα που ο κτηνίατρός σας θα θέλει να αντιμετωπίσει για τη θεραπεία του αλλεργικού σκύλου σας.

 patal1.jpg

 

Ο σκύλος σας έχει χρόνιες μολύνσεις στο αυτί

Πολλά σκυλιά με αλλεργίες θα βιώσουν λοιμώξεις του αυτιού που επαναλαμβάνονται συχνά ή δεν φαίνεται να εξαφανίζονται πλήρως. Όπως και με τα πόδια, αυτό το πρόβλημα προκαλείται συχνά πρώτα από αλλεργίες.

Τα σκυλιά που έχουν περάσει χρόνια με αλλεργίες που δεν έχουν διαγνωστεί ή υποβληθούν σε θεραπεία θα έχουν συχνά αυτιά που θα τους δημιουργούν προβλήματα.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι λοιμώξεις του αυτιού μπορεί να γίνουν τόσο ανθεκτικές στη θεραπεία ώστε να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του αυτιού. Για να αποφύγετε αυτήν την κατάσταση, είναι σημαντικό να εξετάσετε το σκυλί σας από τον κτηνίατρό σας μόλις υποψιάζεστε ότι το σκυλί σας μπορεί να έχει αλλεργίες ή λοιμώξεις του αυτιού.

 

Παρατηρείτε επαναλαμβανόμενα hot spots

Η οξεία αυτοτραυματική ή πυοτραυματική δερματίτιδα (hot spot). Είναι δερματίτιδα που παρατηρείται σε μακρύτριχες και μεγαλόσωμες φυλές σκύλου, που έχουν πυκνό τρίχωμα. Στην εμφάνιση της πάθησης βοηθούν : η αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα, η φλεγμονή των περιπρωκτικών αδένων, ερεθιστικές ουσίες, ακάθαρτο τρίχωμα, ξένα σώματα κλπ.

 

Ο σκύλος σας πάσχει από χρόνια διάρροια και σχετικά συμπτώματα

Ίσως πιστεύετε ότι το δέρμα είναι η περιοχή που επηρεάζεται συχνότερα από αλλεργίες σε σκύλους, αλλά η γαστρεντερική οδός (GI) είναι εξίσου πιθανό να υποφέρει όταν οι αλλεργίες ενός σκύλου.

 

Τα συμπτώματα αλλεργίας που σχετίζονται με τη γαστρεντερική οδό περιλαμβάνουν:

Διάρροια

Έντονη κινητικότητα του εντέρου

Πίεση για αφόδευση

Έμετος

Εντερικού θορύβους

Σταδιακή απώλεια βάρους

Αυξημένη σιελόρροια

Αυξημένα αέρια

Κοιλιακή δυσφορία

 

Το σκυλί σας έχει κόκκινα μάτια

Είναι λιγότερο συχνό να εκδηλώνονται αλλεργίες σκύλων στα μάτια τους, αλλά είναι πιθανό.

Όταν ορισμένα μέρη του ματιού γίνονται κόκκινα και φλεγμονώδη, ειδικά εάν επηρεάζονται και τα δύο μάτια, μπορεί να υπάρχει αλλεργία. Ο όρος για αυτήν την κατάσταση είναι αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

 

Το σκυλί σας βήχει

Ένας μη παραγωγικός βήχας που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να είναι ένα ακόμη σημάδι αλλεργιών. Γνωστή ως αλλεργική βρογχίτιδα, αυτή η κατάσταση είναι πιο συχνή και πιο σοβαρή στις γάτες, αλλά είναι πιθανή σε έναν σκύλο με αλλεργίες.

 

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News