Πώς θα καταλάβεις αν ο σκύλος σου έχει ευαισθησία στο στομάχι του

Τι να χρειάζεται να προσέξετε στη διατροφή του

 

Τα προβλήματα του γαστρεντερικού ή του πεπτικού συστήματος δεν είναι ασυνήθιστα σε σκύλους. Σημάδια όπως έμετος, υδαρή κόπρανα και υπερβολικά αέρια μπορεί να προκληθούν από διάφορες αιτίες.

Μερικά σκυλιά αναπτύσσουν πεπτικά προβλήματα επειδή η διατροφή τους είτε περιέχει πολύ λίπος ή δεν έχει επαρκείς ίνες. Σε άλλες περιπτώσεις, πεπτικά προβλήματα μπορεί να σηματοδοτούν την παρουσία μιας υποκείμενης διαταραχής, όπως παγκρεατίτιδα, βακτηριακή υπερανάπτυξη ή εντερικά παράσιτα.

Κάθε σκύλος έχει προσωπικές ανάγκες, πράγμα που σημαίνει ότι η τέλεια διατροφή για ένα σκυλί μπορεί να είναι μια κακή επιλογή για κάποιο άλλο. Ανάλογα με την αιτία των πεπτικών προβλημάτων του σκύλου σας, μια αλλαγή στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους.

 

Φταίει μήπως η διατροφή του σκύλου σας;

Οι συνήθεις διατροφικοί ένοχοι για δυσπεψία περιλαμβάνουν τον τύπο πρωτεΐνης, την ανεπαρκή ποσότητα ινών και το υπερβολικό λίπος.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων αλλεργίας σε σκύλους περιλαμβάνει αντίδραση στην πηγή πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο, βόειο κρέας ή αυγό. Τα περισσότερα σκυλιά με τροφικές αλλεργίες θα έχουν επίσης άλλα συμπτώματα, όπως επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του δέρματος και του αυτιού.

Οι δυσανεξίες στα τρόφιμα είναι πιο συχνές από τις αλλεργίες και μπορεί να προκύψουν από οποιοδήποτε συστατικό μιας διατροφής. Μια δυσανεξία συμβαίνει όταν ένας σκύλος δυσκολεύεται να αφομοιώσει ένα συγκεκριμένο συστατικό. Για παράδειγμα, λίπη και έλαια είναι δύσκολο για πολλά σκυλιά να αφομοιώσουν.

 

Πώς να διαχειριστείτε το ευαίσθητο στομάχι του σκύλου σας

Ένα έκτακτο επεισόδιο εμέτου ή διάρροιας δεν είναι ασυνήθιστο, αλλά τα επίμονα συμπτώματα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρός σας θα θέλει να κάνει μια ενδελεχή φυσική εξέταση για να αξιολογήσει τη συνολική υγεία του κατοικίδιου ζώου σας.

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές αιτίες δυσπεψίας εκτός από τα τρόφιμα, όπως τα εντερικά παράσιτα και οι ιογενείς λοιμώξεις, αυτά θα πρέπει να αποκλειστούν πριν επικεντρωθείτε στη διατροφή του σκύλου σας.

Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει εξέταση κοπράνων, ακτινογραφίες και εξέταση αίματος προκειμένου να βγάλει συνολική διάγνωση.

 

Δοκιμάστε μια πιο ήπια διατροφή

Η προσωρινή μετάβαση σε μια ήπια διατροφή μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για την επίλυση των άμεσων πεπτικών προβλημάτων του σκύλου σας.

Το βρασμένο, απλό κοτόπουλο και το ρύζι είναι συνήθως καλή επιλογή και μικρές ποσότητες κονσερβοποιημένης κολοκύθας μπορεί να βοηθήσουν στην επίλυση της διάρροιας.

Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει ένα προβιοτικό, το οποίο συνήθως προσφέρεται ως συμπλήρωμα σκόνης ή υγρού που προσθέτετε στην τροφή του σκύλου σας.

Τα προβιοτικά βοηθούν στην αποκατάσταση υγιών βακτηριακών πληθυσμών στο έντερο, προκειμένου να βελτιωθεί η πεπτική λειτουργία.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να επιλέξετε τροφή για σκύλους που είναι φτιαγμένη για ευαίσθητα στομάχια

Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας εάν πρέπει να στραφείτε σε ένα νέο φαγητό ειδικά σχεδιασμένο για πεπτικά προβλήματα.

dogfood2.jpg

Ευαίσθητες δίαιτες στομάχου για σκύλους συνήθως περιέχουν:

Πρέπει να περιέχει πολλά συστατικά ινών, χαμηλές ποσότητες λίπους, κάτι που είναι χρήσιμο επειδή το λίπος μπορεί να είναι δύσκολο για πολλά σκυλιά να αφομοιώσουν.

Προβιοτικά για την προώθηση ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο. Η ετικέτα του τροφίμου θα πρέπει να αναφέρει ότι η διατροφή πληροί τα πρότυπα διατροφής, διασφαλίζοντας ότι η διατροφή αναπτύχθηκε υπό ειδική επίβλεψη και δοκιμάστηκε για να διασφαλιστεί η ακρίβεια, η ασφάλεια και η ποιότητα των συστατικών.

Η ετικέτα πρέπει επίσης να αναφέρει ότι το φαγητό είναι πλήρως θρεπτικό για το στάδιο ζωής του σκύλου σας. Αυτό εγγυάται ότι η διατροφή θα περιέχει κατάλληλες ποσότητες πρωτεϊνών, υδατανθράκων, φυτικών ινών, λιπών, βιταμινών και μετάλλων.

Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες για τη μετάβαση του κατοικίδιου ζώου σας στο νέο φαγητό του. Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι καλύτερο να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας εάν η διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας είναι κατάλληλη για τις συγκεκριμένες ανάγκες του.

 

Κάντε υπομονή

Κάθε φορά που αλλάζετε τη διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας, είναι καλύτερο να αλλάζετε αργά το φαγητό για διάστημα 7-10 ημερών. Μια ξαφνική αλλαγή στη διατροφή μπορεί να επιδεινώσει τα πεπτικά προβλήματα του σκύλου σας και να δυσκολέψει αντί λύσει τα συμπτώματα.

Τέλος, θυμηθείτε ότι κάθε σκύλος έχει μοναδικές ανάγκες, πράγμα που σημαίνει ότι καμία διατροφή δεν θα είναι κατάλληλη για όλα τα σκυλιά με πεπτικά προβλήματα.

Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε πολλές δίαιτες προτού βρείτε μια που είναι καλά ανεκτή από το κατοικίδιο ζώο σας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή μήνες, αλλά η ανταμοιβή θα αξίζει τον κόπο για εσάς και το κατοικίδιο ζώο σας.          

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News