5 συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων του σκύλου σας

Καθώς η πρόληψη είναι συνήθως η καλύτερη αντιμετώπιση!

 

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους ένα σκυλί μπορεί να αναπτύξει προβλήματα στις αρθρώσεις. Αυτά εμπίπτουν κυρίως σε δύο κατηγορίες: αναπτυξιακή, όπου οι αρθρώσεις δεν αναπτύσσονται σωστά και εκφυλιστικές, όπου ο χόνδρος γύρω από τις αρθρώσεις επιδεινώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα). Τα αναπτυξιακά προβλήματα των αρθρώσεων περιλαμβάνουν προβλήματα όπως η δυσπλασία του ισχίου και του αγκώνα και είναι συνήθως γενετικά κληρονομικές καταστάσεις. Η ακριβής αιτία των εκφυλιστικών προβλημάτων των αρθρώσεων δεν είναι γνωστή, αλλά υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί. Αυτά περιλαμβάνουν:

Ηλικία

Υπερβολικό βάρος

Πίεση στις αρθρώσεις λόγω υπερβολικής σωματικής άσκησης

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της κακής υγείας των αρθρώσεων για σκύλους;

 Δυσκολία στην όρθια ή ξαπλωμένη στάση

 Άκαμπτο, αργό περπάτημα ή πολλές στάσεις

 Νωχέλεια, καθώς δεν απολαμβάνουν πλέον τα αγαπημένα τους παιχνίδια ή παιχνίδια

 Αυξημένη ευερεθιστότητα ή κλάμα όταν το αγγίζετε

Μερικές ράτσες είναι πιο επιρρεπείς σε κοινά προβλήματα από άλλες. Η υγεία των αρθρώσεων για σκύλους είναι συνήθως μεγαλύτερες φυλές όπως Great Danes, Newfoundlands και Rottweilers, ωστόσο ορισμένες μικρότερες φυλές όπως το Dachshund μπορεί επίσης να έχουν προδιάθεση για προβλήματα στις αρθρώσεις. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, κλείστε ραντεβού για να δείτε τον κτηνίατρό σας. Μπορεί να σας συμβουλέψει για την καλύτερη πορεία δράσης για την περίπτωσή σας.

 

Εδώ είναι οι κορυφαίες συμβουλές μας για τη βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων για τα σκυλιά:

Διαχείριση βάρους: Όπως και με τους ανθρώπους, το υπερβολικό βάρος μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία του σκύλου σας. Το υπερβολικό βάρος ασκεί επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις του σκύλου σας, οπότε αν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος, ακόμη και λίγο, το να μειώσετε το βάρος του είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων. Βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας ασκεί αρκετή άσκηση με τα πόδια και παίζει, αλλά φροντίστε να μην το παρακάνετε, καθώς αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος στις αρθρώσεις. Ρίξτε μια ματιά στα συστατικά του φαγητού του σκύλου σας και πόσα ταΐζετε. Εάν το φαγητό του έχει πολλά τεχνητά χρώματα και γεύσεις, συντηρητικά και χημικά, σκεφτείτε να αλλάξετε κάτι πιο φυσικό.

Συμπληρώματα: Η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων. Η γλυκοζαμίνη είναι μια φυσική ένωση που βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και διεγείρει την ανάπτυξη κυττάρων χόνδρου (την απορρόφηση των αρθρώσεων). Η χονδροϊτίνη είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται στον χόνδρο και βοηθά στην αναστολή των κυττάρων που βλάπτουν τον χόνδρο. Οι κατασκευαστές αυτών των συμπληρωμάτων συχνά συνδυάζουν τα δύο συστατικά για τα καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχουν φυσικά άλλα συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων σε σκύλους, αλλά αυτά τα δύο είναι τα θεμέλια των περισσότερων από αυτά. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή του σκύλου σας.

dogjoints2.jpg

Βελτιωμένη προσβασιμότητα: Όταν κάποιος, άνθρωπος, σκύλος, ή άλλως, αισθάνεται πόνο στις αρθρώσεις, η αναρρίχηση πάνω ή έξω από τα έπιπλα μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Για κατοικίδια με χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αποκτήσετε ένα κρεβάτι με εύκολη πρόσβαση χωρίς στήριξη από όλες τις πλευρές που πρέπει να ανέβουν. Εάν ο σκύλος σας κοιμάται συνήθως στο κρεβάτι σας μαζί σας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια ράμπα, έτσι ώστε αντί να μπορεί εύκολα να πηγαίνει πάνω και κάτω από το κρεβάτι.

Φυσικοθεραπεία: Η φυσιοθεραπεία βοηθά στην ενίσχυση των αρθρώσεων, των οστών και των μυών του σκύλου σας μέσω δύναμης, αντοχής και εύρους ασκήσεων κίνησης. Υπάρχουν δύο τύποι φυσιοθεραπείας: ενεργή και παθητική. Η ενεργή φυσιοθεραπεία σημαίνει ότι ο σκύλος συμμετέχει ενεργά στην άσκηση. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους αυτού είναι η υδρόβια θεραπεία, η οποία επιτρέπει στο σκυλί σας να χρησιμοποιεί τους μυς του χωρίς να τους ασκεί πίεση. Η παθητική φυσιοθεραπεία σημαίνει ότι ο σκύλος δεν χρειάζεται να συμμετάσχει και μπορεί, ως επί το πλείστον, να παραμείνει ακίνητος ενώ εργάζεται ένας θεραπευτής. Αυτό είναι συνήθως είτε ψυχρή / θερμική θεραπεία όπου ψυχρά πακέτα είτε θερμικά πακέτα τοποθετούνται στις πληγείσες περιοχές για να μειώσουν το πρήξιμο, τον πόνο και τη δυσκαμψία ή το εύρος ασκήσεων κίνησης όπου ένας θεραπευτής θα μετακινήσει τις αρθρώσεις του σκύλου για να βελτιώσει την ευελιξία. Σημείωση: Η φυσιοθεραπεία απαιτεί συνταγή από τον κτηνίατρό σας.

Θεραπεία μασάζ: Το μασάζ του σκύλου σας είναι κάτι που μπορείτε είτε να μάθετε στο σπίτι είτε να το κάνετε σε μια ειδική κλινική. Υπάρχουν πολλά διαδικτυακά σεμινάρια για ιδιοκτήτες που θέλουν να μάθουν να κάνουν μασάζ στο σπίτι για το κατοικίδιό τους και κλινικές στις περισσότερες μεγάλες πόλεις για όσους δεν έχουν το χρόνο ή θα προτιμούσαν για να αναλάβει έναν επαγγελματία. Η θεραπεία μασάζ βοηθά στη διέγερση σωματικών υγρών, διευκολύνει τους περιορισμούς των μυών και βελτιώνει την κινητικότητα και την ευελιξία.

 

Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές σήμερα για να βελτιώσετε την υγεία των αρθρώσεων για τα σκυλιά σας. Και φροντίστε να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε διατροφικές αλλαγές ή αλλαγές στη φυσική ρουτίνα των σκύλων σας.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News