Τι δείχνουν τα ούλα του σκύλου σας για την υγεία του

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κατάσταση των ούλων του κατοικίδιού σας

 

 

Κάθε σκύλος έχει ούλα γύρω από τα δόντια του, και αυτές οι βλεννογόνες μεμβράνες μας δίνουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα για την υγεία των κατοικίδιων ζώων μας. Ενεργώντας κυρίως ως προστατευτικό φράγμα, τα ούλα έχουν πλούσια παροχή αίματος που τους δίνει το διακριτικό ροζ χρώμα τους. Όταν αλλάζει αυτό το χρώμα και άλλα φυσιολογικά χαρακτηριστικά των ούλων, όπως η υγρασία και η θερμοκρασία, μπορεί να σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω από έναν κτηνίατρο.

Πώς μοιάζουν τα κανονικά ούλα σκυλιών;

Τα κανονικά ούλα πρέπει να έχουν ροζ χρώμα «τσίχλας». Όταν πατηθεί με το δείκτη σας, τα ούλα πρέπει να πάρουν πιο ανοιχτή απόχρωση σε λευκό ή ανοιχτό ροζ χρώμα και στη συνέχεια να επιστρέψουν γρήγορα (μέσα σε δύο δευτερόλεπτα) στο κανονικό ροζ χρώμα όταν βγάζετε το δάχτυλό σας από τα ούλα. Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να επιστρέψουν τα ούλα στο κανονικό ροζ χρώμα αφού πατήσετε πάνω τους ονομάζεται χρόνος επαναπλήρωσης των τριχοειδών ή CRT. Τα ούλα θα πρέπει επίσης να είναι ολισθηρά ή βρεγμένα και απαλά εάν επρόκειτο να περάσετε το δάχτυλό σας πάνω τους. Δεν πρέπει να είναι κολλώδη ή στεγνά.

Προβλήματα των ούλων στα σκυλιά

Μπλε ούλα: Εάν κυκλοφορεί ανεπαρκής ποσότητα οξυγόνου μέσω της παροχής αίματος του σκύλου σας, τα ούλα του μπορεί να γίνουν μπλε ή μοβ. Αυτό το χρώμα των ούλων αναφέρεται ιατρικά ως κυάνωση. Η κυάνωση μπορεί να προκληθεί από διάφορα ζητήματα. Η πνευμονία, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η πνευμονική εμβολή και άλλα αναπνευστικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν αυτόν τον μπλε χρωματισμό των ούλων εάν η κατάσταση είναι σοβαρή, λόγω της μείωσης του οξυγονωμένου αίματος. Αυτές οι καταστάσεις είναι πολύ σοβαρές.

Ανοιχτό ροζ ή λευκά ούλα: Εάν υπάρχει έλλειψη αίματος ή αιμοσφαιρίνης σε ένα σκύλο, τότε τα ούλα μπορεί να είναι ανοιχτό ροζ ή ακόμη και λευκά. Αυτό είναι συχνότερα ένα σημάδι αναιμίας ή οξείας απώλειας αίματος. Πολλές υποκείμενες ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν αναιμία και το τραύμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή, οξεία απώλεια αίματος. Επειδή το σώμα δεν έχει αρκετό αίμα για κυκλοφορία, το κανονικό ροζ χρώμα εξασθενεί. Οι καταστάσεις που προκαλούν αναιμία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

doggums2.jpg 

Φωτεινά κόκκινα ούλα: Εάν τα ούλα του σκύλου σας είναι πολύ κόκκινα ή έντονα ροζ, τότε μπορεί να σημαίνει ότι έχει υπερθερμανθεί ή έχει στοματίτιδα ή ουλίτιδα. Τα σκυλιά με θερμοπληξία παρουσιάζονται συχνά με έντονα κόκκινα ούλα καθώς λαχάνιασαν σε μια προσπάθεια να δροσίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Τα έντονα κόκκινα ούλα είναι επίσης ένα σημάδι ότι υπάρχει φλεγμονή στα ούλα ή έχουν μολυνθεί. Και τα δύο αυτά περιοδοντικά προβλήματα μπορούν να κάνουν τα ούλα να αιμορραγούν πιο εύκολα και να δημιουργούν πόνο.

Όγκοι στα ούλα: Οι όγκοι του στόματος βρίσκονται συνήθως στα ούλα των σκύλων. Μερικές φορές αυτοί οι όγκοι είναι καλοήθεις ή εξαφανίζονται μόνοι τους, και άλλες φορές είναι καρκινικοί ή μεταδοτικοί. Συχνά είναι αιτία μια ιογενής ασθένεια που εξαπλώνεται εύκολα από σκύλο σε σκύλο και οδηγεί σε ροζ, σαρκώδη κονδυλώματα στα ούλα, μαζί με άλλες περιοχές του σώματος. Αυτά συνήθως δεν είναι τόσο ανησυχητικά όσο και άλλοι τύποι ανάπτυξης ή όγκων. Άλλοι όγκοι μπορεί να είναι καρκινικοί και να προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για την υγεία ενός σκύλου εκτός από την πρόκληση προβλημάτων διατροφής και πόνου.

Αιμορραγία των ούλων: Η στοματίτιδα, η ουλίτιδα και οι όγκοι μπορούν συχνά να προκαλέσουν ευαισθησία στα ούλα ενός σκύλου και να γίνου επιρρεπή σε αιμορραγία. Εάν ο σκύλος σας έχει αιμορραγικά ούλα, θα πρέπει να ελεγχθεί από κτηνίατρο για να εκτιμήσει την υποκείμενη αιτία.

Αντιμετώπιση προβλημάτων ούλων σε σκύλους

Οι μορφές θεραπείας ποικίλλουν για τα προβλήματα των ούλων σε σκύλους. Για προβλήματα που αφορούν τα ούλα που σχετίζονται με αναπνευστικές καταστάσεις, συχνά απαιτείται άμεση θεραπεία με οξυγόνο εκτός από φάρμακα ειδικά για την υποκείμενη κατάσταση. Για ανοιχτό ροζ ή λευκά ούλα, ένας σκύλος μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος λόγω αναιμίας ή απώλειας αίματος. Εάν υπάρχει όγκος, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του από τα ούλα. Η οδοντιατρική περίθαλψη που περιλαμβάνει καθαρισμό, εξαγωγή δοντιών, φάρμακα και μερικές φορές ακόμη και θεραπείες με λέιζερ ψυχρής θεραπείας μπορεί να είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση αιμορραγίας ή έντονων κόκκινων ούλων. Τέλος, εάν ένας σκύλος έχει υπερθερμανθεί και έχει έντονα κόκκινα ούλα, η βελτίωση της ψύξης και της θερμοκρασίας θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News