Ιδρώνουν τα σκυλιά;

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον ιδρώτα και για το πώς διαχειρίζεται ο σκύλος σας τη ζέστη του καλοκαιριού

Κείμενο: Αγγελική Λάλου

 

Τα σκυλιά ιδρώνουν; Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα σκυλιά πράγματι ιδρώνουν, αλλά η εφίδρωση είναι μόνο ένα μικρό μέρος της διαδικασίας που χρησιμοποιούν για να δροσίσουν τον εαυτό τους.

 

Πώς ιδρώνουν τα σκυλιά;

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο ποτέ δεν έχετε τον σκύλο σας να ιδρώνει με τον τρόπο συμβαίνει σε εσάς και αυτό επειδή τα σκυλιά παράγουν ιδρώτα μόνο σε ορισμένα μέρη του σώματός τους. Τα σκυλιά έχουν δύο τύπους αδένες ιδρώτα:

εκκριτικούς ή µεροκρινείς και απεκκριτικούς ή αποκρινείς.

Οι εκκριτικοί αδένες ιδρώτα λειτουργούν παρόμοια με τους αδένες του ιδρώτα. Αυτοί οι αδένες βρίσκονται στα πέλματα του σκύλου σας και ενεργοποιούνται όταν είναι ζεστός για να τον δροσίσουν. Γι 'αυτό μπορεί να παρατηρήσετε υγρές εκτυπώσεις στο έδαφος ή το πάτωμα κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα ζεστών ημερών. Τα περισσότερα σκυλιά είναι καλυμμένα με γούνα, οπότε εάν οι αδένες του ιδρώτα εντοπίζονταν στο σώμα τους, ο ιδρώτας δεν θα εξατμίζονταν - και όταν ο ιδρώτας εξατμίζεται, τότε συμβαίνει ψύξη. Γι' αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό για τα σκυλιά να έχουν αδένες ιδρώτα στα πέλματα τους, όπου υπάρχει μικρή γούνα.

Οι απεκκριτικοί ιδρώτες αδένες είναι διαφορετικοί από τους εκκριτικούς αδένες. Ενώ οι κτηνίατροι θεωρούν ότι οι αδένες της απεκκριτικοί είναι αδένες ιδρώτα, ο κύριος σκοπός τους είναι να απελευθερώσουν φερομόνες, όχι να δροσίσουν το σκυλί σας. Αυτοί οι αδένες βρίσκονται σε όλο το σώμα του σκύλου και βοηθούν ένα σκυλί να εντοπίσει άλλα σκυλιά με τη μυρδωδιά.

 

Ποιa είναι η σημασία του λαχανιάσματος;

Ο ιδρώτας παίζει πολύ μικρό ρόλο στο πώς προσπαθεί ο σκύλος σας να ρυθμίσει τη ζέστη στο σώμα του και να δροσιστεί. Τα σκυλιά βασίζονται στο λαχάνιασμα για να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της ρύθμισης θερμοκρασίας τους. Όταν τα σκυλιά λαχανιάζουν, εξατμίζουν την υγρασία από τις γλώσσες τους, τις ρινικές διόδους και την επένδυση των πνευμόνων τους, ψύχονται καθώς ο αέρας περνά πάνω από τον υγρό ιστό.

Βασίζονται επίσης στην αγγειοδιαστολή προκειμένου να δροσιστούν, που είναι η επέκταση των αιμοφόρων αγγείων, ειδικά στα αυτιά και το πρόσωπό τους. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία επεκτείνονται, φέρνουν το ζεστό αίμα πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, το οποίο του επιτρέπει να κρυώσει πριν επιστρέψει στην καρδιά και βοηθά στη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος ενός ζώου.

 

Η γούνα ζεσταίνει τα σκυλιά;

Το τρίχωμα του σκύλου σας λειτουργεί πραγματικά ως μονωτής. Το τρίχωμα του σκύλου συλλαμβάνει τον αέρα για να διατηρήσει το κρύο και να κρατήσει τη θερμότητα μέσα στο χειμώνα και να κρατήσει το σκυλί σας πιο δροσερό σε ζεστό καιρό.

Γι 'αυτό δεν πρέπει να ξυρίζετε έναν σκύλο με διπλή επικάλυψη τριχώματος. Το εσωτερικό τρίχωμα, είναι επίσης το μονωτικό παλτό του σκύλου. Το ξύρισμα αυτού του τριχώματος, εξαλείφει επίσης αυτό το μονωτικό στρώμα της γούνας και κάνει το σκυλί ευαίσθητο σε θερμοπληξία και μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη ανάπτυξη των τριχών και την πιθανότητα βλάβης των θυλάκων.

dogheat.jpg

Θερμοπληξία στα σκυλιά

Δυστυχώς, το λαχάνιασμα, η αγγειοδιαστολή και η περιορισμένη εφίδρωση δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στο δρόσισμα των σκύλων όσο η εφίδρωση για τους ανθρώπους. Αυτό ενέχει κινδύνους για σκύλους, που κυμαίνονται από θερμικό στρες και εξάντληση λόγω θερμότητας έως θερμοπληξία.

Η θερμοπληξία είναι μια σοβαρή ανησυχία για όλα τα σκυλιά, αλλά ακόμα περισσότερο για τις βραχυκεφαλικές φυλές που έχουν κοντή μύτη και επίπεδο πρόσωπο, όπως Pugs, Boxers, Bulldogs, Boston Terriers και French Bulldogs. Λόγω της μοναδικής ανατομίας τους, αυτές οι φυλές δεν είναι σε θέση να δροσιστούν τόσο αποτελεσματικά όσο άλλες φυλές λόγω αναποτελεσματικής αναπνοής και λαχάνιασμα. Τα σκυλιά που είχαν προηγουμένως θερμοπληξία, παχύσαρκα σκυλιά και εκείνα με σκούρα τριχώματα διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για θερμοπληξία.

Η θερμοπληξία συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του σώματος ενός σκύλου αυξάνεται και υπερθερμαίνεται και εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία για πολύ καιρό μπορεί να είναι θανατηφόρα. Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου πρέπει να γνωρίζει τα σημάδια της θερμικής πίεσης και της θερμοπληξίας. Εδώ είναι μερικά από αυτά:

Βαρύ, ξέφρενο λαχάνιασμα

Αφυδάτωση

Θερμοκρασία σώματος άνω των 41 ° Κελσίου (αισθάνεται ζεστό στην αφή)

Υπερβολική σάλτσα

Φωτεινά κόκκινα ούλα

Γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός

Έμετος

Επιληπτικές κρίσεις

Μυϊκές συσπάσεις

Έλλειψη συντονισμού

Αναισθησία

Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας πάσχει από θερμοπληξία ή θερμικό στρες, απομακρύνετέ τον από τη ζέστη και καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Θα πρέπει να τον πάρετε σε ένα νοσοκομείο ζώων, αλλά στο μεταξύ, μπορείτε να ρίξετε δροσερό νερό πάνω του από να τον βάλετε στην μπανιέρα ή να βάλετε μια βρεγμένη πετσέτα στο σώμα του. Κρατάτε πάντα το κεφάλι του ανυψωμένο και έξω από το νερό. Επίσης, δώστε του λίγο δροσερό νερό για να πιει.

 

Κρατώντας το σκυλί σας δροσερό

Ίσως να μην μπορούμε να κάνουμε τα σκυλιά μας να ιδρώσουν, αλλά μπορούμε να τα βοηθήσουμε να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους ελέγχοντας το περιβάλλον τους. Εάν ο σκύλος σας περνάει χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, βεβαιωθείτε ότι έχει πρόσβαση σε σκιά και άφθονο καθαρό νερό ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να μην πιστεύετε ότι είναι τόσο ζεστό, αλλά το σκυλί σας έχει γούνινο παλτό και μπορεί να έχει ένα επίπεδο ενέργειας που τον κρατά να κυνηγάει μια μπάλα ανεξάρτητα από το πόσο υψηλή είναι η θερμοκρασία. Επίσης, προσέξτε τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά δροσερό για τα κατοικίδια ζώα σας. Ποτέ μην αφήνετε το σκυλί σας χωρίς επίβλεψη σε ένα αυτοκίνητο, ακόμη και για λίγα λεπτά, καθώς οι θερμοκρασίες μέσα σε ένα όχημα μπορούν γρήγορα να ανέβουν σε επικίνδυνα επίπεδα.

Μην γυμνάζετε το σκυλί σας όταν είναι πολύ ζεστό έξω - αντί να το κάνετε πολύ νωρίς το πρωί ή να περιμένετε μέχρι το τέλος της ημέρας.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα γιλέκο ψύξης για να κρατήσετε το σκυλί σας άνετο για περισσότερο καιρό.

 

Σχετικά θέματα

Πώς ωφελούν τα προβιοτικά την υγεία του σκύλου σου

Όλα όσα θες να ξέρεις για αυτούς τους ευεργετικούς μικροοργανισμούς

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την ακράτεια ούρων στους σκύλους

Τι την προκαλεί, τι πρέπει να προσέξετε και πώς να την αντιμετωπίσετε;

Γιατί να προσθέσεις ελαιόλαδο στη διατροφή του σκύλου σου

Αν δεν το κάνεις ήδη, σου αναδεικνύουμε τα σημαντικότερα οφέλη

Διαβάζονται τώρα!

Τρυφερές γιορτές όσο η αγάπη ενός παιδιού για τη γάτα του!

Αφήστε τη μαγεία των άδολων συναισθημάτων να σας πλημμυρίσουν με αυτή την…

Τι λέει το ζώδιο του σκύλου σου για την προσωπικότητά του;

Μάθε όσα περισσότερα μπορείς για το αγαπημένο σου τετράποδο

Οι καλύτερες χριστουγεννιάτικες ιστορίες με σκυλάκια!

Πάτα το play και μπες σε εορταστική διάθεση μαζί με τον τετράποδο φίλο σου

Ποια είναι η καλύτερη γάτα για σένα σύμφωνα με το ζώδιο σου;

Όλες οι γάτες είναι υπέροχες, αλλά ίσως κάποιες να σου ταιριάζουν περισσότερο!

Πώς να αντιμετωπίσετε τις τριχόμπαλες της γάτας σας

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για αυτό το ζήτημα της περιποίησής της

Personal trainer και τετράποδος φίλος αγκαλιάς 2 σε 1

Στείλε μήνυμα 6 και αθλήσου με τον σκύλο σου (ισχύει και για μετά το lockdown)