Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την ακράτεια ούρων στους σκύλους

Τι την προκαλεί, τι πρέπει να προσέξετε και πώς να την αντιμετωπίσετε;

 

Η διαχείριση της ακράτειας σε έναν σκύλο μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά σας και στη συμβίωσή σας με το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Δείτε με τι συνδέεται και πώς να την αντιμετωπίσετε.

 

Τι είναι η ακράτεια σκύλου;

Η ακράτεια είναι η ακούσια διαρροή ούρων. Έτσι, εάν το σκυλί σας έχει ακράτεια, μπορεί να μην το αναγνωρίζει καν όταν του συμβαίνει. Καθώς η ακράτεια συμβαίνει συχνά σε μέρη όπου τα κατοικίδια ζώα ξεκουράζονται (όπως στο κρεβάτι τους ή στον καναπέ) και τείνει να είναι μια φυσιολογική ή μεγάλη ποσότητα ούρων.

 

Τι προκαλεί την ακράτεια ούρων στα σκυλιά;

Υπάρχουν πολλές αιτίες ακράτειας στους σκύλους. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί όταν βρείτε ούρα σε ακατάλληλα μέρη είναι πού τα εντοπίσατε και σε τι ποσότητα. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το σκυλί σας όταν του συμβαίνει για να συγκεντρώσετε ενδείξεις σχετικά με τη φύση του προβλήματος.

 

Αρκετές ιατρικές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ακατάλληλη ούρηση ή ακράτεια ούρων σε σκύλο:

 

  • Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

 

  • Uroliths (πέτρες της ουροδόχου κύστης)

 

  • Υπερβολική κατανάλωση νερού (η οποία μπορεί να προκληθεί από σακχαρώδη διαβήτη, υπεραδρενοκορτικοποίηση ή νόσο του Cushing, διαβήτη insipidus και νεφρική ανεπάρκεια)

 

  • Νόσος ή βλάβη του νωτιαίου μυελού (φλεγμονή, τραύμα, πόνος, σπονδυλική ανωμαλία, παράλυση, καρκίνος)

 

  • Εκτοπικοί ουρητήρες και άλλες ανατομικές ανωμαλίες (ένα φυσικό ελάττωμα στους σωλήνες που μεταφέρουν τα ούρα από τα νεφρά στην ουροδόχο κύστη· συνήθως απαντώνται σε νεαρά σκυλιά)

 

  • Αδύναμος σφιγκτήρας κύστης (μειωμένη ευαισθησία των υποδοχέων στον σφιγκτήρα)

 

Άλλες καταστάσεις μπορεί να μοιάζουν με ακράτεια, αλλά μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικό πρόβλημα:

 

Υποτακτική ούρηση ή ενθουσιασμός: Πρόκειται για μια κατά λάθος ούρηση που έχει συμπεριφορικό συστατικό. Η υποτακτική ούρηση συχνά περιλαμβάνει μικρή ποσότητα ούρων και συμβαίνει μόνο όταν ο σκύλος σας είναι κοντά σε ένα άτομο ή ενθουσιασμένος για ένα συμβάν.

Έλλειψη σωστής εκπαίδευσης στο σπίτι: Ορισμένα σκυλιά δεν έχουν εκπαιδευτεί με συνέπεια και θετική ενθάρρυνση ώστε να αποφεύγουν την ούρηση στο σπίτι. Αυτό μπορεί να μοιάζει με μια φυσιολογική ποσότητα ούρων και τείνει να συμβαίνει κοντά σε μια πόρτα ή κάπου μακριά από το σημείο όπου τρώει, κοιμάται και παίζει το σκυλί σας.

Γνωστικές αλλαγές: Τα μεγαλύτερα κατοικίδια ζώα μπορούν να βιώσουν γνωστικές αλλαγές που αλλάζουν την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν κατάλληλα μέρη για ούρηση. Θα βρείτε μια φυσιολογική ποσότητα ούρων σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού.

Πόνος: Ο πόνος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μη εσκεμμένη ούρηση, καθώς ορισμένα κατοικίδια δυσκολεύονται να σταθούν ή να μετακινηθούν φυσικά στη σωστή θέση. Μερικές φορές αυτό μπορεί να μοιάζει με το σκυλί σας να στάζει ούρα καθώς προσπαθεί να βγεις προς τα έξω.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η ακράτεια σκύλου;

Εάν βρείτε ούρα μέσα στο σπίτι ή υποψιάζεστε ακράτεια ούρων, πρέπει να μεταφέρετε το σκυλί σας στον κτηνίατρο για να συζητήσετε τις λεπτομέρειες των παρατηρήσεών σας.

Ο γιατρός θα κάνει μια φυσική εξέταση για να παρατηρήσει αλλαγές στο σώμα του κατοικίδιου ζώου σας, καθώς και ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις. Αυτό συνήθως ξεκινά με εξέταση ούρων (δείγμα και καλλιέργεια ούρων) και εξετάσεις αίματος. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να αποκωδικοποιήσουν πολλές ιατρικές αιτίες των αλλαγών στην ούρηση. Ενδέχεται να απαιτούνται άλλες κι επιπλέον εξετάσεις ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων.

Μόλις ο κτηνίατρός σας καταλάβει με μεγαλύτερη σαφήνεια ποια είναι η ιατρική κατάσταση, μπορεί να την αντιμετωπίσει πιο στοχευμένα:

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος: Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος.

Πέτρες της ουροδόχου κύστης: Η διατροφή και η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν με μερικές πέτρες της ουροδόχου κύστης. Η διαχείριση του πόνου μπορεί να ξεκινήσει εάν ενδείκνυται. Πολλές πέτρες ουροδόχου κύστης σημαίνει ότι χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.

Διαβήτης και νόσος του Cushing: Τα προβλήματα ούρων που προκαλούνται από τον διαβήτη και τη νόσο του Cushing μπορούν να βελτιωθούν όταν αντιμετωπίζετε την κύρια κατάσταση.

Εκτοπικοί ουρητήρες: Η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται συνήθως εάν βρεθούν εκτοπικοί ουρητήρες.

Αδύναμη ουροδόχος κύστη: Τα σκυλιά ξεκινούν με φάρμακα ή μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση.

doga1.jpg

Ακράτεια ούρων που προκαλείται από μια αδύναμη ουροδόχο κύστη

Ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τις λεπτομέρειες που αφορούν την αδυναμία της αστάθειας σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστης. Ο ιατρικός όρος είναι η ανικανότητα του μηχανισμού σφιγκτήρα ουρήθρας (USMI). Αυτή η πάθηση είναι η πιο κοινή αιτία της ακράτειας ούρων σε θηλυκά σκυλιά. Συχνά, είναι ώριμα ή μεσήλικες όταν ξεκινά η ακράτεια.

Σύμφωνα με ένα ερευνητικό άρθρο των Forsee, Davis, Mouat, et. Στο περιοδικό Journal of the American Veterinary Medical Association, σκύλοι βάρους 15 κιλών και άνω είναι επτά φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ακράτεια ούρων.

Το Κτηνιατρικό Δίκτυο Πληροφοριών σημειώνει ότι πολλές φυλές έχουν ακράτεια ούρων πιο συχνά. Αυτά περιλαμβάνουν τα Bearded Collie, Boxer, Collie, Dalmatian, Doberman Pinscher, English Springer Spaniel, German Shepherd Dog, Irish Setter, Old English Sheepdog, Rottweiler και Weimaraner.

Πολλοί παράγοντες πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στο USMI, όπως μη φυσιολογική τοποθέτηση της ουροδόχου κύστης, ανεπάρκεια ή μείωση οιστρογόνων, παχυσαρκία, γενετική ή αλλαγές στις δομές υποστήριξης του κόλπου. Μελέτες δείχνουν ανάμεικτα αποτελέσματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εμφάνισης και εξέλιξης σε σχέση με αυτήν την κατάσταση.

 

Θεραπεία για αδύναμες κύστες σε σκύλους

Αρχικά δοκιμάστηκε η φαρμακευτική θεραπεία για σκύλους που βιώνουν USMI.

Η φαινυλπροπανολαμίνη (PPA) είναι ένα φάρμακο που δοκιμάζετε συνήθως. Είναι καλά ανεκτό από πολλά κατοικίδια και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στην κτηνιατρική. Αυτό το φάρμακο μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες (υψηλή αρτηριακή πίεση ή αυξημένο καρδιακό ρυθμό), επομένως παρακολουθούνται αυτά τα κατοικίδια στενά μετά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής.

Τα οιστρογόνα μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό ή την ευαισθησία των υποδοχέων στην ουρήθρα. Μερικές φορές μπορούν να χρησιμοποιηθεί τεστοστερόνη σε αρσενικά σκυλιά. Συχνά, αυτά τα φάρμακα δεν χρειάζεται να χορηγούνται τόσο συχνά όσο άλλα φάρμακα. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα μπορεί επίσης να έχουν παρενέργειες στον μυελό των οστών, επομένως παρακολουθείτε την αντίδραση του αίματος μόλις ξεκινήσει ένα από αυτά τα φάρμακα.

Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να εξεταστεί ως ενδεχόμενο εάν τα σκυλιά δεν ανταποκρίνονται στην ιατρική θεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει μια διαδικασία που ονομάζεται κολποσύνθεση ή ένεση διογκωτικών παραγόντων όπως κολλαγόνο στην ουρήθρα ή θεραπεία με βλαστικά κύτταρα.

Πολλά σκυλιά ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία. Αυτά τα κατοικίδια μπορούν να έχουν καλή ποιότητα ζωής και να απολαύσουν πολλές κανονικές δραστηριότητες με τις οικογένειές τους. Συνήθως, μόλις ξεκινήσει η φαρμακευτική αγωγή, ένας σκύλος θα παραμείνει σε μια δια βίου δόση. Μερικές φορές απαιτείται αλλαγή δόσης ή προσθήκη δεύτερου φαρμάκου.

Οι πάνες για σκύλους μπορεί να είναι αποτελεσματικά εργαλεία για τη διαχείριση της καθαριότητας, αλλά θα πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά για καύση ούρων ή λοίμωξη του δέρματος. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν τα ούρα κάθονται στο δέρμα του σκύλου σας για πολύ καιρό. Αυτό το υγρό περιβάλλον μπορεί να είναι άβολο για το κατοικίδιο ζώο σας ή να επιτρέψει την ανάπτυξη μιας λοίμωξης.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News