Πώς ωφελούν τα προβιοτικά την υγεία του σκύλου σου

Όλα όσα θες να ξέρεις για αυτούς τους ευεργετικούς μικροοργανισμούς

 

Τα προβιοτικά είναι ευεργετικοί μικροοργανισμοί που ζουν στον πεπτικό σωλήνα. Δισεκατομμύρια από αυτά τα βακτήρια (και κάποια ζύμη) ζουν στο γαστρεντερικό σύστημα των ζώων. Αυτά τα υγιή βακτήρια του εντέρου ισορροπούν το εσωτερικό περιβάλλον για την πρόληψη ασθενειών και την προώθηση της υγείας.

Εκτελούν εργασίες όπως:

Βοηθάνε στην κατανομή των τροφίμων

Βοηθάνε στην παραγωγή θρεπτικών συστατικών και βιταμινών

Βοηθάνε στην καταπολέμηση πιθανών παθογόνων αιτιών

Βοηθάνε στην ενίσχυση της ανοσίας

 

Σε τι διαφέρουν από τα πρεβιοτικά;

Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει για πρεβιοτικά. Ποια είναι λοιπόν η διαφορά μεταξύ των δύο; Τα πρεβιοτικά είναι είδη ινών που τρέφουν και προάγουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων που ζουν ήδη στο παχύ έντερο. Με άλλα λόγια, τα πρεβιοτικά τροφοδοτούν τα προβιοτικά. Τα πρεβιοτικά βρίσκονται συνήθως σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

 

Τα σκυλιά χρειάζονται προβιοτικά;

Τα προβιοτικά συνταγογραφούνται για τη διατήρηση της επιθυμητής εντερικής μικροβιακής ισορροπίας. Ένας γενικά υγιής σκύλος πρέπει να είναι σε θέση να διατηρεί την ισορροπία των πεπτικών μικροβίων φυσικά. Αλλά σε περιόδους άγχους, ασθένειας ή υποσιτισμού, μπορεί να συμβεί ανισορροπία. Πολλά σκυλιά ανταποκρίνονται καλά σε ένα συμπλήρωμα ευεργετικών μικροβίων για να επαναφέρουν την ισορροπία της πεπτικής μικροχλωρίδας.

 

Μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα προβιοτικά για σκύλους μπορούν:

Να βοηθήσουν στην πέψη

Να τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Να προσφέρουν εντερικά οφέλη παράγοντας λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία αναστέλλουν επιβλαβή βακτήρια

Μπορούν επίσης:

Να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της διάρροιας, του ευερέθιστου εντέρου και της εντερικής φλεγμονής

Να βοηθήσουν στην αποτροπή λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

Να μειώσουν τις αλλεργικές αντιδράσεις μειώνοντας την εντερική διαπερατότητα και ελέγχοντας τη φλεγμονή

 

dog pre.jpg

Πιο συγκεκριμένα:

Μελέτες έχουν δείξει1 ότι ορισμένα είδη προβιοτικών μπορεί να έχουν συγκεκριμένα οφέλη για σκύλους.

Το Lactobacillus και το Bifidobacterium μπορούν να βοηθήσουν:

Στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Στην αποτροπή του άγχους

Στη μείωση του άγχους

Στη βελτίωση της διάθεσης και των συναισθήματων

Στη βελτίωση της διάρροιας και των τροφικών αλλεργιών

 

Μπορούν τα κουτάβια να πάρουν προβιοτικά;

Ναι, τα κουτάβια μπορούν να λαμβάνουν προβιοτικά ειδικά για σκύλους. Αυτό θα βοηθήσει την αναπτυσσόμενη ισορροπία των εντερικών βακτηρίων να υποστηρίξει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης διάρροιας, δυσκοιλιότητας και λοιμώξεων του πεπτικού συστήματος.

 

Τύποι προβιοτικών για σκύλους

Τα προβιοτικά για σκύλους διατίθενται σε διάφορες μορφές. Ορισμένες τροφές για σκύλους περιλαμβάνουν ακόμη και προβιοτικά στη λίστα των συστατικών.

Εάν κοιτάξετε την ενότητα εγγυημένης ανάλυσης σε ένα πακέτο τροφών για σκύλους με προβιοτικά, θα δείτε τον τύπο και την ποσότητα των βακτηρίων που προστίθενται.

Τα πιο συχνά περιλαμβάνουν Enterococcus faecium και Bacillus coagulans. Άλλα προβιοτικά στελέχη που βοήθησαν στη βελτίωση της ποιότητας και της συνοχής των κοπράνων σε σκύλους περιλαμβάνουν τα Bifidobacterium animalis, Lactobacillus acidophilus και Lactobacillus rhamnosus.

Τα προβιοτικά συμπληρώματα σκύλων παράγονται ως σκόνες, κάψουλες και μασήματα. Κάθε ετικέτα φέρει συστάσεις για τη δοσολογία και τη συχνότητα χρήσης.

 

Μπορούν τα σκυλιά να πάρουν ανθρώπινα προβιοτικά;

Ναι, τα σκυλιά μπορούν να πάρουν ανθρώπινα προβιοτικά, δεν είναι επιβλαβή για τα κατοικίδια. Ωστόσο, δεν παρέχουν τα ίδια οφέλη με ένα συμπλήρωμα εξειδικευμένο για σκύλους. Τα βακτήρια ειδικά για σκύλους μπορεί να βρεθούν σε συνδυασμό με παρόμοια βακτηριακά στελέχη που βρίσκονται στα ανθρώπινα συμπληρώματα.

 

Μπορούν τα σκυλιά να τρώνε γιαούρτι και άλλα τρόφιμα με προβιοτικά;

Μερικά τρόφιμα, όπως γιαούρτι, κεφίρ και λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το λάχανο τουρσί, έχουν ζωντανές καλλιέργειες που μπορούν να ωφελήσουν ορισμένα σκυλιά.μΒεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει προσεκτικά τις ετικέτες των τροφών για να επιλέξετε απλές, χωρίς ζάχαρη ποικιλίες που δεν περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, ειδικά ξυλιτόλη, τοξική για τα ζώα.

 

Δοσολογία:

1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα για μικρά σκυλιά

2 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για μεσαίου μεγέθους σκύλους

3 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για μεγάλα σκυλιά ή σκύλους γιγαντιαίας φυλής

 

Τα προβιοτικά έχουν παρενέργειες για σκύλους;

Μερικά σκυλιά μπορεί να παρουσιάσουν πεπτική δυσφορία, διάρροια, φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα ή ναυτία κατά την έναρξη των προβιοτικών. Ένα πεπτικό σύμπτωμα μπορεί να επιδεινωθεί προσωρινά προτού βελτιωθεί. Οι αλλαγές στην όρεξη μπορεί να είναι ένας πρώιμος δείκτης μιας ανεπιθύμητης αντίδρασης.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News