Πώς να κρατήσετε τον σκύλο σας μακριά από ψύλλους και τσιμπούρια

Γιατί την άνοιξη και το καλοκαίρι αποτελούν τους πιο ενοχλητικούς επισκέπτες για το κατοικίδιό σας

 

Παρόλο που το καλοκαίρι κάνει την εμφάνισή του κάποιοι από τους επισκέπτες της άνοιξης ίσως να ταλαιπωρήσουν για λίγο ακόμα τα αγαπημένα μας κατοικία. Η φύση παρουσία της παντού αισθητή, η διάθεση ανεβαίνει (λέμε τώρα, με αυτά που συμβαίνουν), τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια ανθίζουν. Το κακό, όμως, είναι ότι μαζί με τα λουλούδια ανθίζουν και μερικά επικίνδυνα εξωπαράσιτα που μπορεί να χαλάσουν τη βόλτα του αγαπημένου σου σκύλου στο πάρκο ή στην εξοχή. 

Πώς θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας έφερε κάποιον απρόσκλητο επισκέπτη μαζί του μετά τη βόλτα σας:

Ξύνεται σε συγκεκριμένα σημεία και δείχνει να ενοχλείται. 

Έχει μικρά μαύρα σημαδάκια στο δέρμα του

Δαγκώνει ή γλύφει συγκεκριμένα σημεία του σώματός του

Μπορεί να μην έχει όρεξη για φαγητό, να έχει κακή διάθεση ή και πυρετό. 

Αν έχει ψύλλους, θα δείτε μικρά σκούρα καφέ ή μαύρα έντομα να κυκλοφορούν στο δέρμα του, κάτω από το τρίχωμα. Δεν είναι εύκολο να τους βγάλετε έναν έναν και καλό θα είναι να αποφύγετε τις αγκαλιές γιατί οι ψύλλοι πηδούν και πάνω στον άνθρωπο. 

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας και ψεκάστε τον τετράποδο φίλο σας με ειδικό σπρέι κατά των ψύλλων. Μετά από λίγο θα δείτε να πέφτουν νεκροί από το σώμα του. Αν κάποιοι παραμένουν ζωντανοί, ρίξτε τους λίγο οινόπνευμα για να πεθάνουν. Καλό είναι να φοράτε γάντια σε αυτή τη διαδικασία και να ελέγξετε αν υπάρχουν ψύλλοι στο σπιτάκι του ή στο μαξιλάρι του. Οι ψύλλοι ζουν ακόμα και σε τοίχους ή πατώματα και το πρόβλημα δεν είναι τόσο το δάγκωμά τους όσο οι αρρώστιες που μπορεί να μεταφέρουν, όπως η ερλιχίωση ή η νόσος του Lyme. 

Η ερλιχίωση είναι η βασικότερη ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει και ο άλλος απρόσκλητος επισκέπτης της άνοιξης, τα τσιμπούρια. Αυτά τα παράσιτα είναι καφέ, λεπτά και πλατιά όταν δεν έχουν τραφεί. Αν έχουν τσιμπήσει το σκύλο σας και έχουν πιει το αίμα του φουσκώνουν και γίνονται πράσινα-γκρι. Σε αυτή την περίπτωση, ψεκάστε το με betadine και προσπαθήστε να το απομακρύνετε με μία λαβίδα ή τσιμπιδάκι φρυδιών. Θα πρέπει να προσέξετε όταν το τραβάτε να μην μείνουν μέσα στο δέρμα του σκύλου τα πόδια του τσιμπουριού. Αν δεν είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να τα καταφέρετε, αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού. 

Η περίοδος που είναι ιδιαίτερα ενεργά τα τσιμπούρια είναι από τις αρχές Μαρτίου ως τα τέλη Νοεμβρίου, καλό θα είναι όμως να παίρνετε προφυλάξεις όλο το χρόνο.

Ποιες είναι αυτές; Ειδικό κολλάρο κατά των ψύλλων και των τσιμπουριών και ψεκασμός με ειδικό απωθητικό σπρέι. Επίσης, μετά από τη βόλτα σας έξω καλό θα είναι να κάνετε ένα μικρό έλεγχο στο σώμα του σκύλου σας για να είστε 100% σίγουροι,

Σε περίπτωση που ο σκύλος σας είχε τσιμπούρια ή ψύλλους, συζητήστε με τον κτηνίατρό σας το ενδεχόμενο να χρειάζεται να κάνει εξετάσεις αίματος για να είστε σίγουροι ότι δεν επηρέασαν την υγεία του. 

Σπιτικό σπρέι για ψύλλους

Υλικά
1 λίτρο νερό
5 φύλλα ευκαλύπτου
1 κουτ. σούπας ξίδι
1 κουτ. σούπας βότκα
4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο  τεϊόδεντρου (tea tree oil)

Βάζουμε το νερό να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τα φύλλα του ευκαλύπτου και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για δέκα λεπτά. Το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξίδι, τη βότκα και το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου. Αφού κρυώσει το μείγμα, αφαιρούμε τα φύλλα, βάζουμε το υγρό σε ένα ψεκαστήρι και ψεκάζουμε καθημερινά τον σκύλο μας κατά προτίμηση πριν από τη μεγάλη απογευματινή βόλτα.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News