Γιατί φτερνίζεται ο σκύλος μου;

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε πριν του πείτε «με τις υγείες σου»!

 

Το φτέρνισμα μπορεί να είναι ένα φυσιολογικό περιστατικό σε σκύλους, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αναρωτιέστε εάν το υπερβολικό φτέρνισμα προκαλεί ανησυχία.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά φτερνίζονται, επομένως είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ παιχνιδιού ή επικοινωνιακού φτερνίσματος σκύλου έναντι ενός δείκτη μιας πιο σοβαρής υποκείμενης κατάστασης υγείας.

Ακολουθούν ορισμένοι συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους το σκυλί σας μπορεί να φτερνίζεται μαζί με άλλα σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε, τι πρέπει να κάνετε εάν το σκυλί σας δεν σταματήσει να φτερνίζεται και πότε να πάτε το σκυλί σας στον κτηνίατρο.

Γιατί τα σκυλιά φτερνίζονται;

Αυτή η λίστα θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τις πιθανές αιτίες πίσω από το φτέρνισμα του σκύλου σας:

Αλλεργίες

Εάν το σκυλί σας φτερνίζεται, μπορεί μερικές φορές να αποτελεί ένδειξη υποκείμενων περιβαλλοντικών αλλεργιών. Μπορεί να παρατηρήσετε φτέρνισμα εκτός από άλλα σημάδια αλλεργίας, όπως υδαρή μάτια ή ξύσιμο και γλείψιμο της γούνας του λόγω κνησμού.

Παιχνιδιάρικο φτέρνισμα

Τα σκυλιά φτερνίζονται συχνά ενώ παίζουν ως ένδειξη ευτυχίας. Αυτό προειδοποιεί επίσης έναν άλλο σκύλο ότι ασκεί συμπεριφορά παιχνιδιού. Εάν δείτε το σκυλί σας να φτερνίζεται κατά τη διάρκεια παιχνιδιού με άλλα σκυλιά, και δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, πιθανότατα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε!

Αντίστροφο φτέρνισμα

Το αντίστροφο φτέρνισμα σε σκύλους είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο που εμφανίζεται συνήθως ως απόκριση στον ενθουσιασμό, σε ερεθισμούς ή σε φλεγμονή. Τα σκυλιά θα παρουσιάσουν ξαφνικές, επαναλαμβανόμενες εισπνοές μέσω της μύτης που μοιάζουν με φτέρνισμα. Φαίνεται σχεδόν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αναπνοή όταν τα σκυλιά αντιστρέφουν το φτέρνισμα. Αν και μπορεί να ακούγεται δραματικό, το χάιδεμα του σκύλου σας και η ηρεμία του συνήθως επιλύει το σύμπτωμα.

Ερεθισμός

Ορισμένα σκυλιά μπορεί να είναι ευαίσθητα σε διάφορους ερεθισμούς, όπως γύρη ή σκόνη, που θα τα προκαλέσουν να φτερνιστούν. Τα μικρά σωματίδια μπορεί να παγιδευτούν στις ρινικές οδούς του σκύλου σας ή στον φάρυγγα, γεγονός που υποκινεί ένα φτέρνισμα λόγω ερεθισμού. Άλλοι κοινοί ερεθισμοί περιλαμβάνουν αρωματικά κεριά, άρωμα, αποσμητικά χώρου, καπνό ή προϊόντα καθαρισμού.

Ξένο σώμα

Περιστασιακά, στα σκυλιά μπορεί να εισέρθει ένα κομμάτι ξένου υλικού στις ρινικές οδούς τους, που μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό. Παραδείγματα τέτοιων υλικών περιλαμβάνουν ίχνη από γρασίδι, λουλούδια ή ακίδες. Αυτά τα αντικείμενα είναι εξαιρετικά ερεθιστικά, οπότε αν συμβαίνει αυτό, θα δείτε συνεχή φτέρνισμα και δυσφορία.

Ρινική λοίμωξη

Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού μπορούν να προκαλέσουν φτέρνισμα στα σκυλιά. Αυτά μπορεί να είναι μυκητιακής ή βακτηριακής φύσης και μερικές φορές μπορεί ακόμη και να προέρχονται από μολυσμένη ρίζα δοντιών. Εάν ο σκύλος σας έχει λοίμωξη, συνήθως θα δείτε επιπλέον συμπτώματα, όπως αιμορραγία ή μύξες και έλλειψη όρεξης.

Ρινικά ακάρεα

Τα ρινικά ακάρεα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό ρινικό ερεθισμό σε σκύλους. Τα σκυλιά τα αποκτούν συχνά όταν σκάβουν ή τρίβουν τη μύτη τους σε βρωμιά. Λόγω του ερεθισμού και της φλεγμονής που προκαλείται από αυτά τα έντομα, συνήθως θα δείτε μια αιματηρή ή παχιά εκκένωση από τη μύτη του σκύλου σας εκτός από το συχνό φτέρνισμα.

Ρινικός όγκος

Σε μεγαλύτερα σκυλιά (συνήθως άνω των 7 ετών), οι ρινικοί όγκοι είναι μια πιθανή αιτία φτέρνισμα. Τα συμπτώματα συνήθως χαρακτηρίζονται από αυξημένη συχνότητα φταρνίσματος με την πάροδο του χρόνου και οι όγκοι μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία στη μία πλευρά της μύτης.

Φυλές σκύλων που είναι επιρρεπείς σε φτέρνισμα

Τα βραχυκεφαλικά σκυλιά ή τα επίπεδα πρόσωπα είναι πιο επιρρεπή στο φτέρνισμα λόγω της ανατομικής συμπίεσης των ρινικών διόδων τους. Οι πιο συνηθισμένες brachycephalic φυλές με τάσεις δυσκολίας αναπνοής ή φτάρνισμα είναι οι Pugs, Boston Terriers και English Bulldogs.

Ανεξέλεγκτο φτέρνισμα σε σκύλους

Οι πιο συχνές αιτίες του ανεξέλεγκτου φταρνίσματος σε σκύλους είναι τα ρινικά ξένα σώματα, τα ρινικά ακάρεα ή ένας ρινικός όγκος. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας φτερνίζεται αδιάκοπα, ειδικά εάν συνοδεύεται από ρινική εκκένωση, απαιτείται ιατρική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης.

Φτέρνισμα σκύλου με άλλα συμπτώματα

Τι γίνεται αν ο σκύλος σας δεν είναι μόνο φτέρνισμα αλλά έχει άλλα συμπτώματα; Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που εμφανίζονται και τι σημαίνουν.

Σκύλος που φτερνίζεται μαζί με αίμα

Το φτέρνισμα με αίμα είναι ένα σημάδι ότι κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει με τα ρινικά περάσματα του σκύλου σας. Πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν ξένα σώματα, ρινικούς όγκους και βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις.

Φτέρνισμα με βήχα

Εάν ο σκύλος σας φτερνίζεται και βήχει, μπορεί να είναι ένδειξη μιας πιο σοβαρής υποκείμενης κατάστασης υγείας. Πιθανές αιτίες αυτών των συμπτωμάτων περιλαμβάνουν σοβαρές βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις, βήχα ρείθρων ( λοιμώδη τραχειοβρογχίτιδα), γρίπη των σκύλων ή αναπνευστικά παράσιτα.

Σκύλος και φτέρνισμα

Εάν ο σκύλος εμφανίζει συριγμό εκτός από το φτέρνισμα, μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα με τους πνεύμονες του, το οποίο πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. Ο συριγμός μπορεί να προκληθεί από άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

Φτέρνισμα σκύλου vs ρουθούνισμα

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς τη διαφορά ανάμεσα στο φτέρνισμα και το ρουθούνισμα σκύλου. Ένας τρόπος για να βοηθήσετε στη διαφοροποίηση είναι ότι το φτέρνισμα είναι συνήθως μια εξωτερική απέλαση αέρα, ενώ στο ρουθούνισμα τραβάει αέρα με έναν συνοδευτικό ήχο. Το ρουθούνισμα είναι συνηθισμένο σε βραχυκεφαλικούς σκύλους, αλλά μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε υπέρβαρα ζώα ή σε εκείνους με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Τι μπορώ να δώσω στο σκυλί μου για φτέρνισμα;

Υπάρχουν πολλές αιτίες για το φτέρνισμα σε σκύλους. Μερικοί απαιτούν περαιτέρω θεραπεία και άλλοι όχι. Παρόλο που μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να προσεγγίσετε ανθρώπινα προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως το Benadryl, για να βοηθήσετε στην παροχή ανακούφισης, θα πρέπει πάντα να ζητήσετε από τον τοπικό κτηνίατρό σας να προσδιορίσει την πραγματική υποκείμενη αιτία του φταρνίσματος του σκύλου σας προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε είδος θεραπείας.

Πότε να πάτε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο εξαιτίας φτερνίσματος

Το περιστασιακό φτέρνισμα σε σκύλους δεν απαιτεί συνήθως επίσκεψη σε κτηνίατρο. Ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις φταρνίσματος σκύλου απαιτούν ταξίδι στον κτηνίατρο για να δουν τι είναι λάθος. Ακολουθούν ορισμένες περιπτώσεις όπου πρέπει να δείτε έναν κτηνίατρο:

Εάν δείτε σημάδια παχιάς ρινικής εκκένωσης / αίματος, ρινικό πρήξιμο, λήθαργο, πυρετό ή μειωμένη όρεξη, μεταφέρετε το σκυλί σας στον τοπικό κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό για εξέταση.

Το συχνό φτέρνισμα σε σκύλους χωρίς σαφή αιτία μπορεί να απαιτήσει περισσότερες εξετάσεις.

Εάν ο σκύλος σας εμφανίζει σοβαρά σημάδια αλλεργιών (κνησμό, γλείψιμο, ξύσιμο) εκτός από το φτέρνισμα, κλείστε ραντεβού για περαιτέρω φροντίδα.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News