Τι σημαίνουν τα ωχρά ούλα στα σκυλιά;

Αρχικά, μάθετε πώς μοιάζουν συνήθως τα ούλα του σκύλου σας, ώστε να μπορείτε να προσδιορίσετε πότε φαίνονται πολύ χλωμά.

 

Τα ωχρά ούλα σε σκύλους είναι ένα σημάδι ενός ή περισσοτέρων υποκείμενων προβλημάτων. Τα κανονικά ούλα σε έναν σκύλο πρέπει να έχουν ροζ χρώμα. Ανάλογα με το συγκεκριμένο σκυλί, αυτό το χρώμα κυμαίνεται συνήθως από απαλό ροζ έως έντονο ροζ. Η φυσιολογική χρώση μπορεί να προκαλέσει μερικά από τα ούλα να φαίνονται μαύρα, οπότε αναζητήστε ελαφρύτερα σημεία στα ούλα ή στην περιοχή κάτω από τη γλώσσα για να δοκιμάσετε να βρείτε τις περιοχές που δεν είναι χρωστικές. Αυτά πρέπει να είναι ροζ και υγρά. Εάν πατήσετε το δάχτυλό σας σε μια ροζ περιοχή των ούλων, το σημείο θα πρέπει να γίνει λευκό και να επιστρέψει στο ροζ μέσα σε περίπου ένα δευτερόλεπτο.

Εάν παρατηρήσετε ότι τα ούλα του σκύλου σας είναι ανοιχτό ροζ ή λευκό σε περιοχές που συνήθως είναι ροζ, αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι οι βλεννογόνοι μεμβράνες των βλεφάρων είναι ωχροί. Εάν ο σκύλος σας έχει κανονικά μια ροζ μύτη ή / και γλώσσα, τότε μπορεί να διαπιστώσετε ότι φαίνεται επίσης χλωμό.

 

Σημάδια που μπορούν να συνοδεύσουν τα ωχρά ούλα στα σκυλιά

Λήθαργος

Αδυναμία

Αιμορραγία

Κατάρρευση

Αιτίες ωχρών ούλων στα σκυλιά

Υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες για την υγεία που μπορούν να προκαλέσουν ωχρά ούλα στα σκυλιά.

 

Ασθένειες που προκαλούν αναιμία

Τα απαλά ούλα είναι συχνά ένα σημάδι αναιμίας σε σκύλους. Η αναιμία εμφανίζεται όταν δεν υπάρχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια που κυκλοφορούν στο αίμα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς του σώματος. Εάν δεν υπάρχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, τότε τα κύτταρα του σώματος στερούνται οξυγόνου και μπορεί να πεθάνουν.

 Η αναιμία δεν είναι από μόνη της μια ασθένεια, αλλά ένα σύμπτωμα ασθένειας. Μπορεί να προκληθεί από μια κατάσταση που βλάπτει τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή εμποδίζει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Παραδείγματα περιλαμβάνουν νεφρική νόσο, διαταραχές που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα, μολυσματικές ασθένειες και μόλυνση από παράσιτα. Ορισμένα φάρμακα και τοξίνες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του αίματος ή να εμποδίσουν την παραγωγή τους.

 

Απώλεια αίματος

Εάν ο σκύλος χάνει αίμα από κάπου στο σώμα, τότε δεν υπάρχει αρκετό αίμα για κυκλοφορία μέσω του σώματος και ο σκύλος αναπτύσσει αναιμία.  Η ροή του αίματος προς τους βλεννογόνους μειώνεται, αναγκάζοντάς τους να έχουν ωχρή εμφάνιση. Αυτό παρατηρείται πιο εύκολα στα ούλα.

Η απώλεια αίματος μπορεί να προκληθεί από εξωτερικό ή εσωτερικό τραυματισμό. Το τραύμα είναι μια κοινή αιτία απώλειας αίματος σε σκύλους. Ορισμένες διαδικασίες ασθένειας μπορεί επίσης να προκαλέσουν απώλεια αίματος σε σκύλους.

Τα σκυλιά με αιμορραγία στο γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να αντιδρούν σε ένα φάρμακο ή να παρουσιάσουν ασθένεια του γαστρεντερικού σωλήνα.4 Προφανές αίμα μπορεί να εμφανιστεί στα κόπρανα ή σε εμετό.

 

Αιμόλυση

Η λύση των ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία. Η αιμόλυση μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα αυτοάνοσης νόσου (αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία), λόγω παρασίτων του αίματος (babesiosis), ως αποτέλεσμα έκθεσης σε χημικές ουσίες ή τοξίνες (ψευδάργυρος, δηλητήριο αρουραίου, κρεμμύδι ή σκόρδο) ή λόγω καρκίνου.

 

Μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων

Ως αποτέλεσμα χρόνιων παθήσεων των νεφρών ή του ήπατος, ένας σκύλος μπορεί να μην παράγει επαρκείς ποσότητες ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, η μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να σχετίζεται με κακές διατροφικές / διατροφικές ανισορροπίες, αυτοάνοσες ασθένειες, υποθυρεοειδισμό, έκθεση σε χημικές ουσίες ή τοξίνες και καρκίνο.

 

Αποπληξία

Το σοκ προκαλεί ξαφνική πτώση της ροής του αίματος σε όλο το σώμα, οδηγώντας σε βλάβη οργάνων και ιστών. Μπορεί να προκληθεί από μια διαδικασία ασθένειας ή τραύμα. Το σοκ είναι μια σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως από έναν κτηνίατρο.

 

Τι να κάνετε εάν το σκυλί σας έχει ωχρά ούλα

Εάν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας έχει ωχρά ούλα, αναζητήστε άλλα σημάδια ασθένειας και ελέγξτε για αιμορραγικούς τραυματισμούς. Εάν ο σκύλος σας ενεργεί διαφορετικά, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές.

Εάν το σκυλί σας εμφανίζει άλλα σημάδια μαζί με ωχρά ούλα, τότε θα πρέπει να φτάσετε αμέσως στον κτηνίατρό σας. Εάν συμβεί όταν ο κτηνίατρός σας είναι κλειστός, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πλησιέστερο ανοιχτό κτηνίατρο έκτακτης ανάγκης.

 

Θεραπεία για ωχρά ούλα σε σκύλους

Η θεραπεία για σκύλο με ωχρά ούλα εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Ο κτηνίατρός σας θα ξεκινήσει με μια εξέταση και θα συζητήσει τα σημάδια του σκύλου σας. Θα χρειαστούν εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο του αριθμού των αιμοσφαιρίων (συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων) και για την αξιολόγηση της λειτουργίας των οργάνων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο σκύλος θα πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο για θεραπεία και υποστηρικτική φροντίδα.

Εάν τα ωχρά ούλα προκαλούνται από απώλεια αίματος, τότε ο σκύλος μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος για να αντικαταστήσει το χαμένο αίμα.

Μπορεί να χρειαστούν φάρμακα ή / και χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της κύριας αιτίας απώλειας αίματος. Σε περιπτώσεις όπου τα ερυθρά αιμοσφαίρια καταστρέφονται ή δεν δημιουργούνται σωστά, μπορεί να χρειαστούν μακροχρόνια φάρμακα.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News