Πώς να σταματήσω το κουτάβι μου από το να τρώει τα πάντα

Γιατί μπορεί να του φαίνονται όλα δελεαστικά αλλά κάποια είναι πολύ επικίνδυνα

Τα κουτάβια είναι συχνά επιπόλαια ως προς αυτό που πρόκειται να βάλουν στο στόμα τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καταλήξουν να τρώνε κάποια παράξενα πράγματα. Ακόμα και όταν μαθαίνετε τι να ταΐζετε το κουτάβι σας και πόσο συχνά να γεμίζετε το μπολ του, μπορεί να επιμείνει να μασήσει κάθε είδους περίεργα, αηδιαστικά ή επικίνδυνα πράγματα που σας εκνευρίζουν. Ευτυχώς και για τους δύο, το κουτάβι σας μπορεί να ξεπεράσει αυτήν την ενοχλητική συνήθεια και υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το βοηθήσετε.

 

Γιατί τα κουτάβια τρώνε τα πάντα;

Τα κουτάβια μαζεύουν αντικείμενα και εξερευνούν τον κόσμο με το στόμα τους. Το μάσημα και μερικές φορές η κατάποση είναι ο τρόπος τους να ανακαλύψουν τι είναι βρώσιμο και (ιδανικά) τι δεν είναι. Αν και αυτή η συμπεριφορά προέρχεται από ένα φυσικό ένστικτο που τα κουτάβια συχνά ξεπερνούν - ειδικά με τη βοήθεια της εκπαίδευσης - μπορεί να τους δημιουργήσουν προβλήματα, ακόμη και να οδηγήσουν σε απόφραξη ή δηλητηρίαση.

Η κατανάλωση ακατάλληλου αντικειμένου μπορεί να γίνει δελεαστική - ακόμη και ακαταμάχητη - όταν είναι αρωματισμένη ή αρωματική. Τα συνήθη προβληματικά είδη περιλαμβάνουν σκεύη που καλύπτονται με γράσο από την κουζίνα, θηλές από μπιμπερό ακόμα και χρησιμοποιημένα ταμπόν ή λερωμένες πάνες.

Άλλα προβληματικά αντικείμενα είναι εκείνα που τείνουν να μυρίζουν σαν εσάς, όπως φθαρμένες κάλτσες ή παντόφλες, οπότε είναι σημαντικό να κρατήσετε όλα αυτά τα αντικείμενα μακριά από το κουτάβι σας μέχρι να μάθει ότι δεν είναι αποδεκτά για μάσημα.

 

Χορτάρι

Πολλοί σκύλοι τρώνε περιστασιακά χόρτο, το οποίο μπορεί να παρέχει βιταμίνες που λαχταρά το κουτάβι σας. Το κουτάβι σας μπορεί επίσης να του αρέσει η γεύση. Η περιστασιακή βοσκή συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία, εκτός εάν εξελιχθεί στο να καταβροχθίζει δηλητηριώδη φυτά.

 

Οι κρυμμένοι θησαυροί της βρωμιάς

Μερικά κουτάβια φαίνεται να έλκονται από διαφορετικά είδη βρωμιάς ή θέλουν να μασήσουν πέτρες. Είναι πιθανό ότι η μυρωδιά παίζει ρόλο στην έλξη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν φέρει ούρα από άλλο σκυλί.

Μερικοί σκύλοι μπορεί να προτιμούν συγκεκριμένες περιοχές, όπως σωρούς από φύλλα που μπορεί να έχουν άρωμα ή γεύση σαν μανιτάρια. Η υπερβολική βρωμιά μπορεί να εμποδίσει το πεπτικό σύστημα του κουταβιού σας, αλλά μια περιστασιακή γεύση πιθανότατα δεν θα προκαλέσει προβλήματα.

Το να μασάει πέτρες, από την άλλη πλευρά, είναι μια συνήθεια που πρέπει να αποφευχθεί. Αυτό όχι μόνο είναι καταστροφικό για τα δόντια του κουταβιού σας, αλλά παρουσιάζει επίσης κίνδυνο πνιγμού. Εάν το κουτάβι σας έχει οδοντοφυΐα και έχει έντονη επιθυμία να μασήσει, δώστε του παιχνίδια μασήματος για κατοικίδια. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για επιλογές.

 

Προβλήματα με ακαθαρσίες

Άτομα των οποίων τα σκυλιά τρώνε κόπρανα το θεωρούν αηδιαστική συνήθεια και είναι συνηθισμένο στα κουτάβια.. Μερικά ζώα δεν χωνεύουν πάντα πλήρως την τροφή τους, επομένως μπορεί να υπάρχουν ακόμη θρεπτικά συστατικά στα απόβλητά τους. Αυτή η συμπεριφορά πρέπει σίγουρα να αποθαρρύνεται, διότι τυχόν κόπρανα μπορεί να φιλοξενούν επιβλαβή παράσιτα.

 

Πώς να σταματήσετε το κουτάβι σας να τρώει τα πάντα

Μέρος της βασικής εκπαίδευσης του κουταβιού σας πρέπει να περιλαμβάνει τη διδασκαλία του να μην τρώει ή να μασάει τίποτα άλλο από τα παιχνίδια, τα τρόφιμα ή τις λιχουδιές του. Τα περισσότερα κουτάβια ξεπερνούν το αδιάκριτο χτύπημα, αλλά αν το κουτάβι σας συνεχίσει να αδειάζει οτιδήποτε χτυπά το πάτωμα:

Περιορίστε τον χώρο του κουταβιού και βεβαιωθείτε ότι στη περιοχή του δεν υπάρχουν ακατάλληλα προς βρώση ή μάσημα πράγματα. Θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει κτηνιατρικούς λογαριασμούς - και τη ζωή του κατοικίδιου ζώου σας.

Παρακολουθήστε το κουτάβι σας. Η στενή επίβλεψη είναι κρίσιμη όταν εκπαιδεύετε το κουτάβι σας να μην τρώει πράγματα που δεν θα έπρεπε. Χρησιμοποιήστε ένα κιβώτιο όταν δεν μπορείτε να δώσετε προσοχή στο κουτάβι σας.

Διορθώστε τη συμπεριφορά του κουταβιού σας με ένα απλό, σταθερό "όχι" κάθε φορά που το παρατηρείτε να μασάει κάτι που δεν θα έπρεπε. Μπορείτε επίσης να εισαγάγετε το κουτάβι σας σε μια εντολή όπως "ρίξτε το" όταν μασά ένα ακατάλληλο αντικείμενο.

Ακολουθήστε την εντολή διόρθωσης με απόσπαση της προσοχής, όπως ένα παιχνίδι μασήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν βρίσκεστε έξω, μπορείτε να αφιερώσετε ένα λεπτό για να εργαστείτε σε μια εντολή που διδάσκετε αυτήν τη στιγμή στο κουτάβι σας, όπως να καθίσει ή να ξαπλώσει. Ένα κουτάβι έχει πολύ μικρό χρονικό διάστημα προσοχής και όταν τελειώσετε με το γρήγορο μάθημα (συμπεριλαμβανομένων των απολαύσεων ανταμοιβής), το κουτάβι σας πιθανότατα θα έχει ξεχάσει τα πάντα για αυτό το ακαταμάχητο φαγητό.

 Ακολούθησε το tetrapodo.gr στο Google News